Χρήστος Γκοσλιόπουλος: «Οι Δήμοι καταρρέουν οικονομικά. Το κεντρικό κράτος πρέπει να τους ενισχύσει»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Νεστορίου, στις ενέργειες οι οποίες γίνονται με σκοπό την επίλυσή τους, αλλά και στον προγραμματισμό που υπάρχει για το επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος.

Σε συνέντευξή του ο Δήμαρχος Νεστορίου, τόνισε ότι τα περισσότερα από τα προβλήματα είναι κοινά με όλους τους Δήμους της χώρας και πως αυτό, οφείλεται κυρίως στην έλλειψη κρατικής χρηματοδότησης κυρίως κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Γκοσλιόπουλος έκανε χαρακτηριστικά λόγο για οικονομική κατάρρευση των Δήμων.

«Δύο αλληλένδετα και μεγάλα προβλήματα όλων των Δήμων, είναι η   υποχρηματοδότηση και η έλλειψη προσωπικού.

Οι Δήμοι καταρρέουν οικονομικά και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Καστοριά. Συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα, γιατί κατά τα δέκα χρόνια της κρίσης έγιναν τεράστιες μειώσεις στις τακτικές χρηματοδοτήσεις των Δήμων πάνω από 70%, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι υπηρεσίες που προσφέρονται στους δημότες και ενώ τώρα υπάρχει μια κινητικότητα απόδοσης των παρακρατηθέντων σε διάφορες κατηγορίες όπως στους συνταξιούχου κ.α., δεν ακούγεται τίποτα για τους Δήμους και αυτό, είναι λυπηρό. Πρέπει η Κ.Ε.Δ.Ε και η Π.Ε.Δ όλων των Περιφερειών να ξεκινήσουν μία προσπάθεια το κεντρικό κράτος να ενισχύσει οικονομικά τους Δήμους.

Όταν δεν υπάρχουν τακτικές χρηματοδοτήσεις, δεν μπορείς να προσλάβεις προσωπικό.

Μας λείπουν κρίσιμες ειδικότητες για τη λειτουργία του Δήμου τις οποίες δεν μπορούμε να προσλάβουμε εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Και αυτή η τεράστια μείωση, δεν έχει αναπληρωθεί ούτε στο ελάχιστο μέχρι σήμερα. Και είναι μία ευθύνη του κεντρικού κράτους, δηλαδή των κυβερνήσεων οι οποίες αλληλοδιαδέχονται η μία την άλλη και έχουν αφήσει την αυτοδιοίκηση στην άκρη.

Το τρίτο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς είναι ο πεπαλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός και το τέταρτο, είναι το θεσμικό πλαίσιο για την εκπόνηση των μελετών. Υπάρχει ένας νόμος ο οποίος είναι πάρα πολύ δύσκολος για να μπορεί ένας Δήμος να εκπονήσει μία μελέτη επιπέδου ΕΣΠΑ και από τη στιγμή που δεν έχει τα χρήματα, τον δυσκολεύει και το θεσμικό πλαίσιο δεν γίνονται μελέτες και δεν απορροφώνται έργα από το ΕΣΠΑ. Γι’ αυτό το ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα δεν παρουσιάζει μεγάλη απορροφητικότητα γιατί οι Δήμοι δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο που πρέπει να παίξουν στην κατεύθυνση αυτή.

Να υπενθυμίσω ότι το κράτος πήρε από τους ορεινούς Δήμους τη διαχείριση των βοσκοτόπων από τους οποίους εμείς ως Δήμος Νεστορίου εισπράτταμε 120.000 ευρώ τον χρόνο που δεν τα έχουμε σήμερα. Δηλαδή δεν φτάνει που μας έκοψαν τις τακτικές χρηματοδοτήσεις, μας έκοψαν και τις δικές μας χρηματοδοτήσεις που είχαμε από τη δικιά μας ή τη δημόσια περιουσία.

Σε συνέντευξη που είχα δώσει πριν από μερικούς μήνες είχα αναφέρει ότι παρέλαβα ένα χρέος 263.000 ευρώ. Τότε το είχα χαρακτηρίσει διαχειρίσιμο. Τώρα διαπιστώνω ότι δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο γιατί δεν μπορέσαμε να εισπράξουμε τα χρήματα που είχαν προβλέψει προηγουμένως στον προϋπολογισμό από διάφορες πηγές όπως για παράδειγμα τη διαχείριση των δασών. Δηλαδή, υλοτομούνται κάποιες δασικές εκτάσεις του Δήμου αλλά και του δημοσίου, αναμένεις να εισπράξεις κάποια χρήματα έως το τέλος του έτους και οι δασικοί συνεταιρισμοί δεν πληρώνουν ή ρυθμίζουν το χρέος τους και πληρώνουν ένα πολύ μικρό μέρος, ή πληρώνουν ένα μέρος το χρέους αυτού με αποτέλεσμα να έχουν δαπανηθεί χρήματα με βάση τον εγγεγραμμένο λογιστικό προϋπολογισμό και να μην υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν τα έξοδα αυτά.

Μεταφέρουμε λοιπόν στον νέο προϋπολογισμό 230.000 ευρώ χρέη από την προηγούμενη χρονιά, εκ των οποίων τα 100.000 ευρώ είχαν δοθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών ως προκαταβολή και επομένως είναι 130.000 ευρώ το πραγματικό χρέος αλλά 230.000 ευρώ πρέπει να πληρωθεί κι αυτό το κατοστάρι στο Υπουργείο Εσωτερικών εντός του 2020 και αυτό μας δεσμεύει τον φετινό προϋπολογισμό. Δηλαδή μας μειώνει τις δραστηριότητες που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στους δημότες μας.

Αυτή είναι η εικόνα του Δήμου. Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Εμείς, προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε κι εκείνο το οποίο κάνουμε παράλληλα με όλη αυτή την προσπάθεια, είναι να κάνουμε μια σημαντική μελετητική προετοιμασία για τους σημαντικούς τομείς που έχουμε επιλέξει στην περιοχή μας προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα προγράμματα που τρέχουν», υπογράμμισε.

Ο Δήμαρχος Νεστορίου αναφέρθηκε στις ενέργειες οι οποίες γίνονται από πλευράς της δημοτικής αρχής με σκοπό την επίλυση όλων των ζητημάτων επισημαίνοντας: «Εμείς, πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις και κάποιες προσπάθειες. Η αύξηση της χρηματοδότησης είναι μια συλλογική προσπάθεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί απ’ όλους τους Δήμους συνολικά.

Στην έλλειψη προσωπικού εκείνο που κάναμε μέχρι σήμερα είναι το ότι καταφέραμε να αυξήσουμε το προσωπικό το οποίο θα εργαστεί με την οκτάμηνη απασχόληση από 20 σε 30. Αναμένουμε να βγει το πρόγραμμα αυτό μέσα στον Φεβρουάριο και να ξεκινήσουμε τον Μάρτιο. Όταν ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα είναι μία βοήθεια για μας που έχουμε τόσο μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

Για τον μηχανολογικό εξοπλισμό, ήδη από την προηγούμενη δημοτική αρχή ανανεώθηκαν τρία μηχανήματα, ένα JCB και δύο 4Χ4. Εμείς τώρα πήραμε την έγκριση από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» για την αγορά ενός καινούργιου απορριμματοφόρου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ και ετοιμάζουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ για δεύτερο καινούργιο απορριμματοφόρο και για την αγορά ενός μηχανήματος γκρέιντερ από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που θα ξεκινήσει μέσα στο 2020.

Για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τα έσοδα και να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες, εκτός από την προσπάθεια χρηματοδότησης από το κράτος πρέπει να κάνουμε κι εμείς μόνοι μας κάποιες κινήσεις».

Στόχος η μείωση του ενεργειακού κόστους του Δήμου Νεστορίου

και δημιουργία ενεργειακής κοινότητας με τον Δήμο Καστοριάς

Σχετικά με τον σχεδιασμό ο οποίος υπάρχει στον Δήμο Νεστορίου για το επόμενο διάστημα, σημείωσε: «Στόχος μα είναι να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος του Δήμου γιατί ως Δήμος πληρώνουμε πάνω από 250.000 ευρώ τον χρόνο για την ενέργεια. Αν ο Δήμος Νεστορίου είχε αυτά τα χρήματα, θα μπορούσε να προσφέρει πολύ καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες.

Ετοιμάζουμε μία μελέτη για ενεργειακή αναβάθμιση δέκα δημοτικών κτιρίων και σχολείων. Δυστυχώς, κατά την προηγούμενη πενταετία δεν έγινε ενεργειακή αναβάθμιση σε κανένα κτίριο, όταν σε πολλούς άλλους Δήμους και της Δυτικής Μακεδονίας, οι Δήμαρχοι προχώρησαν σε τέτοιες μελέτες και εντάξεις και βρίσκονται τώρα σε καλό δρόμο.

Σε αυτά τα κτίρια – έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το ΔΕΗ – θα προσθέσουμε φωτοβολταϊκά προκειμένου μέσα από το πρόγραμμα Net Μetring να μειώσουμε το ενεργειακό κόστος ακόμη περισσότερο.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς ετοιμάζουμε τη δημιουργία μιας ενεργειακής κοινότητας η οποία θα δημιουργήσει ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο. Μέσα από αυτό θα μειώσουμε όλες τις καταναλώσεις των δύο Δήμων.

Η ενεργειακή κοινότητα που έχει προβάδισμα σε σχέση με τις άλλες ενεργειακές επενδύσεις, εάν προχωρήσει – εγκριθεί και βρούμε και τη χρηματοδότηση για να κάνουμε το πάρκο αυτό, νομίζω ότι θα μειώσει σημαντικά τα ενεργειακά έξοδα και άρα, θα αυξήσουμε το διαθέσιμο που έχουμε για λογαριασμό των δημοτών μας.

Στο πλαίσιο της κατασκευής του φράγματος Νεστορίου, προσπαθούμε να ξεκινήσουμε πάλι τον μικρό υδροηλεκτρικό σταθμό για να μπορέσουμε να εισπράξουμε και από εκεί ένα έσοδο.

Βρισκόμαστε για τον λόγο αυτόν σε επαφή με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και με ιδιωτικές εταιρείες. Ίσως προχωρήσουμε μέσα από τα ΣΔΙΤ».

Την άνοιξη ξεκινούν οι εργασίες στο φράγμα Νεστορίου. Σε καλό δρόμο η κατασκευή του φράγματος Διποταμίας

Τη δέσμευση ότι την άνοιξη θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του φράγματος Νεστορίου, έλαβε ο δήμαρχος κ. Γκοσλιόπουλος κατά τις συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα με αρμόδιους Υπουργούς.

« Έχω υποσχέσεις ότι την άνοιξη θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος. Κάποιες πρόδρομες εργασίες φαίνεται ότι γίνονται. Μεταφέρονται κάποια υλικά στο εργοτάξιο. Τίποτα σημαντικό και σπουδαίο. Η δικαιολογία είναι ότι στη συμφωνία που έχουν κάνει με το Υπουργείο είναι να τους δώσουν κάποια επιπλέον χρήματα. Για να γίνει αυτό το πράγμα πρακτικά και να αποσύρουν αυτοί τις μηνύσεις που είχαν υποβάλλει, πρέπει να εκπονηθεί μία καινούργια μελέτη η οποία θα αιτιολογεί την επιπλέον χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του φράγματος.

Επειδή η καινούργια μελέτη δεν έχει ολοκληρωθεί και οσονούπω πιστεύουν στο Υπουργείο ότι ολοκληρώνεται, πήραμε τη δέσμευση από τον αρμόδιο υπουργό κ. Βορίδη ότι μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος.

Εκείνο που είναι επίσης σημαντικό, είναι η κατασκευή του υδροηλεκτρικού το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με την ολοκλήρωση της κατασκευής του φράγματος και να αποδώσει σημαντικά οικονομικά οφέλη», σημείωσε.

Ο κ. Γκοσλιόπουλος μίλησε ακόμη και για την κατασκευή φράγματος στη Διποταμία, ένα πολύ σημαντικό έργο, όπως το χαρακτήρισε. Πρόσθεσε ότι υπάρχει έτοιμη μελέτη για την κατασκευή του φράγματος και του αρδευτικού, όμως ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

«Βρίσκεται σε έναν πάρα πολύ καλό δρόμο, έχει υπογράψει και το Υπουργείο και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδης, έχει υποβληθεί η πρόταση προς το Υπουργείο Ανάπτυξης για την τελική χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αλλά, δεν έχει υπογράψει ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης.

Πριν από μερικές μέρες ήμουν στην Αθήνα και έθεσα στον κ. Γεωργιάδη το αίτημά μας. Εκτίμησε ότι ο προϋπολογισμός ύψους 20.000. 000 ευρώ του έργου είναι μεγάλος για να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Του εξήγησα ότι θα γίνει με λιγότερα χρήματα αφού όλα αυτά τα έργα στις δημοπρασίες παίρνουν 50% έκπτωση. Του εξήγησα επίσης ότι εάν δεν κατασκευαστεί αυτό το έργο το οποίο θα αρδεύσει 3.500 στρέμματα σε μια ακριτική περιοχή η οποία βρίσκεται 500 μέτρα από τα σύνορα και που όλοι οι κάτοικοι είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι, θα αναγκαστούν να φύγουν και θα αδειάσουν τα σύνορα όπως έχουν αδειάσει σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές του Γράμμου. Θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα ένταξης αυτού του έργου», κατέληξε.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου για εκλογικό νόμο: “Σωσίβιο του κατεστημένου, προσβολή της λαϊκής κυριαρχίας το νομοσχέδιο” (vid)

Επόμενο Άρθρο

Ένα μελωδικό Σουαρέ στο ρυθμό των Ραγκουτσαριών (του Ανδρέα Θ. Κυπαρίσση)

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Τί τρέχει στη Μητροπόλεως;

Οδός Μητροπόλεως,περαστικοί διαβάτες στέκονται απέναντι στις άδειες βιτρίνες και συνομιλούν με τα είδωλά τους. Τετάρτη 24