Καστοριά: Εκδηλώσεις μνήμης για τους απαγχονισθέντες Ποντίους στην Αμάσεια στις 21 Σεπτεμβρίου 1921 (φωτογραφίες)

/

Εκδηλώσεις μνήμης για τους απαγχονισθέντες Ποντίους στην Αμάσεια στις 21 Σεπτεμβρίου 1921, πραγματοποίησε σημερα η  Οργάνωση Ποντίων Ν.  Καστοριάς «Ο  Εύξεινος Πόντος».

Το απόγευμα, στο Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Καστορίας  κ. Καλλίνικο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης των Δικαστηρίων Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, καθώς και των ονομάτων των  καταδικασθέντων.

Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στην αίθουσα του Ενυδρείου Καστοριάς, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον εκπαιδευτικό Δημήτριο Παπαντζήμο ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά: «Τα ποντιακά χώματα ποτίστηκαν με αίμα αδικοχαμένων ανθρώπων και σκέπασαν νεκρά σώματα. Ακόμα και σήμερα η μνήμη τους μένει ανεξίτηλη. . Είναι μία μέρα τιμής, μνήμης και ελπίζουμε η λήθη να μην περάσει μπροστά και ξεχαστούν τα ένδοξα ονόματα τους».

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς Στάθης Αμαραντίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Μαρία Αντωνίου και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καστοριάς Θεόδωρος Μαλεγκάνος.

Παράλληλα, διαβάστηκαν κείμενα εκείνης της περιόδου.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν μουσικά ο Κώστας Αμαραντίδης στο τραγούδι και η Αθήνα  Αμαραντίδου στην λύρα.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Πέθανε ο Σάντρο Ματσόλα, θρύλος της Ίντερ και της Εθνικής Ιταλίας

Επόμενο Άρθρο

Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “Αθανάσιος Χριστόπουλος”: “Από 1 Οκτωβρίου ΞΕΚΙΝΑΜΕ”

Τελευταία από Εκδηλώσεις