Ένα για τα live και τα Φεστιβάλ της πόλης (Γράφει ο Δημήτρης Σ. Ιατρού)

//

Ξέρω ότι δεν θα γράψω κάτι πρωτότυπο αλλά η πόλη δεν εκτιμά τις συναυλίες και τα φεστιβάλ που γίνονται.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που σε αρκετά live στην Καστοριά η συμμετοχή του κόσμου είναι απογοητευτική.

Ας δούμε κάποιους από αυτούς.

Ένας λόγος ίσως είναι η οικονομική δυνατότητα του καθενός.

Ένας άλλος λόγος, ότι απλά δεν αρέσει ο καλλιτέχνης/συγκρότημα που έρχεται, οπότε δεν θέλει να πάει να το δει και να το ακούσει.

Άλλος λόγος μπορεί να είναι ότι κάποιος απλά βαριέται να πάει.

Μπορεί επίσης την ημέρα του εκάστοτε live να έχει ακόμα ένα που προτιμάει να πάει και να πρέπει να διαλέξει, ή να έχει μια οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση να παρευρεθεί.

Υπάρχουν σαφώς και πολλοί ακόμα λόγοι.

Πάμε τώρα να τους αναλύσουμε λίγο.

Αν κάποιος δεν έχει να δώσει 10-15€ για να παρακολουθήσει μια ζωντανή εμφάνιση τουλάχιστον δύο καλλιτεχνών/συγκροτημάτων, τότε πάω πάσο. Αλλά να μη γκρινιάζει ότι δεν γίνεται τίποτα στην πόλη κερνώντας ταυτόχρονα σφηνάκια στην παρέα του.

Αν σε κάποιον δεν αρέσει ο καλλιτέχνης/συγκρότημα που έρχεται και απλά δεν γουστάρει να πάει, καλώς. Αλλά να μη γκρινιάζει και «κράζει» τους Καστοριανούς όταν θα κάνουν και αυτοί το ίδιο σε αντίστοιχο Live που θα αρέσει σε εκείνον.

Αν κάποιος βαριέται απλά να πάει οπουδήποτε, καλώς. Αλλά να μη γκρινιάζει ξαπλωμένος στον καναπέ του ότι δεν γίνεται τίποτα στην πόλη.

Αν κάποιος επιλέξει να κάνει κάτι άλλο την ίδια μέρα και πρέπει να διαλέξει ανάμεσα σε 2-3 live ή εκδηλώσεις τότε πάω πάσο. Εκεί δεν μπορεί να κάνει κάτι αυτός αλλά ίσως μπορούν οι διοργανωτές.

Για αυτούς που κάνουν ακόμα καταγγελίες δεν θέλω να κουράσω, τα έχουμε πει πολλοί και πολύ. Απλά θα περιμένουμε όσοι αντέξουμε με όση υπομονή μας έχει μείνει να περάσουν τα χρόνια και βέβαια να μην γίνουμε σαν και αυτούς.

Πάμε και σε κάτι βασικό τώρα.

Αν δεν στηρίξεις τις συναυλίες-εκδηλώσεις-φεστιβάλ στην πόλη σου κι ας μην είναι 100% του γούστου σου, τότε «πετάς στα σκουπίδια» την ευκαιρία να δεις από κοντά στο μέλλον κάτι του γούστου σου, όσο μικρό ή μεγάλο είναι, όσο εφικτό ή σχεδόν ανέφικτο. Γιατί;

Γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτή τη βιομηχανία, πολύ απλά δουλεύουν. Και αν δεν στηριχτούν, ειδικά εδώ στην υπο κατάρρευση Καστοριά, τότε θα σταματήσουν να δουλεύουν και θα σταματήσει οτιδήποτε πασχίζουν να ετοιμάσουν πολιτιστικά.

Φυσικά όποιον δεν τον ενδιαφέρει ο πολιτισμός δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα από τα παραπάνω και απλά τον λυπάμαι.

Αφορμή για αυτό το άρθρο (αν και ήθελα καιρό να το γράψω) στάθηκε το πιο πρόσφατο live που παρακολούθησα στο Θέατρο Βουνού Καστοριάς, με την Καστοριανή μπάντα «Μειδίαμα» που επανενώθηκε μετά από χρόνια και απέδωσε φανταστικά παλιά και καινούργια κομμάτια και ακολούθησαν οι Naxatras από τη Θεσσαλονίκη, όπου μας άφησαν με το στόμα ορθάνοιχτο με το ταλέντο τους και την γενικότερη απόδοσή τους.

Ο κόσμος, κατά την άποψή μου, ήταν ελάχιστος. Έχω παρευρεθεί σε δεκάδες αντίστοιχα Live με την αντίστοιχη αποχή του κόσμου να ξινίζει την όλη ατμόσφαιρα.

Σκέφτηκα ότι ίσως η Καστοριά πλέον δεν έχει τον κόσμο για να γεμίζει lives και φεστιβάλ. Αλλά μετά ενημερώθηκα και είδα ότι ο κόσμος είχε γεμίσει αρκετά μαγαζιά διασκέδασης και το πήρα πίσω. Προφανώς και δεν εννοώ να σταματήσει ο κόσμος να πηγαίνει στα μαγαζιά, γιατί και αυτά ματώνουν, ειδικά τώρα. Αλλά ας υπάρξει μια ισορροπία. Εξάλλου μη ξεχνάμε ότι live γίνονται και σε μαγαζιά. Το κείμενο αφορά τα Live και τα φεστιβάλ οπότε ας επικεντρωθούμε εκεί.

Και ας κλείσω μα τα αυτονόητα.

Αν θέλεις να αλλάξεις κάτι κάν’ το εσύ! Δεν θα έρθει από τον ουρανό! Αν δεν το κάνεις τουλάχιστον μη γκρινιάζεις. Βαρέθηκα να σε ακούω!

Δημήτρης Σ. Ιατρού

Φωτογραφία από το live των Naxatras: Ελένη Παναγιωτίδου

Προηγούμενο Άρθρο

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης καιρού

Επόμενο Άρθρο

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα μάθησης του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Άργους Ορεστικού

Τελευταία από ΑΠΟΨΕΙΣ