Όχι στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Eλληνικό Κοινοβούλιο υπέγραψαν δεκάδες πολίτες της Καστοριάς (φωτο)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Όχι στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από το Eλληνικό Κοινοβούλιο υπέγραψαν δεκάδες πολίτες της Καστοριάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθές το απόγευμα στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Καστοριάς.

Εκπρόσωποι της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ομογένειας, οι οποίοι με αφετηρία τις Πρέσπες, επισκέφθηκαν την Καστοριά στο πλαίσιο του αγώνα που γίνεται   για τη μη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς Γιάννης Τόμου.

Πρώτος ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Σεραφείμ ο οποίος φανερά συγκινημένος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η ιστορία η οποία γράφτηκε κάποια φορά με αίμα, δεν μπορεί να ξαναγραφεί με μελάνι όσο και να προσπαθήσουν οι άνθρωποι αυτοί. Να ξέρετε ότι κάποια μέρα, η επαίσχυντος αυτή συμφωνία των Πρεσπών, θα διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

Τη θέση μου και την καρέκλα που μου έδωσε η εκκλησία, τη θυσιάζω. Τις ιδέες μου, τη Μακεδονία μας και το όνομά της, δεν τα θυσιάζω».

«Μπορεί να γίνεται οτιδήποτε με υπογραφές εντολοδόχων. Σημασία έχει τι γράφεται στην καρδιά του καθενός. Η σημερινή συγκέντρωση η οποία έγινε μέσα σε δυο ώρες αποδεικνύει ότι εδώ στην Καστοριά, πάλλεται η ψυχή του ελληνισμού.

Από την Καστοριά μεταφέρουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ένα μήνυμα αφύπνισης. Ότι Ελλάδα είναι έννοια ταυτόσημη με την έννοια της Μακεδονίας», τόνισε ο δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής.

Στη συνέχεια απηύθυναν χαιρετισμούς ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος, ο δήμαρχος Νεστορίου Πασχάλης Γκέτσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άργους Ορεστικού κ. Ξανθόπουλος και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς και του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιάννης Αθανασιάδης ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Αυτή τη στιγμή συντελείται ένα ιστορικό και πολιτικό πραξικόπημα. Ιστορικό γιατί χαρίζουνε την ταυτότητά μας. Χαρίζουνε την εθνικότητά μας, χαρίζουνε το όνομα μας. Άρα την ψυχή μας, τον νου μας, την καρδιά μας. Κι εμείς, δεν είμαστε διατεθειμένοι.

Σήμερα από δω από την Καστοριά ξεκινάει και πάλι ο αγώνας. Ο πραγματικός αγώνας, ξεκινάει σήμερα. Και να ξέρουν όλοι στην Ελλάδα ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών. Και να την ψηφίσουν, θα βρούμε τρόπο να την καταργήσουμε».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης όλοι οι παρευρισκόμενοι έσπευσαν να υπογράψουν το ψήφισμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Ε.Ψ.