Με αφορμή την Έκθεση φωτογραφίας «Τα Δέντρα» (γράφει η Αφροδίτη Τ. Ζούρλα) – φωτογραφίες

Είναι ο δάσκαλος;  Είναι οι μαθητές;  Ή το μεράκι και η αγάπη για την τέχνη της φωτογραφίας;

Να τριγυρνάς ακούραστα με την μηχανή έτοιμη να απαθανατίσει τη στιγμή που το μάτι σου ήδη εντόπισε!  Να τραβάς τη σκηνή ξανά και ξανά μέχρι να πετύχεις να αποδώσεις την αίσθηση που θέλεις.  Αν θα το πετύχεις.  Άλλες φορές να αρκεί μια λήψη.  Και στη διαδικασία αυτή να γίνεσαι όλο και καλύτερος.  Όλο και πιο πλούσιος.

Και όλοι οι υπόλοιποι, εμείς, σε τέτοιες εκδηλώσεις να γινόμαστε ‘κοινωνοί’ αυτού του πλούτου.  Άλλοτε μην μπορώντας να πάρουμε τα μάτια μας από το ίδιο το ‘χρυσάφι’, το άπλετο φως που λούζει τα φύλλα κάποιου δέντρου, άλλοτε ταξιδεύοντας νοερά σε μέρη μακρινά (Τανζανία), ή πιο κοντινά αλλά σχετικά άγνωστα (αμμοθίνες Λήμνου)  και άλλοτε, καθώς σκηνές καθημερινές μεταμορφώνονται με μαγικό τρόπο μέσα από τον φακό των φωτογράφων.   Οι σκιές αποκτούν λαλιά, οι μαριονέτες κίνηση, κάποια πορτραίτα σε καθηλώνουν,  τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα σε αιχμαλωτίζουν στη σπείρα τους, οι αντανακλάσεις σε ‘περνούν απέναντι’ και όλα αποκτούν θέση περίοπτη στην έκθεση.  Κι εμείς ανάμεσα τους!

Η έκπληξη, νομίζω, ήρθε από το τμήμα των νέων μελών της φωτογραφικής λέσχης του συλλόγου Αθ. Χριστόπουλου, που ακολουθώντας τις οδηγίες του δασκάλου της φωτογραφίας αγαπητού μας κ. Δημήτρη Τσουρτσούλα, πέτυχαν και εμφάνισαν κάποιες καταπληκτικές φωτογραφίες.  Που μας ταξίδεψαν και μας γέμισαν ενθουσιασμό.

Σίγουρα η διοργάνωση αυτή στην πλατεία Βαν Φλιτ δεν είχε τη μαγεία της τοποθεσίας, όπως η προηγούμενη που είχε πραγματοποιηθεί στο κτίριο του Μαθιουδάκη.   Είχε όμως τη ζωντάνια των παιδιών που παίζανε τριγύρω, την στρατιωτική μουσική μπάντα που έκανε την υποστολή της σημαίας, την περιέργεια των περαστικών που κοντοστέκονταν και χάζευαν, εντάσσοντας έτσι απλά την τέχνη της φωτογραφίας στην καθημερινότητα μας.

Ήταν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση που για 3 μέρες στήθηκε πρόχειρα σε μια γειτονιά της πόλης.   Ωραία σκέψη.  Ευτυχώς ο καιρός ήταν σύμμαχος της Λέσχης Φωτογραφίας.  Αν δεν ήταν όμως;  Άλλη μια   φορά, ας μου επιτραπεί να εκφράσω την άποψη πως χρειάζεται να διατεθεί από το Δήμο μόνιμος χώρος κατάλληλος για τη φιλοξενία παρόμοιων εκδηλώσεων…

Αφροδίτη Τ. Ζούρλα

Προηγούμενο Άρθρο

Πρόγραμμα σημερινής περιοδείας Ζήση Τζηκαλάγια

Επόμενο Άρθρο

Με την Αγνή για την Καστοριά

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ