/

Την έντονη αγωνία τους για την υποβάθμιση & ερήμωση του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς εκφράζουν κάτοικοι της περιοχής (φωτό)

Να βρεθεί επιτέλους τρόπος ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Καστοριάς, ζητούν για πολλοστή από τους αρμόδιους φορείς, οι κάτοικοι της περιοχής.

Το ιστορικό κέντρο που κάποτε έσφυζε από ζωή, χρόνο με τον χρόνο ερημώνει ολοένα και περισσότερο.

«Η περιοχή όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς, αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα. Το σημαντικότερο όμως, είναι η ερήμωση. Είναι ένα γεγονός το οποίο θλίβει όλους. Πρέπει να ανατραπεί πάση θυσία, δεν ξέρω με ποιον τρόπο.

Πρέπει να υπάρξει μια σωστή στρατηγική και να υλοποιηθεί μελέτη με σκοπό την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου. Δεν ξέρω πώς θα γίνει και αν κάποιοι, έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν.

Καταβάλλουμε ως σύλλογος προσπάθειες, όσο μπορούμε, αλλά δεν είναι αρκετές για να ανατραπεί αυτό η κατάσταση», τονίζει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ομόνοια», Θωμαϊς Λιόγανου και επισημαίνει ότι μετά και από τις διαρρήξεις που σημειώθηκαν πρόσφατα σε οικίες , οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου δεν αισθάνονται ασφαλείς, γι’ αυτό ζητούν ακόμη περισσότερη αστυνόμευση.

«Όταν ένα μέρος είναι πολυσύχναστο οπωσδήποτε αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια. Εδώ, μετά από κάποια ώρα δεν υπάρχει κόσμος και αισθανόμαστε ανασφάλεια», επισημαίνει.

Αν κανείς διασχίσει την οδό Μητροπόλεως, η εικόνα που αντικρίζει είναι αποκαρδιωτική. Τα περισσότερα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Ελάχιστα λειτουργούν.

«Δεν υπάρχει τίποτα. Μόνο τρία – τέσσερα καφενεία έμειναν και παρακαλούν οι ιδιοκτήτες τους, να εμφανιστεί κάποιος πελάτης.

Αν είχε γίνει το Πανεπιστήμιο εδώ, θα ήταν μια ενίσχυση για την περιοχή. Τώρα όμως είμαστε στον αέρα, εντελώς», σημειώνει ο κ. Αλέξανδρος Καλύβας, ο οποίος κατηγορεί τον Δήμο Καστοριάς για εγκατάλειψη της πλατείας Ομονοίας καθώς ζημιές, που έχουν γίνει σε αυτή, δεν έχουν αποκατασταθεί.

Ένα επίσης σημαντικό ζήτημα είναι το διατηρητέο Ρόντση στο οποίο πριν από αρκετά χρόνια έγιναν εργασίες αποκατάστασης προκειμένου να στεγάσει το Εκκλησιαστικό Μουσείο. Το μουσείο δεν λειτούργησε μέχρι σήμερα.

«Όταν το 2005 αποφασίστηκε να γίνει Εκκλησιαστικό Μουσείο, χαρήκαμε πάρα πολύ διότι ήταν μια πολύ σημαντική ενέργεια. Το έργο εντάχθηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ, γίνονται οι απαραίτητες εργασίες και κάποια στιγμή σταματούν.

Νομίζω ότι κάποιος από τους εμπλεκόμενους φορείς πρέπει να ενημερώσει τον κόσμο για το τι συμβαίνει και ακόμη δεν λειτουργεί», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ομόνοια».

Η κ. Λιόγανου δεν παραλείπει όμως να εξάρει το γεγονός της ολοκλήρωσης των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο του 1ου – 8ου Δημοτικού Σχολείου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Για να μη λέμε όμως μόνο δυσάρεστα, θέλω να αναφερθώ και σε κάτι. Το ότι τελείωσαν οι εργασίες αποκατάστασης στο κτίριο του 1ου – 8ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο σύντομα, – όπως ανακοινώθηκε – θα ξαναλειτουργήσει. Έγινε ένα στολίδι το σχολείο. Ευχαριστούμε όλους όσοι συνέβαλλαν γι΄αυτό».

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Φιλική νίκη του ΠΑΟΚ επί του Α.Σ. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Συνελήφθη αλλοδαπός σε περιοχή της Καστοριάς με 20 κιλά & 850 γρ. κάνναβης (φωτο)

Τελευταία από Στο ρυθμό της Πόλης