Στο φουλ η εξόρυξη λιγνίτη στη Δυτική Μακεδονία

Σε πλήρη ετοιμότητα τέθηκε το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) της ΔΕΗΔΕΗ -1,05%, προκειμένου να εξυπηρετήσει έκτακτες ανάγκες της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος κατά τους χειμερινούς μήνες.

Τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου Πεδίου Πτολεμαΐδας και του Κεντρικού Πεδίου (Μαυροπηγή), που απέμειναν σήμερα να λειτουργούν, έχουν πάρει εντολή να εντατικοποιήσουν τις εργασίες εξόρυξης του καυσίμου, ώστε οι πέντε μονάδες του Αγίου Δημητρίου και η μία του ΑΗΣ Μελίτης, στη Φλώρινα, να είναι σε θέση απόδοσης της μέγιστης ισχύος τους τους τρεις κρύους μήνες, Δεκέμβριο-Ιανουάριο-Φεβρουάριο. Αυτό άλλωστε υπέδειξε και η έκτακτη μελέτη επάρκειας που εκπόνησε ο ΑΔΜΗΕ.

Ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει το γεγονός ότι ο προγραμματισμός του ΛΚΔΜ για αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη αφορά στο σύνολο του επόμενου έτους, με έμφαση, για εύλογους λόγους, στο εξάμηνο από 1ης Οκτωβρίου έως τέλη Μαρτίου.

Προφανώς γιατί κρίνεται ότι η ενεργειακή κρίση δεν προβλέπεται να λήξει σύντομα, όπως άλλωστε έχουν επισημάνει και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Συνεπώς, οι λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να υφίστανται ως κρίσιμο backup, όταν και εφόσον προκύπτει ανάγκη κάλυψης αυξημένων φορτίων του Συστήματος.

Αυξημένη εξόρυξη λιγνίτη, όμως, είχαμε και τον Αύγουστο, καθώς οι λιγνιτικές μονάδες κλήθηκαν να στηρίξουν το Σύστημα όταν δέχθηκε πίεση λόγω των πυρκαγιών.

Στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούσαν και τα ορυχεία Αμυνταίου και Καρδιάς, που υποστήριζαν την τροφοδότηση των αντίστοιχων μονάδων που έπαυσαν να λειτουργούν, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Την ίδια τύχη ακολούθησαν και τα δύο ορυχεία, που παρέδωσαν την άδεια λειτουργίας τους.

Αθροιστικά τα δύο λιγνιτωρυχεία του Νοτίου και του Κεντρικού Πεδίου δίνουν 10 εκατ. τόνους παραγωγή λιγνίτη σε ετήσια βάση. Από αυτούς, το 60-70% δαπανάται στους έξι προαναφερόμενους μήνες, που χαρακτηρίζονται δύσκολοι από την άποψη της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρισμού.

Πηγή: euro2day.gr

Προηγούμενο Άρθρο

15η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα από το Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας και τον ΟΕΝΕΦ (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

ΚΕΚ Καστοριάς: Νέος (9ος) κύκλος Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η 1η διαδικτυακή επιστημονική συνάντηση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-22, που διοργανώνουν το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Παράρτημα Καστοριάς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διάλεξη με τίτλο: «Παίγνια Καταδίωξης – Διαφυγής (Κλέφτες και  Αστυνόμοι για μεγάλους)»