rrem

Ακόμη ένα περιστατικό δηλητηρίασης στα σύνορα Καστοριάς – Φλώρινας

/

Στα τέλη του Ιουλίου η Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία ενημερώθηκε από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάςγια την πιθανή ύπαρξη νεκρών ζώων εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 του όρους Βέρνου (Βίτσι).

Μέλη των δυο οργανώσεων μαζί με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Δασών  Καστοριάς επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή του χωριού Περικοπή, ενώ κατά την επιτόπια έρευνα ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος της Ομάδας Ανίχνευσης της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ εντόπισε έναν νεκρό ποιμενικό σκύλο με εμφανή σημάδια δηλητηρίασης.

Μετά το τέλος της περιπολίας τα μέλη των περιβαλλοντικών οργανώσεων επισκέφτηκαν κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής και συνομίλησαν με κτηνοτρόφους οι οποίοι εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους για τα συνεχή κρούσματα δηλητηριάσεων στην ευρύτερη περιοχή. Η εκτενής διασπορά δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει οδηγήσει στη σημαντική μείωση του αριθμού των ποιμενικών σκύλων στην περιοχή, προκαλώντας οικονομικές απώλειες στους κτηνοτρόφους που δραστηριοποιούνται στον ορεινό όγκο της Φλώρινας.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων, παρόλο που αποτελεί μια παράνομη πρακτική που διώκεται ποινικά, εξακολουθεί να εφαρμόζεται στην ύπαιθρο προκαλώντας σημαντικά και ανεπανόρθωτα προβλήματα. Εκτός από τις οικονομικές απώλειες που προκαλούν στους τοπικούς χρήστες γης, τα δηλητηριασμένα δολώματα πλήττουν ανεπανόρθωτα την άγρια πανίδα, ενώ αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και για τη δημόσια υγεία, καθώς γίνεται χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων ως δολώματα.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων στις κτηνοτροφικές μονάδες, η χειρίστρια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας ενημέρωσε τους κτηνοτρόφους για το πρόβλημα των δηλητηριασμένων δολωμάτων και για τις μεθόδους προστασίας του ζωικού κεφαλαίου από τα άγρια ζώα, ενώ παρασχέθηκαν οδηγοί πρώτων βοηθειών για σκυλιά εργασίας που έχουν υποστεί δηλητηρίαση.

Η ανοχή είναι ενοχή! Η καταπολέμηση και η εξάλειψη της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι στο χέρι όλων μας.

rrem

Αν μάθετε για φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα στην ύπαιθρο, καλέστε άμεσα:

– Την τοπική Δασική Υπηρεσία  (Συντονιστικό Κέντρο Δασοπροστασίας 1591)

– Την Ομάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας:  τηλ. 210 8227937 & 210 8228704 (καθημερινά 9:00-17:00)

Η δράση της Ομάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας στη Δυτική Μακεδονία χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Προηγούμενο Άρθρο

Εκδήλωση Απονομής Υποτροφιών & Δωρεών σε Οργανισμούς της Καστοριάς» από τον Συλ. Καστοριέων Ν.Υ. «ΟΜΟΝΟΙΑ» (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Γ. Κορεντσίδης: “Στέλνουμε, για μία ακόμη φορά, μήνυμα σκληρής δουλειάς και προοπτικής για τον τόπο μας” (φωτο)

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Επιστημονική Ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – «Ενιαία Υγεία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Άνθρωπος – Ζώα – Περιβάλλον, μια αδιάσπαστη αλυσίδα»

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα την Ενιαία Υγεία (One Health), αναδεικνύοντας τη