Την ροδάνη του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Απόζαρι σε μικρογραφία, κατασκεύασε ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάνος

/

Ο κ. Γεωργιάνος  ο οποίος παλαιότερα διατηρούσε κουρείο  στην Καστοριά , έφερε την κατασκευή του στην πλατεία Απόζαρι, προκειμένου να την δείξει στα μέλη του  Δ.Σ  του συλλόγου.

Η ροδάνη είναι  φτιαγμένη  από ξύλο πεύκου και λειτουργεί  με  ειδικό μηχανισμό αλλά και χειροκίνητα . Επίσης  γυρίζει και ανάποδα, « στο ξινό», όπως λέγεται χαρακτηριστικά.

Οι αναμνήσεις των παιδικών του χρόνων  ώθησαν τον κ. Γεωργιάνο  να  φτιάξει την συγκεκριμένη   κατασκευή.

« Όταν ήμουν μικρός δεν είχαμε άλλα μέσα διασκέδασης. Περιμέναμε να έρθει το Πάσχα για να στηθούν οι ροδάνες και να ανεβούμε σε αυτές. Ήταν ο μόνος τρόπος να διασκεδάσουμε.

Δύο, θυμάμαι, ήταν οι ροδάνες. Η μία στο Απόζαρι στο σημείο που  τοποθετείται και  σήμερα και η δεύτερη, στην Μητρόπολη»,  ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάνος είχε φέρει μαζί του και  δύο καστοριανά καράβια σε μικρογραφία τα οποία κατασκεύασε όπως ακριβώς τα έφτιαχναν οι παλιοί τεχνίτες.

« Το μυστικό είναι ο μονοκόμματος πλευρίτης.  Οι σημερινοί τεχνίτες  φτιάχνουν τις  βάρκες με τέσσερα κομμάτια ξύλου αντί να χρησιμοποιούν μονοκόμματο», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι διατεθειμένος να  δείξει τον τρόπο κατασκευής στους νεότερους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργιάνος είναι αυτός ο οποίος κατασκεύασε  πριν από μερικά χρόνια το καστοριανό καράβι που κοσμεί την πλατεία Απόζαρι.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού- Εξωραϊστικού  Συλλόγου « Απόζαρι» Μαλαματή Πούλιου από την πλευρά της ευχαρίστησε τον κ. Γεωργιάνο  για την πρόθεσή του να δείξει την πρωτότυπη ροδάνη  του στα μέλη του  συλλόγου.

«Φέτος και για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, δεν καταφέραμε λόγω της πανδημίας, να στήσουμε την ροδάνη στην πλατεία Απόζαρι.

Σήμερα ο κ. Γεωργιάνος μας έφερε να δούμε την ροδάνη σε μικρογραφία. Τον ευχαριστούμε πολύ.

Θα θέλαμε όμως να ευχαριστήσουμε όλους εκείνους που κάθε  χρόνο συμβάλλουν στην τοποθέτηση της ροδάνης κάτι το οποίο  απαιτεί  πολλή δουλειά.

Μας βοηθούν  όλοι οι παλιοί  και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’  αυτό. Θα  ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον κ. Ζαντίδη ο οποίος κάθε  χρόνο μας βοηθάει  την τοποθέτηση των βάσεων της κούνιας αλλά και τον  Σπύρο Αναγνώστου  χάρη στην συμβολή του οποίου κατασκευάσαμε το σπιτάκι της ροδάνης  για να προφυλάσσεται από τις άσχημες καιρικές συνθήκες», δήλωσε.

fonikastorias.gr 

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

1.400 νέα κρούσματα κορωνοίού σήμερα στην χώρα μας – 57 ακόμα θάνατοι – 816 διασωληνωμένοι

Επόμενο Άρθρο

Ήττα για τον Τσιτσιπά στον τελικό της Βαρκελώνης από τον Ναδάλ

Τελευταία από Παράδοση