Στην «Ομόνοια» ήταν αφιερωμένη η 57η τελετή απονομής υποτροφιών των Καστοριέων (φωτο+video)

Στην «Ομόνοια» ήταν αφιερωμένη η 57η τελετή απονομής υποτροφιών των Καστοριέων η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου, 18 Ιανουαρίου 2020, στο ομώνυμο Πνευματικό Κέντρο στο Γουάιτστόουν.

Ο χιονιάς που ταλαιπώρησε το Σάββατο τη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης στάθηκε ανίκανος να εμποδίσει τις τρεις γενιές των Καστοριέων να είναι συνεπείς στο ραντεβού που δίνουν κάθε χρόνο στο φιλόξενο σπίτι των Καστοριέων.

Η εν λόγω τελετή κατά κανόνα ανοίγει την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων και είναι μια από τις ελάχιστες αν όχι η μόνη που διοργανώνεται με τόση επισημότητα από έναν εθνικοτοπικό φορέα.

Η εκδήλωση αυτή διαφέρει από όλες τις άλλες που διοργανώνονται στην τριπολιτειακή περιοχή της Νέας Υόρκης τόσο ως προς τον αριθμό των φοιτητών και των μαθητών που βραβεύονται, όσο και ως προς την αξία των υποτροφιών.

Ο Σύλλογος Καστοριέων απονέμει υποτροφίες και στους σημαιοφόρους των Λυκείων της Καστοριάς και η βράβευσή τους γίνεται το καλοκαίρι σε ειδική τελετή που διοργανώνεται στο Δημαρχείο της Καστοριάς.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την επιτροπή υποτροφιών με πρόεδρο την Δρ. Θεοδώρα Πίνου και συμπρόεδρο τον Αθανάσιο Ριζόπουλο, η οποία εργάζεται όλον τον χρόνο και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή των αριστούχων φοιτητών και μαθητών και στη διοργάνωση διαγωνισμού έκθεσης με διαφορετικό κάθε φορά θέμα.

Το φετινό θέμα της έκθεσης «Η σημασία της Ομόνοιας» κέντρισε το ενδιαφέρον των υποψηφίων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σημασία του λήμματος και εστίασαν την προσοχή τους στον ρόλο της «Ομόνοιας», που αποτελεί το σήμα κατατεθέν του ιστορικού Συλλόγου Καστοριέων που εφέτος γιορτάζει 110 χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στην ομογένεια και στην Καστοριά.

Στο βήμα ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Αθανάσιος Ριζόπουλος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Την πρώτη θέση κατέλαβε η Σοφία Λεχοβίτη η οποία είναι πρωτοετής φοιτήτρια στο Eckerd College στο St. Petersburg της Φλόριδας και θέλει να γίνει κλινική ψυχολόγος.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών, Δρ. Θεοδώρα Πίνου, η οποία ανέλαβε και το συντονισμό της εκδήλωσης αναφέρθηκε στα κριτήρια επιλογής των φοιτητών επεσήμανε ότι οι υποψήφιοι πρέπει να έλκουν την καταγωγή τους από την Καστοριά, να έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 3.00 και πάνω,  να γράψουν έκθεση με θέμα «Τι σημαίνει για σας η Ομόνοια».

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δήμος Σιώκης συνεχάρη την Επιτροπή Υποτροφιών, τους μαθητές και τους φοιτητές καθώς επίσης και τους γονείς τους και τόνισε ότι εφέτος θα απονείμουν πενήντα περίπου χιλιάδες δολάρια.

Σε πρώτο πλάνο διακρίνεται η Ελένη Κούμη η οποία απονέμει την υποτροφία στον Αλέξανδρο Πολιτίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Παράλληλα συνεχάρη τους συμπατριώτες του που ίδρυσαν ταμεία υποτροφιών στη μνήμη των προσφιλών τους προσώπων και οι οποίοι ήταν παρόντες για να απονείμουν τις υποτροφίες.

Η πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καστοριάς Τούλα Καλαπούτη συνεχάρη την ηγεσία του Συλλόγου και την Επιτροπή Υποτροφιών για το αξιόλογο έργο και εστίασε την προσοχή της στους δεσμούς των Καστοριέων με την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

Στη συνέχεια συνεχάρη τους μαθητές και τους φοιτητές για τις επιδόσεις τους και τους κάλεσε να μην αποκοπούν από το Σύλλογο και να συμμετάσχουν στην πολυσχιδή του δράση.

Ο Γιώργος Μιχάλτσης, ο οποίος απένειμε τις υποτροφίες στους Κωσνταντίνα Σιώκη και Ευάγγελο Σιώκη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δικηγόρος Λίο Μπιβόλας (Leo Bevolas), ο οποίος αναφέρθηκε με ιδιαίτερη υπερηφάνεια στον Σύλλογο και στα καλοκαίρια που περνούσαν στην Καστοριά και προέτρεψε τους φοιτητές να μη λησμονήσουν ούτε την Καστοριά και ούτε το Σύλλογο και να διατηρήσουν ζωντανούς τους δεσμούς με την Καστοριά και με τον Σύλλογο.

Αμέσως μετά ο Ζαχαρίας Παπαναγνώστου παρουσίασε τη, Σοφία Λεχοβίτη, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση του διαγωνισμού έκθεσης με θέμα «Η σημασία της Ομόνοιας».

Η Σοφία Λεχοβίτη εξέπληξε το ακροατήριο με τα άψογα ελληνικά της και με την αναφορά στον Σύλλογο στους κόλπους του οποίου μεγάλωσε και με την υπερηφάνεια τόνισε ότι εδώ διδάχτηκε τι εστί ενότητα, αδελφοσύνη και φιλανθρωπία.

Σε πρώτο πλάνο ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Πολ Νάνος ενώ απονέμει το βραβείο στον Τζον Πετράκη, John J. Petrakis, Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.

Αμέσως μετά ακολούθησε η απονομή υποτροφιών και πιστοποιητικών στους φοιτητές οι οποίοι εντάχτηκαν σε τρεις κατηγορίες. Στην κατηγορία των μεταπτυχιακών σπουδών βραβεύτηκε ο George Politidis, σε φοιτητές που φοιτούν σε διάφορες τάξεις οι Telis Athanasopoulos – Yogo, Isabella De Felice, Maria – Evangelia Margaritis, Sophia-Eleni Margaritis, Faye Margaritis, Olivia Metropoulos, Suzanna Papastamatis, Dimitrios Papazoglou,Paul Petrakis, John Petrakis, Katherine Psaltos, Nikoletta Philippides, Evangelos Siokis, Konstantina Siokis, καθώς επίσης και στους πρωτοετείς φοιτητές Elias Koukoulis, Sofia Ledhovitis και Alexandros Politidis.

Ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Υποτροφιών Αθανάσιος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στις εμπειρίες του από τις επισκέψεις τα καλοκαίρια στην Καστοριά και  εστίασε την προσοχή του στην Πλατεία Ομόνοιας, όπου συναντιόντουσαν οι Επιτάφιοι.

Ο κ. Ριζόπουλος προέτρεψε τους βραβευθέντες να κουβαλούν την Καστοριά μαζί τους και τους κάλεσε να μην απωλέσουν τους δεσμούς τους με το Σύλλογο.

Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Σε πρώτο πλάνο ο Γιώργος Πολιτίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στιγμιότυπο από την ομιλία της Δρ. Θεοδώρας Πίνου. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Γενική αποψη από την 57η τελετή απονομής υποτροφιών. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Στο βήμα ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Λίο Μπιβόλας. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας.
Προηγούμενο Άρθρο

Εκδηλώσεις με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

ΕΛΜΕ Καστοριάς: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που εξισώνει τα ιδιωτικά κολέγια με τα Δημόσια Πανεπιστήμια!

Τελευταία από Εκδηλώσεις

Pub Quiz στο La Maison!

Μετά την επιτυχία του 1ου Pub Quiz, πάμε με φόρα για το 2ο, την Τετάρτη 27