Τα καράβια της Καστοριάς υπό εξαφάνιση: Προοπτικές (Σχόλιο – πρόταση Δρ Λεωνίδα Παπαδημητρίου)

//

Η ιστορία και τα πολιτιστικά και τουριστικά ατού της Καστοριάς είναι ασφαλώς οι Βυζαντινές , Μεταβυζαντινές  εκκλησίες, τα περίφημα αρχοντικά της και οι απεριόριστες ομορφιές της είτε προέρχονται από τα γύρω βουνά  αλλά και από το στολίδι της την λίμνη.

Μέσα όμως στις ομορφιές της και στην ιστορία της είναι και τα μοναδικά καράβια της. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τα καράβια αυτά όλο και λιγοστεύουν, σε επικίνδυνο βαθμό, από τη λίμνη μας. Ταυτόχρονα εξαφανίζονται και οι περίφημοι τεχνίτες που κατασκεύαζαν τα καράβια μας. Θεωρώ λοιπόν ότι τα καράβια της λίμνης μας είναι υπό επικίνδυνη “εξαφάνιση”.  Τι λοιπόν πρέπει να γίνει για να σώσουμε αυτήν την παράδοση;

Μετά τη λήξη των μνημονίων το περασμένο καλοκαίρι υπάρχει η δυνατότητα και στο κράτος και στους Δήμους για κάθε αποχώρηση υπαλλήλου από την υπηρεσία να μπορεί να αντικατασταθεί (μέχρι πρόσφατα για κάθε 10 αποχωρήσεις ήταν δυνατή μία και μόνο αντικατάσταση). Μπορεί λοιπόν ο Δήμος να προσλάβει έναν ειδικό τεχνίτη για τα καράβια ο οποίος να απασχολείται με την κατασκευή καραβιών, όταν υπάρχει ανάγκη, και όταν όχι να χρησιμοποιείται για άλλες ανάγκες του Δήμου.  Πως μπορεί να γίνει αυτό αποδοτικά;

Έχω μία πληροφορία ότι υπάρχει ακόμη ένας και μόνον που γνωρίζει τη τέχνη αυτή. Αν λοιπόν ο τεχνίτης αυτός προσληφθεί ως μόνιμος υπάλληλος του Δήμου θα μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες σ’ αυτόν τον τομέα ως εξής:

Αν κάποιος πολίτης της Καστοριάς θέλει να αποκτήσει Καστοριανό καράβι, θα αγοράζει με δικά του έξοδα όλα τα απαιτούμενα υλικά και ο Δήμος, μέσω του τεχνίτη του, θα παρέχει δωρεάν τα  εργατικά. Έχω την εντύπωση ότι μία τέτοια προσφερόμενη υπηρεσία θα είναι σοβαρό κίνητρο οι πολίτες της Καστοριάς να βοηθήσουν στην διάσωση της πολιτιστικής διαδρομής των Καστοριανών καραβιών στην αιωνιότητα.

Δρ Λεωνίδας Παπαδημητρίου

Προηγούμενο Άρθρο

Κοπή βασιλόπιτας στον Ναυτικό Όμιλο Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Επιστημονική ημερίδα για το περιβάλλον: “Κλιματικές αλλαγές. Μύθος ή πραγματικότητα;” (φωτο)

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ