Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Καστοριά Κέντρο ζωγραφικής την εποχή των Παλαιολόγων 1360-1450» του Ευθ. Τσιγαρίδα

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Το βιβλίο του ομότιμου καθηγητή   Ευθύμιου Τσιγαρίδα  το οποίο φέρει τον τίτλο: «  Καστοριά Κέντρο  ζωγραφικής την εποχή των Παλαιολόγων 1360-1450», παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε   σήμερα, στο Δημαρχείο Καστοριάς.

Πρόκειται για μία καλαίσθητη  έκδοση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών η οποία περιλαμβάνει  τοιχογραφίες 19 ναών  εκ των οποίων, οι  13 είναι στην πόλη και στην περιφέρεια της Καστοριάς, ενώ οι υπόλοιποι, βρίσκονται στην Κορυτσά και  σε σπήλαια της Μεγάλης Πρέσπας.

Την εκδήλωση διοργάνωσε η  Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στο πλαίσιο των  δράσεων που πραγματοποιεί με αφορμή τη συμπλήρωση  80 χρόνων από την ίδρυσή της.

« Αναφερόμαστε μια περίοδο από το 1360 έως το 1450 όχι μόνο στην πόλη, αλλά και  σε όλο τον χώρο της Άνω και της Μείζονος Μακεδονίας.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι  η παραγωγή αυτή, η διακόσμηση των ναών, συντελείται σε μία περίοδο σερβικής, αλβανικής και μετά, τουρκικής κατοχής. Παρά τις  συνθήκες αυτές,  οι εκκλησιαστικοί και οι κοσμικοί άρχοντες  έχουν τη  δυνατότητα και τη  φροντίδα να αναγείρουν αούς και να τους κοσμήσουν με τοιχογραφίες.

Παρά το  γεγονός ότι η Καστοριά πέφτει στα χέρια των  Τούρκων το 1386, φαίνεται  ότι οι Τούρκοι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν προς  Βορρά, αφήνουν μία μικρή φρουρά και η οικονομική και κοινωνική  ζωή της πόλης φαίνεται ότι  εξελίσσεται αδιατάρακτα.

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι από  το  1386 μέχρι το 1450 που είναι το αντικείμενο του  βιβλίου, έχουμε ανέγερση νέων ναών και διακόσμηση πολλών φορητών εικόνων», τόνισε ο ομότιμος καθηγητής  Ευθύμιος Τσιγαρίδας.

Για το  βιβλίο επίσης  μίλησαν   η αναπληρώτρια  καθηγήτρια του  τμήματος   Ιστορίας – Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Μελίνα Παϊσίδου και  ο   βυζαντινολόγος στην  Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου  Όρους Δρ. Νικόλαος  Σιώμκος.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο  δήμαρχος Καστοριάς Ανέστης Αγγελής και ο  πρόεδρος της  Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών   Βασίλειος Πάππας.

Σ.Ι- Ε.Ψ