Το όνειρο Καστοριά (Γράφει ο Σπύρος Νίτσας)

Αν θέλεις να αντικρίσεις το τελευταίο και ξεχασμένο κομμάτι του παραδείσου ταξίδεψε στην Καστοριά. Η σπηλιά του δράκου σε περιμένει ανυπόμονα. Μέσα θα ζήσεις μια καλπάζουσα μαγεία.

Μετά θα θέλεις να αντικρίσεις την ανατολή του ήλιου κάνε το. Και θα βγεις κερδισμένος από αυτήν την εμπειρία σου.

Μόλις σκάσει μύτη το χρυσαφένιο ρόδι του ήλιου θα δεις τις χρυσές ακτίνες του. Θα έρχονται κατά πάνω σου σαν ερωτικά βέλη να αναστατώσουν τους ρυθμούς της καρδιά σου.

Και κάθε πρωί θα ανασκουμπωθείς, και θα αναρωτηθείς μόνος μπροστά στο πάφλασμα που κάνει το κύμα της λίμνης. Βάλε τα πόδια στο νερό άγγιξέ το να νοιώσεις το χάδι της μάνας. Μετά θα ακούσεις την αναπνοή της λίμνης. Θα σε αφουγκράζεται γιατί είναι ζωντανή .Θα σε παρηγορήσει και θα σου τραγουδήσει μαζί με τις ασπρόπαπιες το ποιο γλυκό τραγούδι να μαγευτείς. Ξένε άνθρωπε δεν θα φύγεις ποτέ από εδώ.

Η Καστοριά είναι ίδια η μάγισσα Κίρκη. Δεν μπορείς να της αρνηθείς τίποτε ποια και ούτε να την αποφύγεις. Όλη η πόλη θα συνωμοτήσει εναντίον σου. Θα σε μαγνητίσει με το βλέμμα της και θα σε καθοδηγήσει σε έναν άλλον κόσμο. Να δεις τις βυζαντινές εκκλησίες της και την Κουμπελίδικη. Να ακούσεις παράταιρα τις βυζαντινές δοξολογίες πέρα από κάθε χρονοχώρο. Και όταν φύγεις πάντα θα σε συνοδεύει με τους ήχους στα αυτιά σου με τις ψαλμωδίες να σέρνονται μαζί σου.

Θα ανεβείς την απότομη ανηφοριά της πόλης γεμάτος χάρη και αυτοπεποίθηση. Από τον Μενδρεσέ μέχρι το τσαρσί. Και από εκεί πάνω θα αντικρίσεις και θα ακούσεις τους ψαράδες μέσα από τις Καστοριανές βάρκες. Θα χορεύουν στον έναν και μοναδικό ρυθμό. Να αναδύουν τον χορό της αιωνιότητας. Ανέβα εκεί στα μυθικά βυζαντινά κάστρα. Δοκίμασε από εκεί να κοιτάξεις από ψηλά το μοναδικό θαύμα. Και αν είσαι τυχερός που ξέρεις ;

Ίσως δεις και το μοναδικό φάντασμα μέρα μεσημέρι πάνω στα βυζαντινά κάστρα να σου γνέφει και να χαμογελάει. Εκεί που σκοτώθηκε η πριγκίπισσα της Καστοριάς. Έπεσε για τον αγαπημένο της από το κάστρο γιατί ήταν κλεισμένη πέντε οργιές ύψος και σκοτώθηκε. Εξού και λέγεται έτσι. Κάστρο και Οργιά ίσον [Καστοριά.]

Μα η Καστοριά θα σε ανταμείψει για την επίσκεψη σου με το μοναστήρι της Αγίας Μαυριώτισσας να γαληνέψει η ψυχή σου. Και για δώρο θα σε ξεναγήσει στην παλιά πόλη. Εκεί θα θαυμάσεις την παλιά αχειτεκτονική της δομή και δεν θα μπορέσεις να το αποφύγεις ποτέ γιατί θα σε θαμπώσει. Το ξέρω πως η καρδιά σου χτυπάει ακόμη δυνατά να ξεσπάσεις να ξεδώσεις με λίγο για χορό και τραγούδια. Τρέξε στο πάρκο ολυμπιακής φλόγας να ξεδιψάσεις. Εκεί θα σε περιμένει αυτό που ζητάς ένα παρατεταμένο και ατελείωτο γλέντι.

Εσύ διαβάτη μου θα φύγεις. Μα η καρδιά σου θα μείνει για πάντα αιχμάλωτη εδώ γεμάτη αναμνήσεις.

Καστοριά του σήμερα.

Προηγούμενο Άρθρο

8ο Πρωτάθλημα Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Δυτικής Μακεδονίας

Επόμενο Άρθρο

Γεμάτος επικίνδυνες λακκούβες ο δρόμος στο βουνό, πάνω από το Νοσοκομείο Καστοριάς! (φωτο)

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ