Τράπεζες – Ολοταχώς προς μηδενικά επιτόκια στις απλές καταθέσεις

 

Στη ζώνη των μηδενικών επιτοκίων οδηγούνται μέχρι το τέλος του χρόνου οι καταθέσεις ανοιχτής ζήτησης, με τις τράπεζες η μία μετά την άλλη να ανακοινώνουν σημαντικές περικοπές.

Πρόκειται για όρο επιβίωσης για το τραπεζικό σύστημα, καθώς όταν τα πιστωτικά ιδρύματα τηρούν καταθέσεις που δεν τις έχουν επενδύσει κάπου ή δεν τις έχουν μετατρέψει σε δάνεια, πληρώνουν τόκο στην ΕΚΤ.

Οι επόμενες κινήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και τα ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια που προσφέρουν στις καταθέσεις προκαλούν ζημιές, στο βαθμό που δεν ανοίγει ξανά η αγορά των δανείων.

Έτσι, για να βγουν τα σπασμένα, οι τράπεζες οδηγούν τις αποδόσεις όλων των καταθετικών προϊόντων κοντά στο 0%.

Ήδη έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό τα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών και ανάλογες τάσεις καταγράφονται και στις καταθέσεις πρώτης ζήτησης.

Οι ανακοινώσεις Eurobank και Alpha Bank

Μέχρι σήμερα δύο τράπεζες έχουν γνωστοποιήσει περικοπές στα επιτόκια, που θα ισχύσουν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα:

* Η Eurobank θα μειώσει τα ακόλουθα επιτόκια από 2/12:

– Στον τρεχούμενο λογαριασμό τα επιτόκια από 0,01% για ποσά έως 100.000 ευρώ και 0,03% για μεγαλύτερα υπόλοιπα, θα γίνουν 0,01% ανεξαρτήτως ποσού.

– Στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου Live από το 0,25% για ποσά έως 3.000 ευρώ και το 0,50% για ποσά άνω των 3.000 ευρώ, το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 0,20% ανεξαρτήτως ποσού.

– Επιτόκιο 0,01% θα εφαρμόζεται στο λογαριασμό Ταμιευτηρίου ανεξαρτήτως ποσού, ενώ σήμερα δίνεται για ποσά άνω των 200.000 ευρώ επιτόκιο 0,03%.

– Στο λογαριασμό μισθοδοσίας το 1,25% για ποσά έως 1.000 ευρώ θα περιοριστεί στο 0,70%

* Η Alpha Bank θα μειώσει τα επιτόκια στα ακόλουθα προϊόντα:

“Alpha Έξυπνη Αποταμίευση”, “Alpha Ταμιευτήριο”, “Alpha Ταμιευτήριο Plus”, “ Σειρά Alpha 1|2|3”, “Alpha Μισθοδοσία”, “Alpha Double” και “Alpha Ταμιευτήριο Μετ’ Αποδοχών”.

Τα επιτόκια μειώνονται κατά δύο μονάδες βάσης (0,02%) μεσοσταθμικά.

Τα νέα μειωμένα επιτόκια καταθέσεων θα ισχύουν από τις 16 Δεκεμβρίου 2019, με εξαίρεση το νέο επιτόκιο του καταθετικού λογαριασμού “Alpha Έξυπνη Αποταμίευση”, που θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2020.

Προσφορές στα δάνεια

Στον αντίποδα ωστόσο, κερδισμένοι είναι όσοι θέλουν να λάβουν σήμερα νέα χρηματοδότηση, καθώς παράλληλα με τις μειώσεις επιτοκίων στις καταθέσεις, γίνονται πιο φθηνά και τα δάνεια.

Ειδικά στη στεγαστική πίστη τα επιτόκια είναι από τα πιο προνομιακά των τελευταίων ετών, δίνοντας τη δυνατότητα κλειδώματος της δόσης ακόμη και για 30 χρόνια με επιτόκια χαμηλότερα του 4%.

Ήδη Eurobank και Alpha Bank έχουν λανσάρει νέα προνομιακά στεγαστικά προγράμματα και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι δύο συστημικοί όμιλοι.

Φθηνότερα όμως γίνονται και τα καταναλωτικά δάνεια. Η Eurobank ανακοίνωσε ότι μειώνει το επιτόκιο του ανοιχτού καταναλωτικού δανείου κατά 10 μονάδες βάσης από τις 2/12.

Και η Alpha Bank έκανε γνωστό ότι μειώνει από τις 16/12 όλα τα επιτόκια των τοκοχρεολυτικών καταναλωτικών δανείων κατά 25 μονάδες βάσης.

Πηγή: moneyonline.gr

Προηγούμενο Άρθρο

Συλλυπητήριο μήνυμα του Επιμελητηρίου Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Προκήρυξη νέου κύκλου εισαγωγής Μεταπτυχιακών Φοιτητών στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών “Μηχατρονική”

Τελευταία από Οικονομία