Σκεπτόγραμμα | Βαριά η τυραννία του Διαδικτύου (Γράφει ο Θωμάς Γ. Ηλιόπουλους)

Αρχές του μήνα, μιλήσαμε για «Το εκπληκτικό Διαδίκτυο» και μπορούμε να μιλάμε θριαμβευτικά για τα επιτεύγματα του σύγχρονου αυτού πανανθρώπινου θαύματος που είναι το Διαδίκτυο, αλλά εάν δούμε και την αρνητική του πλευρά, θα φρίξουμε από το τέρας που δημιουργήσαμε. Είναι όντως όμως ένα δίκοπο μαχαίρι. Από τη μία πλευρά είδαμε με την εύκολη διακίνηση ιδεών, πληροφοριών, εικόνων και τόσο άλλων οπτικοακουστικών μέσων, αλλά ταυτόχρονα έχουμε και το επιβλαβές και παράνομο περιεχόμενο του Διαδικτύου που διοχετεύεται με την ίδια ευκολία.

ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Ας αναφέρουμε εδώ μόνο μερικές πτυχές του που είναι τρομερά εκνευριστικές και άκρως ενοχλητικές: ρατσισμός, ξενοφοβία, τρομοκρατία, παιδική πορνογραφία, σεξουαλική παρενόχληση, εκφοβισμός, οικονομικό έγκλημα, απάτες, εξύβριση, συκοφαντική δυσφήμιση, παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, πνευματικής ιδιοκτησίας και πολλών άλλων. Υπάρχει η συνεχώς αυξανόμενη ανησυχία ότι το διαδικτυακό μίσος μπορεί να προκαλέσει βία και να οδηγήσει σε πραγματικά εγκλήματα μίσους. Το Διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να ενισχύσει το εχθρικό κλίμα εναντίον συγκεκριμένων ομάδων. Και όλα αυτά στη λεγόμενη «κοινωνική δικτύωση». Ζωντανά παραδείγματα οι σημερινοί τζιχαντιστές, που επιδίδονται στο σκέτο και μακροσκελές τους υβρεολόγιο.

ΓΚΟΥΓΚΛΙΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ

Θεωρούμε πως δεν είναι κακό πράγμα να υπάρχουν δημοσίως προσβάσιμες πληροφορίες σε σχέση με το άτομό μας. Και στο χωριό όλοι μάς γνωρίζουν.   Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε την ύπαρξη πληροφοριών στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε τις πληροφορίες που δεν επιθυμούμε να τις γνωρίζει όλος ο κόσμος, που κατ’ επέκταση μπορούν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα εναντίον μας. Γκουγκλίστε τον εαυτό σας για να σας πει το Διαδίκτυο ποιος … είστε!

Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχασαν τη δουλειά τους εξαιτίας φωτογραφιών ή απόψεων που έχουν αναρτήσει οι ίδιοι ή τρίτοι για αυτούς στο Διαδίκτυο. Πολλά τέτοια έρχονται τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά στη δημοσιότητα και τα βλέπετε, τα ακούτε ή τα διαβάζετε όλοι σας στον τύπο.

«ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ» ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ

Το σημείωμα τούτο γράφεται μετά την ανάγνωση – όλως τυχαία – του άρθρου με τίτλο «Why were losing the Internet to the culture of hate» (Γιατί χάνουμε το Διαδίκτυο στην καλλιέργεια του μίσους), στο περιοδικό ΤΙΜΕ της 29 – 8 – 2016, σελ.28-34. Θεώρησα καλό να σας προτείνω να το διαβάσετε και σεις – υπάρχει στο Διαδίκτυο – και θα το βρείτε εάν το γκουγκλίσετε με τον τίτλο του. Είναι όντως αποκαλυπτικό όπου παρουσιάζεται η αρνητική πλευρά του Διαδικτύου, που το θαυμάζουμε για όλα τα καλά του, αλλά είναι ένα δίκοπο μαχαίρι και με την κόψη του φαίνεται πως αλλάζει τη ζωή μας προς την «καλλιέργεια» = culture του μίσους! Καλό έργο το μίσος; Κατά πού βαδίζουμε; Τι λένε οι αυριανοί…Διαδικτυολόγοι; ΄Οντως υπάρχει πολλή «πραγματική σαβούρα» στο Διαδίκτυο. Χρειάζεται αυστηρή επιλογή. Πώς μπορεί να γίνει αυτή;

Η ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΑΒΑΦΗ:

Να, που και στην ψηφιακή μας εποχή με τη νέα μας τεχνολογία τού Διαδικτύου, ο ποιητής μας Κωνσταντίνος Καβάφης – στο υπέροχο παρακάτω ποίημά του – είναι και πάλι επίκαιρος, και διαχρονικός που συνηθίζουμε να λέμε, αλλά και πολύ διακριτικός με ένα πολύ ευγενικό τακτ, μάς συμβουλεύει ποιητικά:

ΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙΣ
Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την,
γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την
στων σχέσεων και των συναναστροφών
την καθημερινήν ανοησία,
ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)

Φρονώ πως το «Όσο Μπορείς» είναι το ποίημα του Καβάφη που αποδίδει, με ποιητικό τόνο τις σκέψεις του ποιητή, για το πώς θα πρέπει οι άνθρωποι να αντιμετωπίζουν τη ζωή τους, ώστε να μπορέσουν να διαφυλάξουν τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπειά τους και μάλιστα σήμερα στη βαριά διαδικτυακή μας εποχή. Ο ποιητής στο παραινετικό αυτό ποίημα, προτείνει έναν κώδικα συμπεριφοράς στην ατομική και την κοινωνική μας ζωή σήμερα. Συμβουλεύει τον αναγνώστη του ποιήματος –αλλά μπορεί και τον εαυτό του! – να διασφαλίσει την προσωπική του ελευθερία και να υπερασπιστεί την αξιοπρέπειά του μέσα στην κοινωνική ζωή, όσο αυτό είναι δυνατό, εξ ου και ο τίτλος «΄Οσο Μπορείς»! Οι σκέψεις μου αυτές είναι μια προσωπική προσέγγιση στην ερμηνεία του. Εσείς τι λέτε;

Προηγούμενο Άρθρο

Επιμορφωτικό σεμινάριο στο ΚΠΕ Καστοριάς: «Οι Λίμνες του Οδικού Άξονα της “Εγνατίας”: Προστασία και Αξιοποίηση».

Επόμενο Άρθρο

Διακοπή υδροδότησης στην υψηλή ζώνη της πόλης

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ