Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου <<Ίων Δραγούμης - “Θα ζήσω καίοντας τον εαυτό μου”. Τα αδημοσίευτα Τετράδια 1902-1904>> του συγγραφέα Νώντα Τσίγκα (φωτο)

/

Το βιβλίο <<Ίων Δραγούμης – “Θα ζήσω καίοντας  τον εαυτό μου”>>. Τα αδημοσίευτα Τετράδια 1902-1904», είχε την ευκαιρία να γνωρίσει το κοινό της Καστοριάς κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ, στην αυλή του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αυλής που  διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς.

Το συγκεκριμένο βιβλίο φωτίζει μία από τις σημαντικότερες περιόδους της ζωής του διπλωμάτη, διανοούμενου και λογοτέχνη Ίωνα Δραγούμη.

Μέσα από τις προσωπικές του καταγραφές αναδεικνύονται οι εμπειρίες, οι προβληματισμοί, οι ιδεολογικές αναζητήσεις και η δράση του  στην Μακεδονία, σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο.

Την εκδήλωση προλόγισε ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Καστοριάς Αλέξανδρος Μακρίδης.

Για το βιβλίο μίλησαν η Δρ. MSc, μέλος ΕΔΙΠ Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ανδρονίκη Π. Χρυσάφη και ο συγγραφέας και επιμελητής των αδημοσίευτων τετραδίων του Ίωνος Δραγούμη, Νώντας Τσίγκας.

«Αφού προηγήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια η έκδοση  των Κρυμμένων  Ημερολογίων  της περιόδου 1912- 1913, ακολούθησε ο συγκεκριμένος τόμος.

Αυτή η  χρονική περίοδος αφορά σε μεγάλο βαθμό την Μακεδονία. Είναι το διάστημα που ο Δραγούμης έρχεται στην Μακεδονία, στο Μοναστήρι, και αναπτύσσει το αμυντικό δίκτυο του ελληνικού στοιχείου για την αντιμετώπιση της  βίαιης διείσδυσης των Βουλγάρων στην περιοχή.

Είναι μεγάλη η χαρά μας γιατί βρισκόμαστε σήμερα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα,  στην πόλη της Καστοριάς. Όπως είναι γνωστό, ο Δραγούμης εκλέχθηκε το 1915 βουλευτής της ενιαίας τότε εκλογικής περιφέρειας, Φλωρίνης – Καστοριάς». επισήμανε  ο κ. Τσίγκας.

«Η συγκεκριμένη έκδοση αποκαθιστά ένα τεράστιο βιβλιογραφικό κενό. Τα χρόνια 1902 έως 1908, έλειπαν από τις εκδόσεις των Τετραδίων του Ίωνος Δραγούμη.

Σήμερα κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος.

Πρόκειται για μια εξαιρετική έκδοση και επιμέλεια που έχει κάνει ο κ. Τσίγκας, μέσα από την οποία, μπορεί ο αναγνώστης όχι μόνο να απολαύσει τον γλαφυρό και παραστατικό λόγο του Δραγούμη,αλλά και να ενημερωθεί πραγματικά για το τι συνέβαινε εκείνη την εποχή.

Είναι μια φοβερά ολοκληρωμένη έκδοση. Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να απολαμβάνουμε τέτοιες εκδόσεις», τόνισε η κα Χρυσάφη.

Την εκδήλωση παρουσίασε η συγγραφέας – εκπαιδευτικός Σόνια Ευθυμιάδου – Παπασταύρου, η οποία διάβασε και αποσπάσματα από το βιβλίο.

«Ο Ίων Δραγούμης αποτελεί μια μεγάλη μορφή με τεράστια συμβολή στον Μακεδονικό Αγώνα.

Όπως δεν νοείται η νεότερη ελληνική ιστορία χωρίς τον Μακεδονικό Αγώνα, έτσι δεν νοείται ο Μακεδονικός Αγώνας  χωρίς τον Ίωνα», σημείωσε η κα Παπασταύρου, προσθέτοντας: «Απόψε έχουμε κοντά μας τον Νώντα Τσίγκα, τον οποίο θα τον χαρακτήριζα ως τον  κορυφαίο  “Δραγουμολόγο” που έχει υπάρξει ποτέ. Έρχεται σε επαφή με τις ημερολογιακές σημειώσεις του Ίωνος και μας τις μεταφέρει».

Σπουδαία η σημερινή βραδιά για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, και πολύ ευτυχής συγκυρία να συμπληρώνονται σήμερα 106 χρόνια από την εκτέλεση του Ίωνος Δραγούμη» .

Την διοργάνωση, με την οποία έπεσε και η αυλαία Φεστιβάλ Αυλής, πλαισίωσε μουσικά ο καθηγητής μουσικής και μουσικός, Γιάννης Ζορπίδης.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Απίστευτες εικόνες στην Θέουτα: 60.000 οι μετανάστες που μπήκαν στην Ισπανία – Στους 34 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών

Επόμενο Άρθρο

Οι παλιοί συμμαθητές… 50 χρόνια πριν!

Τελευταία από Εκδηλώσεις

Επιστημονική Ημερίδα στην Κλεισούρα με θέμα τη Μουσικοχορευτική Παράδοση και τους Ενδυματολογικούς Κώδικες στον ορεινό όγκο του Μουρικίου και στην ευρύτερη περιοχή

Επιστημονική Ημερίδα «Η Μουσικοχορευτική Παράδοση και οι Ενδυματολογικοί Κώδικες στον ορεινό όγκο του Μουρικίου και στην