Εκδήλωση στο Δημαρχείο Καστοριάς με θέμα : «Τα μαθηματικά στη λογοτεχνία της παραβατικότητας»

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

«Τα μαθηματικά στη λογοτεχνία της παραβατικότητας», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε  χθες στο Δημαρχείο Καστοριάς.

Τη διοργάνωσε  η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία- Παράρτημα Καστοριάς, σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων και την ΕΛΜΕ.

Ομιλητής ήταν ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης .

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο ταμίας της παραρτήματος Καστοριάς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Παναγιώτης Μπαλατσούκας, ενώ στη συνέχεια η πρόεδρος  Μαρία Ρουσούλη, διάβασε το  βιογραφικό  του  συγγραφέα.

Την εκδήλωση προλόγισε η αντιπρόεδρος του  Συνδέσμου Φιλολόγων Ν. Καστοριάς Αγγελική Μπαλτατζή.

Τον λόγο πήρε αμέσως μετά ο μαθηματικός και συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης ο οποίος ανέλυσε τη  σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην αστυνομική και στη μαθηματική λογοτεχνία.

«Η λογοτεχνία της παραβατικότητας ένας από τους πολλούς τίτλους που μπορούμε να  δώσουμε σ΄αυτό που το λέμε και αστυνομική λογοτεχνία και νουάρ και ένα σωρό  άλλα πράγματα και ιστορίες ντετέκτιβ. Είναι μια καινούργια  λογοτεχνική παρουσία. Έχει περίπου ηλικία  δυο αιώνων. Αλλά η μαθηματική λογοτεχνία είναι ακόμα πιο καινούργια. Έχει μόλις  20- 30 χρόνια.

Αυτά τα δυο  διαφορετικά  είδη, παντρεύονται πάρα πολύ καλά   πάνω στη συνεργασία τους.  Γιατί  και  τα δύο, έχουν ανάγκη από μια εξιχνίαση. Είτε η  εξιχνίαση είναι η ανακάλυψη του ενόχου συγκρίνοντας τα στοιχεία και απορρίπτοντας μερικούς από τους ενόχους για να δούμε ποιος είναι τελικά ο ένοχος, είτε συγκρίνοντας τα δεδομένα ενός μαθηματικού προβλήματος  για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτέλεσμα», σημείωσε.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας , τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων του Παραρτήματος Καστοριάς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας , καθώς και με αφορμή της ανακήρυξης του 2018 ως έτους μαθηματικών.

Ε.Ψ.