Συμβουλές επιβίωσης για το καλοκαίρι στη Καστοριά

Δημήτρης Σ. Ιατρού

Ας το ομολογήσουμε πως η Καστοριά για καλοκαίρι δεν είναι πολύ ψηλά στη λίστα προτίμησης για διαμονή. Είναι τόσα τα νησιά και οι παραλίες στη Ελλάδα που μάλλον κατά εκεί μας βλέπω.

Παρόλα αυτά κάποιοι (και είναι αρκετοί) δεν μπορούν να φύγουν από την πόλη για οικονομικούς ή επαγγελματικούς λόγους.

Παρακάτω ακολουθούν συμβουλές επιβίωσης για… τους τυχερούς που θα μείνουν στην πόλη μας το καλοκαίρι αυτό.

Ξεκινάμε λοιπόν:

  • Μπάνιο στη λίμνη, στο ποτάμι ή σε πισίνα

Οι Καστοριανοί δεν έχουμε συνηθίσει στις υψηλές θερμοκρασίες που όλο και αυξάνονται έτσι όπως τα έχει κάνει το ανθρώπινο είδος με το όζον. Πάμε να δροσιστούμε λοιπόν για να φύγει η «ντάγκλỨ.

Κάποιοι στη λίμνη (λίγοι είναι αυτοί)

Κάποιοι στο ποτάμι π.χ Νεστόριο (το συνιστώ)

Κάποιοι σε πισίνες (δεν μου αρέσει πολύ αυτό)

Α! Εννοείται και κανονικό μπάνιο στο σπίτι μας! (μην είμαστε και βρωμιάρηδες)

  • Εξωτερικές δραστηριότητες

Όλο γκρινιάζαμε για το κρύο του περασμένου χειμώνα και τώρα που «σφίγγουν οι ζέστες» γκρινιάζουμε πάλι! Κι εγώ δεν τη μπορώ τη ζέστη, αλλά είναι μια ευκαιρία να είμαστε όσο το δυνατό έξω από το σπίτι κάνοντας διάφορες δραστηριότητες όπως κάνα 5Χ5 με τη παρέα, κάνα περπάτημα – τρέξιμο-ποδήλατο  στο γύρο της λίμνης που είναι και υπέροχη διαδρομή, κάνα ψάρεμα (όταν επιτρέπεται πάντα) και γενικά έξω από το σπίτι! Να φύγετε! Να πάτε αλλού!

Μπάνιο και εξωτερικές δραστηριότητες συνδυάζονται κάνοντας water sports στη λίμνη μας ε! Μη ξεχνιόμαστε!

  • Πηγαίνουμε σε εκδηλώσεις

Η πόλη μας και αν δεν έχει πολιτιστικές εκδηλώσεις! Έχουμε τόσους Συλλόγους (φυσικά υπάρχει και ο Δήμος) που όλο και κάποιος από αυτούς θα διοργανώνει κάποια εκδήλωση και τα πρώτα δείγματα είναι άκρως ενθαρρυντικά (βλ. Χριστοπούλεια & Τριανταφυλλάκι μ’ κόκκινο της «Μύησις»). Μην είστε μίζεροι βρε! Θα μάθετε και δυο-τρία πράματα! (κυρίως οι νέοι σε ηλικία).

*Δεν ξεχνάμε ότι στο τέλος Ιουλίου διεξάγεται  το 3ο X-FEST by Omixlh Crew και στις αρχές Αυγούστου το 39ο River Party!

  • Ψήσιμο με φίλους

Τόσα δασάκια έχει η Καστοριά και τα περίχωρα και τις περισσότερες φορές ψήνει μία μόνο παρέα. Έλεος! Μια ψησταριά θέλει, κρέατα (μη ξεχάσετε τα πρόβια), κάρβουνα, μπίρες ή ρετσίνες ή και τα δύο, άντε και πάγο! Φθηνή λύση και πιστέψτε με, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσεις ωραία με τη παρέα σου το καλοκαίρι στην πόλη μας. Κάντε το συχνά! Αν οδηγείτε ας είναι κάποιος που δεν θα πιεί για να μπορείτε να επιστρέψετε. Μην γρινιάζεις ρε την άλλη φορά δεν θα πιεί κάποιος άλλος και θα πιείς εσύ! (πάλι ο ίδιος θα είναι)…

  • Εκδρομές (εδώ κοντά βρε)

Πάτε κάνα Γράμμο να δείτε τις αρρένες, να επισκεφθείτε το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης να μάθετε και κάτι. Πάτε κάνα Νεστόριο να συνδυάσετε το μπάνιο με το ψήσιμο που αναφέρθηκε παραπάνω. Δυό μικρά παραδείγματα για να μπείτε στη διαδικασία να «ταρακουνηθείτε» λίγο.

  • Τσιπουράκι (για να μη ντεφορμαριζόμαστε για το χειμώνα)

Όλα τα παραπάνω (ναι και το 5Χ5) μπορείτε να τα συνδυάσετε τιμώντας το τοπικό προϊόν που ξέρουμε να πίνουμε  και να φτιάχνουμε άψογα οι περισσότεροι Καστοριανοί. Το τσιπουράκι. Μην ακούσω ότι με τέτοια ζέστη δεν πίνεται και άλλα τέτοια! Το τσίπουρο είναι παντός καιρού, εποχής και ώρας. Τιμήστε λοιπόν τις τοπικές ταβέρνες με τους ανάλογους μεζέδες γύρω από τη λίμνη και όχι μόνο. Το καλό με την Καστοριά το καλοκαίρι είναι ότι το βραδάκι έχει δροσιά και η απόλαυση του τσίπουρου ανεβαίνει επίπεδο. (ναι ρε μ’ αρέσει το τσίπουρο τι θέλετε!)

Αυτά τα ολίγα λοιπόν. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, απλά πάρτε μια ιδέα από τα παραπάνω και αυτοσχεδιάστε!

Άντε να δούμε αν θα παλεύεται και φέτος…

Δημήτρης Σ. Ιατρού

Προηγούμενο Άρθρο

Κλιματιζόμενες αίθουσες στην Καστοριά για την καταπολέμηση του καύσωνα

Επόμενο Άρθρο

“ΔΙΕΞΟΔΟΣ”:Εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ