Σε εργασίες ανακατασκευής του παραδοσιακού καστοριανού καραβιού το οποίο κοσμεί την πλατεία Απόζαρι Καστοριάς, προχώρησε ο σύλλογος της περιοχής.
Τις εργασίες ανακατασκευής ανέλαβε φέτοςο τεχνίτης παραδοσιακών καραβιών Μανώλης Τρυγώνης.
«Ο σύλλογός μας επισκευάζει και συντηρεί την βάρκα κάθε δυο χρόνια. Είναι ένα κόσμημα για την πλατεία και πόλος έλξης πολλών επισκεπτών οι οποίοι έρχονται εδώ να φωτογραφηθούν.
Θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια δεν θα εκθέσει στον κίνδυνο του Covid-19 κάποιον. Άλλωστε, ο κ. Τρυγώνης εργαζόταν μόνος του στην πλατεία όπου υπάρχει η βάρκα», δήλωσε η πρόεδρος του Πολιτιστικού – Εξωραϊστικού Συλλόγου «Απόζαρι» Μαλαματή Πούλιου, η οποία δεν παρέλειψε να συγχαρεί εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου τον κ. Τρυγώνη για την άψογη, όπως είπε, δουλειά του.
«Η βάρκα κατασκευάστηκε σχεδόν από την αρχή. Κράτησα μόνο μια παλιά σανίδα. Πρέπει να ξέρεις το πώς να την κατασκευάσεις. Παίζει ρόλο ο τρόπος με τον οποίο ενώνονται τα σανίδια. Είναι πολλά τα μυστικά της δουλειάς», ανέφερε ο Μανώλης Τρυγώνης ο οποίος είναι ο μοναδικός νέος σε ηλικία τεχνίτης παραδοσιακών καστοριανών καραβιών στην περιοχή μας. Μια τέχνη, την οποία την έμαθε χάρη στον παππού του Μανώλη Τρυγώνη, ο οποίος όπως ίσως θυμούνται οι παλαιότεροι, εργαζόταν ως λιμνοφύλακας στον Δήμο Καστοριάς.
«Από μικρό με είχε συνέχεια μαζί του στις βάρκες. Πηγαίναμε και στον αείμνηστο κατασκευαστή καραβιών Καλλίνικο και μου άρεσε να τον παρατηρώ πώς έφτιαχνε τα καράβια, γι’ αυτό και ασχολήθηκα.
Βέβαια αυτό δεν είναι το επάγγελμά μου. Εγώ εργάζομαι στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς. Η κατασκευή των καραβιών είναι το αγαπημένο μου χόμπι», σημείωσε ο κ. Τρυγώνης.
Λίγα είναι τα παραδοσιακά καράβια τα οποία υπάρχουν σήμερα στην λίμνη της Καστοριάς. Γι’ αυτό, τόσο η κα Πούλιου όσο και ο κ. Τρυγώνης, προτείνουν στους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν, ώστε να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να μην χαθεί αυτή η παραδοσιακή τέχνη.
fonikastorias.gr Ε.Ψ.


