Το νέο Εργασιακό “γράφεται” στο Άμστερνταμ | Capital.gr

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Εφ΄όλης της ύλης πόρισμα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο ελληνικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε αυτό να “ευθυγραμμιστεί” με τις “ευρωπαϊκές”, αλλά και “διεθνείς” πρακτικές ετοιμάζει για τέλη Αυγούστου –αρχές Σεπτέμβρη η 8μελής διεθνής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συνέστησε το Υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως κατά την τελευταία συνάντηση που είχε η εν λόγω επιτροπή στο Άμστερνταμ την περασμένη Δευτέρα 30 Μαΐου έγινε αναφορά στο ισχύον ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τον κατώτατο μισθό, τη συνδικαλιστική δράση αλλά και τις ομαδικές απολύσεις. Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Ολλανδός οικονομολόγος Γιαν Φαν Ουρς (ερευνητής του γερμανικού think tank I.Z.A.).

Aξιόπιστες πηγές του Capital.gr αναφέρουν πως στo πλαίσιo της Επιτροπής Eμπειρογνωμόνων  εκφράστηκαν κριτικές απέναντι στη δυνατότητα που δίδει ο νόμος 4172 / 2013 στις “ενώσεις προσώπων” να υπογράφουν συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω νόμος προβλέπει χαρακτηριστικά πως:

* “Οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις συνάπτονται, κατά σειρά προτεραιότητας, από συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόμενους ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση, από ένωση προσώπων, και πάντως ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση και, εφόσον αυτές ελλείπουν, από τις αντίστοιχες πρωτοβάθμιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη”.

* “Όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας υπερισχύει σε περίπτωση Συρροής με κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας και πάντως δεν επιτρέπεται να περιέχει όρους εργασίας δυσμενέστερους για τους εργαζόμενους από τους όρους εργασίας εθνικών συλλογικών συμβάσεων”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η επόμενη συνάντηση της εν λόγω επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τι 20-22 Ιουνίου πιθανόν πάλι στο Άμστερνταμ, όπου θα καλεστούν και οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, κλπ) από την Ελλάδα για να εκθέσουν τις απόψεις τους.

Επόμενο ραντεβού της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό στην Ελλάδα θα γίνει στα μέσα Ιούλη στην Αθήνα, προκειμένου να συζητηθούν τα συμπεράσματα τους.

Το νέο Εργασιακό αποτελεί μέρος της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής που προβλέπεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Το ΔΝΤ-κύκλοι του οποίου θεωρούν “υψηλό” τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα (σ.σ. 586 ευρώ) και ζητούν μείωση 2% στο δείκτη μισθών- έχει ήδη ζητήσει από την ελληνική πλευρά να δεχθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πράγμα όμως που δεν έγινε δεκτό από την κυβέρνηση.

Εξάλλου και ο ΟΟΣΑ έχει θέσει πρόσφατα θέμα αναθεώρησης του πλαισίου των “τριετιών” αλλά και του κατώτατου μισθού.

Source: Το νέο Εργασιακό «γράφεται» στο Άμστερνταμ

Προηγούμενο Άρθρο

Σύλλογος Κρητών Φοιτητών Καστοριάς “Η ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ” | ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Επόμενο Άρθρο

Κ.Π.Ε.Κ. | Παίζοντας Μαθαίνω για το Περιβάλλον

Τελευταία από Οικονομία