Κρίσιμες οδηγίες προφύλαξης από τη ζέστη: Τι να αποφεύγουμε και τι να εφαρμόζουμε

Σαφείς οδηγίες προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες έδωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΟΔΥ και παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο ΕΡΤNews και τον Κώστα με αφορμή τα ανησυχητικά στοιχεία που κάνουν λόγο για 175 νεκρούς τον Ιούνιο εξαιτίας του καύσωνα στην Ελλάδα.

«Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί ιδανικά στους 36,5 με 37,5 βαθμούς Κελσίου. Όταν η θερμοκρασία ξεφεύγει από αυτά τα όρια και δεν προλαβαίνει ο οργανισμός να προσαρμοστεί, αρχίζουν τα προβλήματα», τόνισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τη σοβαρότητα του φαινομένου.

Τι να αποφεύγουμε:

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανέλυσε τι πρέπει πρωτίστως να αποφεύγεται:

  • Άμεση έκθεση στον ήλιο και στη ζέστη.
  • Βαριά σωματική εργασία σε εξωτερικούς χώρους.
  • Πηγές θερμότητας στο σπίτι, όπως φούρνοι ή κουζίνες.
  • Δραστηριότητες σε ώρες αιχμής θερμοκρασίας (προτείνεται το πρωί ή το βράδυ).

Τι πρέπει να εφαρμόζουμε:

Αναφορικά με τις ενδεδειγμένες πρακτικές προστασίας, πρότεινε:

  • Συνεχή πρόσληψη υγρών: «Δεν περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό», είπε, σημειώνοντας ότι η ποσότητα εξαρτάται από την εφίδρωση, αλλά μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 λίτρα την ημέρα.
  • Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, ειδικά τις θερμές ώρες.
  • Χλιαρά ντους για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος.
  • Ελαφρύ, ανοιχτόχρωμο και άνετο ντύσιμο.
  • Καπέλο σε περίπτωση εξόδου.

Προσοχή στα φάρμακα:

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα φάρμακα:

  • Όσοι λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, ιδίως αντιυπερτασικά, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους γιατί η ζέστη μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.
  • Τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος. «Μην τα αφήνουμε σε αυτοκίνητα ή σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, γιατί μπορεί να αδρανοποιηθούν», προειδοποίησε.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χατζηγεωργίου υπενθύμισε ότι η ζέστη δεν είναι κάτι τυπικό και ότι η προστασία του οργανισμού από την υπερβολική θερμοκρασία είναι θέμα ζωής και υγείας.

Προηγούμενο Άρθρο

Δήμος Νεστορίου: Πολιτιστικό Καλοκαίρι – Φεστιβάλ Γράμμου

Επόμενο Άρθρο

Στην κορυφή του κόσμου για δεύτερη φορά στην ιστορία της η Εθνική πόλο γυναικών της Ελλάδας

Τελευταία από Ελλάδα

Εξαιρετική η παρουσία της Μικτής Παραδοσιακής Χορωδίας του Π.Σ. Καστοριάς “Αθαν. Χριστόπουλος” στη 32η Χορωδιακή Συνάντηση Ερμιόνης (φωτογραφίες)

Μία εξαιρετική μουσική εμπειρία ήταν η συμμετοχή της #Μικτής_Παραδοσιακής_Χορωδίας #Καστοριάς_Αθανάσιος_Χριστόπουλος στην #32η_Χορωδιακή_Συνάντηση_Ερμιόνης στον πανέμορφο χώρο του

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 7ο αντάμωμα Μικρασιατών στη Νέα Ιωνία Αττικής – Ο Σύλλογος Απολλωνιαδιτών Καστοριάς συμμετείχε στο μεγάλο αυτό αντάμωμα (φωτογραφίες)

Η διάθεση των απογόνων των Μικρασιατών προσφύγων από όλη την Ελλάδα, να συμμετέχουν στο ετήσιο αντάμωμά