Με την διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς, συνεχίστηκαν χθές οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος», στη μνήμη απαγχονισθέντων Ποντίων στην Αμάσεια, στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.
Την εκδήλωση, στην οποία ήταν ομιλήτρια η εκπαιδευτικός Μαρία Διαμαντίδου, προλόγισε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος», Στάθης Αμαραντίδης.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους εκπροσώπους των αρχών.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η εκπαιδευτικός Μαρία Διαμαντίδου η οποία αναφέρθηκε στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας» της Αμάσειας, τα οποία όπως είπε ήταν μια σειρά από συνοπτικές διαδικασίες που οδήγησαν στην καταδίκη και την θανατική εκτέλεση πολλών Ελλήνων του Πόντου, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες και πνευματικοί ηγέτες.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον πυρρίχιο χορό τον οποίο απέδωσαν μέλη του χορευτικού τμήματος της Οργάνωσης Ποντίων.
fonikastorias.gr Ε.Ψ.