Θα μείνει στο φως… (Γράφει η Μαρούλα Βέργου Γκαμπέση)

Αγαπημένε μας Νίκο,

Ο αποχαιρετισμός είναι πάντα οδυνηρός, έχει τη γεύση της βαθειάς πίκρας, κι όπως καταλαβαίνεις δεν γίνεται αλλιώς…

Σε θυμόμαστε από τότε που ιδρύθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αθανάσιος Χριστόπουλος» κι ακούγαμε τις προτάσεις σου. Τα λόγια σου πυρπολούσαν εμάς, μαθητούδια, νέους και νεώτερους δημότες –  όλοι μια ομάδα, μια συντροφιά αποφασισμένη για νέα πολιτιστικά βήματα. Μαζευόμασταν τα απογεύματα στο γραφείο σου, στην οδό Βαλαλά, να μοιραστούμε δραστηριότητες αφιερωμένες στην πόλη ενός ποιητή, γιατρού και νομοθέτη που έζησε στα ξένα.

Ναι, προσδοκούσαμε να γίνουμε χρήσιμοι, να προσθέσουμε ένα λιθαράκι στην ιστορική μας πολιτεία, που ταλαιπωρούνταν από μικροψυχές, καχυποψία, απορρίπτοντας και αδικώντας τους ξεχωριστούς – όπως εσύ – ένας άξιος δημότης με γνώσεις και σημαντικά προσόντα. Τα χρειαζόταν αυτά η πολιτεία μας.

Η ιστορία της με τον πολιτισμό πλάϊ πλάϊ, είναι τα πρώτα δώρα που οφείλει κάθε γενιά να τα ξαναχαρίζει… κι ας καταλάβαμε αργά πως δεν θα αποφύγει κανείς τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες στην πορεία του.

Νίκο ακριβέ και πολύτιμε,

Μας φάνηκες πως τριγύριζες άυλος, μέσα στο ναό του ΄Αη Γιώργη, ακούγοντας τις ψαλμωδίες και τα συγκινητικά λόγια  που σου απηύθηναν οι Μητροπολίτες Γρεβενών και Σιατίστης. Νιώθαμε – οι δικοί σου άνθρωποι πρώτα – κι έπειτα εμείς πως δεν χάνεσαι, απλά φεύγεις, συνεχίζεις αλλού, έξω από τα γήϊνα όρια, κι ανταμώνεις εκ νέου μ΄ όσους έκανες φιλίες, σπουδές, συνεργασίες, σε ουράνιες εκτάσεις πια, διηγούμενος εκτός των άλλων όσα αναστάτωσαν τον πλανήτη, μη λησμονώντας τις κοινές σκέψεις και τα βατά όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο.΄Ονειρα που πρωτογεννήθηκαν στα σχολικά θρανία, τις πανεπιστημιακές σπουδές, στην Νέα Υόρκη και τη Θεσσαλονίκη.

΄Εγινε φανερή η δική σου συμβολή και «θέληση» να διατηρηθεί η πόλη μας στην συνοικία Ντολτσό, ώστε να παραμείνει με τα γνωρίσματα του χθεσινού κόσμου και την αρχοντική της όψη να καθρεφτίζεται στη λίμνη μας.

Μένουνε σε μας οι ποιητικές συλλογές σου, κι όλα όσα είχες να μας πεις τυπωμένα στα βιβλία σου με τα βραβεία και τους επαίνους. Μέσα από αυτά αποδεικνύεται το ποιος είσαι… ανήκεις στα προικισμένα πλάσματα που κινούνται ευέλικτα μέσα στο χώρο και το χρόνο «ζώντας» τα ιστορικά συμβάντα κάθε περιόδου.

Το αξίωμα του Μάγιστρου είναι τιμητικό… σε δένει με το Βυζάντιο και συμβαδίζεις δίπλα στο Μάγιστρο Νικηφόρο Κασνίτζη και τη σύζυγό του ΄Αννα, δωρητές του ναού του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ομονοίας της πόλης μας.

Το ποίημα που διαβάσαμε στη συλλογή «Συναμφότερα και λίγα μονά» μας βοήθησε να νιώσουμε τα λόγια του δωρητή, ειπωμένα και με το δικό σου ποιητικό τρόπο δοσμένα.

«Για όσα καλά μου χάρισες Θεέ μου

απόταν ήρθα δω στον τόπο των δακρύων

αμαρτωλός, αξιολύπητος, ικέτης, κακοεργάτης

ορθώνω τώρα απ΄τα θεμέλια τον ναό Σου

Εγώ ο έρμος Νικηφόρος κατά τύχη Μάγιστρος

το παρανόμι μου Κασνίτζης και

με πόθο φλογερό τονε στολίζω για να λάμπει

απ΄ άκρη σ΄ άκρη από σεπτές χρωματουργίες

μα και λογής εικόνων ποικίλες όλες για σένα

Δωροδότη των καλών»

(απόσπασμα)

Ποιος να ξέρει άραγε αν η συνοριακή μας πολιτεία – γνωστή και από την αρχαιότητα και τα βυζαντινά χρόνια – θα καταφέρει να ξαναβρεί τη ρότα της…Την οραματίσθηκες με την αίσθηση της αρμονίας και του μέτρου – σαν τους παλιούς χτιστάδες και τον κόσμο της που πλούτιζε στα ξένα.

΄Οσοι σε γνωρίσανε Νίκο, πιστέψανε στην αξία σου… Νίκος ο επιστήμονας, το πολιτικό όν, ο αρχιτέκτονας, ο συγγραφέας, ο τιμών την εκκλησία και τιμώμενος από αυτήν με το αξίωμα του Μάγιστρου, ο ποιητής, ένας σημαντικός άνθρωπος με τα δημοκρατικά του πιστεύω όταν σε ώρες επταετίας «έπαθε πολλά»  «διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Εσυ ο καθημερινός δημότης, ο οικογενειάρχης, ο πολυπράγμων.

΄Ολοι εμείς  σαν μέλη της τοπικής κοινωνίας ξέραμε πόσο ψηλά είχες φτάσει νιώθοντας πόσο εμείς βρισκόμασταν βαλτωμένοι…

΄Ετσι πάντα θα συμβαίνει με τις εξαίσιες μορφές αυτού του κόσμου που βρίσκονται πολύ πιο μπροστά από την εποχή τους, γι’ αυτό πιστεύουμε πως «ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΟ ΦΩΣ».

Μαρούλα Βέργου Γκαμπέση

Προηγούμενο Άρθρο

Εξιχνιάστηκαν ακόμη 3 περιπτώσεις ζωοκλοπών που τελέστηκαν από τον 69χρονο ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο σε περιοχή της Καστοριάς για άλλη μία παρόμοια περίπτωση ζωοκλοπής

Επόμενο Άρθρο

Συνεχίζονται οι εργασίες για να αποκατασταθεί η βλάβη σε κεντρικό αγωγό του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Άργους Ορεστικού (φωτο)

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ