Η πρώτη συνάντηση των μελών της Πολιτιστικής Διαδρομής “Iter Vitis” (Δρόμοι του Κρασιού), του Συμβουλίου της Ευρώπης στην Καστοριά (φωτογραφίες)

/

Στην Καστοριά πραγματοποιείται σήμερα η πρώτη ετήσια συνάντηση των μελών της Πολιτιστικής Διαδρομής “Iter Vitis” (Δρόμοι του Κρασιού), του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς  και την Δεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής  Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι  εργασίες της  συνάντησης τελούν υπό την αιγίδα  του Υπουργείου Πολιτισμού και έχουν στόχο  τόσο την παρουσίαση υλοποιημένων και μελλοντικών δράσεων των μελών, όσο και την ανάδειξη της πολιτιστικής  σημασίας της εν λόγω  διαδρομής.

Από το 2023  ο Δήμος Καστοριάς έχει ενταχθεί στην  συγκεκριμένη διαδρομή.

“Σήμερα, είναι η πρώτη συνάντηση των μελών η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική καθώς η Ελλάδα, παίζει σημαντικό ρόλο αρχαιολογικά, ιστορικά και πολιτιστικά στην ιστορία του κρασιού”, ανέφερε η πρόεδρος της Πολιτιστικής Διαδρομής “Iter Vitis ” του  Συμβουλίου της Ευρώπης, Emanuela Panke.

Το πρόγραμμα Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, αριθμεί  47 πολιτιστικές διαδρομές εκ των οποίων οι 20  διαθέτουν ελληνικά μέρη.

Οι εν λόγω διαδρομές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών θεμάτων από την αρχιτεκτονική και το τοπίο μέχρι τις θρησκευτικές επιρροές, από την γαστρονομία και την άυλη κληρονομιά μέχρι τις μεγάλες μορφές της ευρωπαϊκής ιστορίας, τέχνης, μουσικής και λογοτεχνίας.

“Η  διαρκώς διευρυνόμενη  ελληνική συμμετοχή στην πολιτιστική διαδρομή  “Iter Vitis”,  θεωρούμε ότι είναι απολύτως αναμενόμενη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που δύο ελληνικά μουσεία, το Αρχαιολογικό  Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, έχουν ενταχθεί στην διαδρομή και πιστεύω ότι η  επιστημονική τους συμβολή θα είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Ο πολιτισμός της αμπέλου και του οίνου αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ευρωπαϊκής κουλτούρας  οι απαρχές  της οποίας ανάγονται στον αρχαίο μεσογειακό κόσμο, με την συμβολή των Ελλήνων να είναι θεμελιώδης.

Οι Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν και παραμένουν σημαντικές.

Το πρότυπο των πολιτιστικών διαδρομών καθίσταται ένα ιδιαίτερο αποτελεσματικό μέσο για την διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου στο οποίο οι πόλοι ενδιαφέροντος λειτουργούν συνεργατικά με ένα  πολύ θετικό πρόσημο αναφορικά με την βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών που διατρέχουν”, δήλωσε η προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού, Μαριάνθη Αναστασιάδου.

Στις  δράσεις που θα μπορούσαν να  υλοποιηθούν για την περιοχή της Καστοριάς, αναφέρθηκε η προϊσταμένη της  ΕΦΑ Καστοριάς  Ανδρομάχη Σκρέκα.

“Για την Καστοριά, στις σκέψεις μας είναι, αφού ενταχθούμε σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να δημιουργήσουμε μία μουσειοσκευή που θα έχει σχέση με την καλλιέργεια της αμπέλου στην παραγωγή μας,  με τις ποικιλίες που ευδοκιμούσαν εδώ, με  τον ρόλο του κρασιού με αρχαιολογικά και ανασκαφικά ευρήματα – γιατί έχουμε κάτι και τέτοια σε ανασκαφές στην περιοχή μας- αλλά και υλικό που ίσως προκύψει μέσα από την μελέτη αρχαιοβοτανικού υλικού  όπως για παράδειγμα του Δισπηλιού.

Μία δεύτερη σκέψη και πολύ σημαντική την οποία έχουμε συζητήσει, είναι ότι  θα θέλαμε να δημιουργηθεί  μία υποδιαδρομή στην ευρύτερη διαδρομή του κρασιού η οποία αφορά στο τσίπουρο που κατέχει ιδιαίτερο ρόλο εδώ στην περιοχή μας και όχι μόνο, αλλά και στα Βαλκάνια και γενικότερα.

Θα θέλαμε μέσα από την διαδρομή αυτή να αναδείξουμε το κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει σχέση με τα καζάνια, με όλη αυτή  την διοργάνωση και της συμμετοχής σε εκείνη την φάση της παραγωγής του τσίπουρου.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι ότι υπάρχει έτοιμο το δίκτυο.

Ουσιαστικά, η Καστοριά θα είναι η έδρα και θα συμμετέχουν οι άλλες περιοχές με αντίστοιχα προϊόντα σε αυτή διαδρομή με σκοπό να αναδείξουν, να προβάλλουν το πολιτιστικό κομμάτι της παραγωγής του τσίπουρου, σημείωσε η προϊσταμένη της ΕΦΑ Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

Στην σημασία  της  συνάντησης των μελών της Πολιτιστικής  Διαδρομής “Iter Vitis” για την περιοχή μας, αναφέρθηκαν επίσης με  δηλώσεις  τους ο  δήμαρχος Καστοριάς  Γιάννης Κορεντσίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  Δημήτρης  Σαββόπουλος και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και  Επιχειρηματικότητας  Εμμανουήλ Εγγλέζος.

fonikastorias.gr  Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου-Νίκης Κεραμέως: Παράταση της αναστολής πληρωμών & της καταβολής του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους του κλάδου της γουνοποιίας

Επόμενο Άρθρο

Με μιά όμορφη λαϊκή μουσική βραδιά συνεχίστηκαν χθές οι εκδηλώσεις για την “22η Γιορτή Καστοριανού Ψαριού” (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις