Ένα μελωδικό Σουαρέ στο ρυθμό των Ραγκουτσαριών (του Ανδρέα Θ. Κυπαρίσση)

Σε μία εποχή ανησυχητικών αλλαγών, σε μια πόλη όπου όλα τείνουν να αλλάζουν, υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που αντιστέκονται και είναι πάντα εκεί και ένα έθιμο που έχει να σου αφηγηθεί πολλά. 6 Ιανουαρίου, η πόλη ντύθηκε στα χρώματα του εθίμου Ραγκουτσάρια χαροποιώντας ιδιαίτερα τους αθεράπευτους λάτρεις του εθίμου που εκφράζουν με μοναδικό τρόπο την αυθόρμητη διάθεσή τους για μουσική, χορό και παρέα. Άλλωστε είναι ένα έθιμο που ως πολιτιστικό στοιχείο παράγεται από την τοπική κοινωνία και συνδιαλέγεται με την κοινωνία.

Η μορφή συνάθροισης και διασκέδασης των καρναβαλιστών διατηρεί τα χαρακτηριστικά και την αυτοτέλειά της, ενώ η πόλη αναμένει το εναρκτήριο μουσικό λάκτισμα. Οι πρώτες νότες έρχονται από την παρέα Μπέτσκες Company. Το παρά θιν’αλός Σουαρέ της παρέας θα υποδεχτεί μουσικά τα Ραγκουτσάρια για δέκατη όγδοη συνεχόμενη χρονιά. Η σχέση της παρέας με το Σουαρέ, που εν τη γενέσει του συνδέθηκε με το έθιμο, είναι βαθιά προσωπική. Εκφράζει με γνησιότητα και ενθουσιασμό τα συναισθήματα της παρέας απέναντι στα Ραγκουτσάρια. Ότι σκέφτονται και ότι νιώθουν για το έθιμο το εκφράζουν μουσικά τόσο στο Σουαρέ όσο και του Αϊ-Γιαννιού στη Μητροπόλεως.

Επισκέπτες και ντόπιοι αναμιγνύονται από νωρίς το μεσημέρι στο χώρο για να σηματοδοτήσουν την έναρξη του Σουαρέ που συνοδεύεται από καλή μουσική, ενώ ακολουθούν και τα συμπαρομαρτούντα, χορός, γαστρονομία και οινοποσία. Οι επισκέπτες φαίνεται να βρίσκουν μια παρελθοντικού αστικού τύπου ευωχία μετά από τη γενναιόδωρη φιλοξενία της παρέας Μπέτσκες Company. Όμως, όπως σε όλα τα Σουαρέ, έτσι κι εδώ, πρωταγωνιστές είναι οι μουσικοί – η μουσική. Μια εννιαμελής ορχήστρα από εξαίρετους μουσικούς με μεγάλη πορεία στο έθιμο δίνει μοναδικό χαρακτήρα στο Σουαρέ με τρόπο εντυπωσιακό και συγχρόνως αυξάνει τον καρναβαλικό ρυθμό της πόλης. Με τέτοια απόδοση δικαιολογημένα κερδίζει τις εντυπώσεις, ενώ παράλληλα δημιουργούνται νέες αφηγήσεις για τους επισκέπτες. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι καθετί όμορφο μουσικά αυτές τις ημέρες έχει σχέση με τα Ραγκουτσάρια.

Η έντονη μουσική δραστηριότητα των μπουλουκιών ξεχύνεται σε όλη την πόλη, μουσικές απλώνονται σε κάθε δρόμο και γωνιά της. Καρναβαλιστές κάθε ηλικίας γιορτάζουν στο ρυθμό των Ραγκουτσαριών διατηρώντας στοιχεία της μακραίωνης ιστορίας τους. Ένα σαγηνευτικό κρεσέντο είναι αρκετό για να τους κάνει να βιώσουν ένα ψυχικό και σωματικό ντελίριο. Άλλωστε η μουσική είναι αυτή που χαρακτηρίζει την ταυτότητα του εθίμου. Συγχρόνως, οι παρευρισκόμενοι στο Σουαρέ βιώνουν από τις πιο γοητευτικές μουσικές εμπειρίες τους απολαμβάνοντας κάθε νότα. Ο όρος «διασκέδαση» αποδίδει πλήρως το νόημά του. Αν κρίνουμε και από την προσέλευση, χωρίς αμφιβολία πάρα πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να βιώσουν τη συγκεκριμένη μουσική εμπειρία.

Η σύμπραξη εννέα μουσικών από διαφορετικές περιοχές (Φλώρινα, Τσοτύλι, Σιάτιστα, Εράτυρα, Κοζάνη, Βέροια, Θεσσαλονίκη) προσδίδει στην απόδοσή τους έναν μοναδικό χαρακτήρα συνεργασίας και εμπειρίας όσο αφορά τους ίδιους, ενώ όσο αφορά τους καρναβαλιστές και τους επισκέπτες προσδίδει μια ενδιαφέρουσα μουσική περιπέτεια. Τη φετινή σύνθεση επιμελήθηκε για άλλη μία χρονιά ο απαιτητικός στην επιλογή μουσικών και “καλλιτεχνικός διευθυντής” της παρέας Μπέτσκες Company Νίκος Τζήλλας, κάτι που μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τη σημασία που έχει για την παρέα η μουσική και η επιλογή του ρεπερτορίου στο έθιμο των Ραγκουτσαριών. Θεωρείται (προσωπική μου άποψη) από τα πιο άρτια μελωδικά σχήματα που συμμετείχαν φέτος στο έθιμο, έχοντας ακόμη καλύτερη απόδοση την ημέρα του Αϊ-Γιαννιού στη Μητροπόλεως.

Το Σουαρέ έχει αφήσει ένα μουσικό ενθύμιο στους συμμετέχοντες μετά το πέρας του γεμάτου ενέργεια εθίμου Ραγκουτσάρια. Αποτελεί απαραίτητο σταθμό για τους φίλους του εθίμου και της καλής μουσικής, αλλά και για τους φίλους γενικότερα.

Προηγούμενο Άρθρο

Χρήστος Γκοσλιόπουλος: «Οι Δήμοι καταρρέουν οικονομικά. Το κεντρικό κράτος πρέπει να τους ενισχύσει»

Επόμενο Άρθρο

Σεισμός στην Τουρκία : Στους 21 οι νεκροί – Πάνω από 1.000 τραυματίες

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ