Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής (του Τάσου Καρβουνίδη)

Ο ήχος της ποντιακής λύρας στις νότιες υπώρειες του Καυκάσου (Υπερκαυκασία), στο υψίπεδο της Τσάλκας , ήταν η κορύφωση μιας μοναδικής πνευματικής και ψυχικής ανάτασης. Εμπειρία ζωής! Βίωμα ασύλληπτου ψυχικού μεγαλείου! Σε υψόμετρο 1700 μέτρων,  ο ήχος της λύρας να απλώνει στον ουρανό των εικοσιτεσσάρων χωριών της Τσάλκας της Γεωργίας, πάλαι ποτέ Κολχίδος,  Ελληνισμό και Ορθοδοξία!

Το 2008 , το Οικουμενικό Πατριαρχείο προέβη στην αγιοκατάταξη  του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη. Γεννήθηκε στα 1901 στο χωριό Χαντίκ της Τσάλκας της Γεωργίας. Από τα πρώτα βήματα της ζωής του αφοσιώθηκε στο Θεό, ανεβαίνοντας το δικό του Γολγοθά, μέσα από διώξεις, στερήσεις και κατατρεγμούς. Στα τέλη της δεκαετίας του  1920 υποχρεώθηκε εξ αιτίας των διώξεων του σταλινικού καθεστώτος να έλθει στην Ελλάδα. Κατέληξε στη Δράμα, όπου εμόνασε και αναδείχθηκε σε έναν προορατικό και θαυματουργό ιερωμένο της Ορθοδοξίας. Απεβίωσε το 1959 στη Δράμα. Μέρος των λειψάνων του μεταφέρθηκαν στη Γεωργία, στη γενέτειρά του, προ ολίγων ημερών.

Ευτύχησα να ακολουθήσω αυτό το οδοιπορικό της αντίστροφης πορείας  του Οσίου «εν λειψάνοις». Κι αυτό γιατί όλο αυτό το οδοιπορικό, γεμάτο Ελληνισμό και Ορθοδοξία, έτυχε της εξαιρετικής πρωτοβουλίας και επιμέλειας του φίλτατου Γιάννη Ιγνατιάδη και των αδελφών του. Περήφανοι για την Ποντιακή καταγωγή τους, λαμπροί επιχειρηματίες και πάνω απ΄ όλα σπουδαίοι Άνθρωποι, ανέλαβαν, με πρωτεργάτη τον Γιάννη, να φέρουν μέρος των λειψάνων του συμπατριώτη τους Αγίου, στην ιδιαίτερη Πατρίδα τους, στην Τσάλκα της Γεωργίας, όπου εγκαταστάθηκαν οι πρόγονοί τους κατά τη δεκαετία του 1830, ξεριζωμένοι από τις περιοχές του Ερζερούμ (Θεοδοσιούπολης), της Αργυρούπολης και της Τραπεζούντας.

Microsoft Word - ΤΣΑΛΚΑ - ΦΩΤΟ.docx

Στη φωτογραφία πλήθος κατοίκων της περιοχής κατά την υποδοχή των λειψάνων του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη στην Γεωργία

Εκφράζω θερμότατες ευχαριστίες στον αγαπητό μου Γιάννη Ιγνατιάδη γι΄ αυτή την  ολόθερμη προσφορά και φιλοξενία που μας παρείχε. Ιδιαίτερες δε ευχαριστίες στον Γεννάδιο Κονοσίδη που μου πρόσφερε τη δυνατότητα οδικής μετάβασης στη Γεωργία, διατρέχοντας τον Πόντο, από την Σαμψούντα μέχρι το Ριζούντα, έτσι που μπόρεσα να πατήσω τα χώματα των προγόνων μου στην Οινόη του Πόντου, να επισκεφθώ την Αγία Σοφία της Τραπεζούντας και να ζήσω μοναδικές στιγμές στην Παναγία Σουμελά.

Microsoft Word - ΤΣΑΛΚΑ - ΦΩΤΟ.docx

Στη φωτογραφία το ζεύγος Γιάννη Ιγνατιάδη κατά την τελετή κατάθεσης μέρους των λειψάνων του Οσίου Γεωργίου Καρσλίδη

Τις θερμές ευχαριστίες μου συνοδεύουν οι ολόψυχες ευχές μου: Ο  Όσιος Γεώργιος Καρσλίδης ο Ομολογητής να συνοδεύει κάθε βήμα σας!

Τάσος Καρβουνίδης

Προηγούμενο Άρθρο

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας» συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Επόμενο Άρθρο

Τρία μέτρα – ανάσα του υπουργείου Εργασίας για οφειλέτες και ταμεία | KoolNews.gr

Τελευταία από Παράδοση