Εκδήλωση του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Καστοριάς για την παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ (φωτο)

/

Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως παγκόσμια ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία.

Με αφορμή τον εορτασμό, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καστοριάς διοργάνωσε το πρωί στο σχολείο εκδήλωση, η οποία είχε στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση κυρίως των μαθητών, πάνω σε θέματα που αφορούν την αναπηρία.

Επίτιμος προσκεκλημένος ήταν ο γυμναστής Αντώνης Αρβανιτάκης, ο οποίος προσέγγισε το θέμα της αναπηρίας μέσα από την προσωπική του εμπειρία.

«Σύμφωνα με πολλές έρευνες, τα άτομα με αναπηρίες αντιπροσωπεύουν το 1/6 του παγκόσμιου πληθυσμού. Δηλαδή το 10% των ανθρώπων αντιμετωπίζει κάποια μορφή δυσκολίας.

Είναι πολύ σημαντικό να αναλογιστούμε κι εμείς το πόσο μεγάλο ποσοστό ατόμων με αναπηρία μας περιβάλλει.

Τα ΑΜΕΑ, δεν ζητούν να γίνει η ζωή τους ευκολότερη. Δεν ζητούν τον οίκτο μας, αλλά να γίνει η ζωή τους ίση με τη δική μας.

Ο στόχος πρέπει να είναι όχι η τυπική, αλλά η πραγματική ενσωμάτωση και η πραγματική ισότητα που σημαίνει, ίσες ευκαιρίες στην κοινωνική και πολιτική τους ζωή.

Αυτό στο οποίο πρέπει να δίνεται σημασία αλλά και να επιδιώκουμε, είναι ο σεβασμός της ιδιαιτερότητας. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο προσπαθούμε κι εμείς ως σχολείο να μεταδώσουμε με τη σημερινή μας εκδήλωση», τόνισε ο διευθυντής του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Αναστάσιος Τζιλίνης.

«Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερόμαστε στα ΑΜΕΑ είναι δείγμα παιδείας. Τέτοιου είδους δράσεις, θα πρέπει να γίνονται στα παιδιά από την πολύ μικρή ηλικία έτσι ώστε να εξοικειωθούν με την αναπηρία και να μην αντιμετωπίζουν το διαφορετικό, με προκατάληψη», επισήμανε η φιλόλογος Ειδικής Αγωγής Βασιλική Τρύφου αναφερόμενη στον σκοπό της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

«Τα άτομα με ειδικές δεξιότητες είναι ξεχωριστά. Χρειάζονται τη βοήθεια και τη συμπαράσταση και της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας, για την ομαλή τους ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα και γενικότερα στην κοινωνία.

Αυτό πρέπει να επιδιώκουμε όχι μόνο μια φορά τον χρόνο όπως είναι η σημερινή μέρα, αλλά συνέχεια, αδιάκοπα και αδιάλειπτα», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς Γεράσιμος Σπίγγος.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης του Δήμου Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου καθώς και εκπαιδευτικοί και μαθητές του 4ου Γυμνασίου Καστοριάς, σχολείο με το οποίο συστεγάζεται το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Καστοριάς.

Οι μαθητές, είχαν επίσης την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε βιωματικές δραστηριότητες.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Υπουργείο Εσωτερικών: Σχεδιαγράμματα χρηματοδοτήσεων Δυτικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015-2018

Επόμενο Άρθρο

Διακοπή υδροδότησης στο Άργος Ορεστικό λόγω βλάβης που προκλήθηκε από εργολάβο

Τελευταία από Εκδηλώσεις