Άνοιξε χθές για πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό το Τέμενος Κουρσούμ (Τζαμί) Καστοριάς (φωτογραφίες)

Για πρώτη φορά μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του, το τέμενος Κουρσούμ, άνοιξε χθές το βράδυ τις πύλες του στο κοινό, προσφέροντας στους επισκέπτες μια ξεχωριστή βραδιά πολιτισμού και ιστορίας.

Με αυτή την εντυπωσιακή πρεμιέρα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετείχε στον καθιερωμένο θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού «Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2026».

Το μοναδικό σωζόμενο τέμενος της πόλης, υποδέχθηκε χθές τους πολίτες με ελεύθερη είσοδο έως τις 11:00 το βράδυ, προσφέροντας τους την ευκαιρία να περιηγηθούν στο πλήρως αποκατεστημένο μνημείο, υπό το φως  του φεγγαριού.

Η συντήρηση και αποκατάσταση του τεμένους χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσω του  Υπουργείου Πολιτισμού.

Όπως ανέφερε η προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα τεμένη στον ελλαδικό χώρο και το μοναδικό στην Δυτική Μακεδονία. Χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα.

Στο εσωτερικό του διασώζει πλούσιο ζωγραφικό διάκοσμο διαφόρων χρονικών περιόδων.

Διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην νεότερη ιστορία της πόλης, κυρίως κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, λαμβάνοντας διάφορες χρήσεις.

«Έκπληξη για εμάς ήταν η αποκάλυψη των θεμελίων ενός μεσοβυζαντινού ναού στο εσωτερικό του μνημείου και στον περιβάλλοντα χώρο του, τα θεμέλια του οποίου παραμένουν ορατά κάτω από το γυάλινο δάπεδο που τοποθετήθηκε σήμερα», τόνισε η κα. Σκρέκα και πρόσθεσε ότι στόχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς είναι μόλις εξασφαλιστεί με υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού το απαραίτητο προσωπικό, το τέμενος Κουρσούμ,  να ενταχθεί στα επισκέψιμα μνημεία της πόλης,  να λειτουργεί καθημερινά για το κοινό, αλλά και να διατίθεται ο χώρος για την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το τέμενος Κουρσούμ επισκέφθηκε και ο  δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης συνοδευόμενος από τον  αντιδήμαρχο  Πολιτισμού Αλέξανδρο Μακρίδη, με τον Δήμαρχο Καστοριάς,  να συγχαίρει στη συνέχεια το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων για την πλήρη αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού Τζαμιού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προϊσταμένη, Ανδρομάχη Σκρέκα, για το πείσμα και την συνεχή παρουσία της στα μνημεία της περιοχής.

fonikastorias.gr Ελένη Ψωμαδάκη

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη & την Υφυπουργό Τουρισμού Άννα Καραμανλή (φωτο)

Τελευταία από Τοπικά Νέα