Εντυπώσεις από την έκθεση φωτογραφίας στο στρατόπεδο Μαθιουδάκη (Γράφει η Αφροδίτη Τ. Ζούρλα) | φωτογραφίες

κατηγορία : ΑΠΟΨΕΙΣ/Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Σαν από χρόνια να περίμενε εμάς για να ζωντανέψει το ιστορικό μνημείο Μαθιουδάκη ή, όπως οι πολίτες της Καστοριάς συνηθίζουμε να το λέμε, «Το Στρατόπεδο».  Κι εμείς ανταποκριθήκαμε.  Το καταλάβαμε!

Η έκθεση που το τμήμα φωτογραφίας του συλλόγου Αθανάσιος Χριστόπουλος (Φωτογραφική Λέσχη Καστοριάς) τόλμησε να διοργανώσει εκεί ήταν η αφορμή.  Σίγουρα η αιτία της ανέλπιστα μεγάλης επισκεψιμότητας αλλά και η επιτυχία της ίδιας της εκδήλωσης ήταν η τοποθεσία.  Το κτίριο για το οποίο δόθηκαν κυριολεκτικά αγώνες για να διατηρηθεί, να μην γκρεμιστεί.  Κι ας μην ήταν με οδοφράγματα παρά με δικαστικές αγωγές.

Αυτός ο αγώνας τουλάχιστον δικαιώθηκε και το κτίριο στέκει ακόμη εδώ.  Κι αν ο τίτλος της έκθεσης ήταν «Στο πέρασμα του χρόνου» και οι φωτογραφίες που εκτίθετο τα ερείπια είχαν σαν κύριο τους θέμα, η εικόνα της εγκατάλειψης δεν ήταν αυτή που σου έμενε φεύγοντας από εκεί.

Στα απομεινάρια των ξεφτισμένων τοίχων και στα σπασμένα τζάμια των παραθύρων που έχασκαν ανοιχτά, το χρώμα στις λεπτομέρειες που παρέμενε κόντρα στον χρόνο σε άγγιζε.  Η θέα μιας πανέμορφης πόλης που ξεπρόβαλε στο βάθος σε αιχμαλώτιζε και με ελπίδα σου επέβαλε να ατενίσεις το μέλλον.

Ευχαριστούμε λοιπόν τα παιδιά της Φωτογραφικής Λέσχης Καστοριάς για την ευκαιρία που μας έδωσαν να ταξιδέψουμε στον χρόνο, να εμπνευστούμε, να γεμίσουμε με εικόνες και αισιοδοξία πως οι αγώνες μας δεν πήγαν χαμένοι και οι καρποί τους δεν θα αργήσουν να φανούν.

Ας ευχηθούμε πως οι εκπρόσωποι της πολιτικής εξουσίας του νομού μας  ένιωσαν πράγματι τη δύναμη του και δεν ήταν μόνο από συνήθεια τα λόγια που εξέφρασαν πως «οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το κτίριο, κάπως να αξιοποιηθεί».  Οι απλοί πολίτες το αγκάλιασαν, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό.  Περιμένουμε να δούμε πώς και οι αρχές θα το αποδείξουν πέρα από τις εθιμοτυπικές τους επισκέψεις ή τις υπηρεσίες ευπρεπισμού του κτιρίου και του προαύλιου χώρου που προσέφεραν.

Κείμενο & Φωτογραφίες: Αφροδίτη Τρύφωνος Ζούρλα