Παίρνουν πίσω το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ από τα αγροτεμάχια | Capital.gr

Του Σπύρου Δημητρέλη 

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα απίστευτο αλαλούμ με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε αιφνιδιαστικά και μόλις λίγες ημέρες πριν εκδοθούν τα εκκαθαριστικά να μην επιβάλλει τελικά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια και τις εκτός σχεδίου και οικισμού εκτάσεις (βοσκότοπους κτλ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να κατατεθεί άμεσα διάταξη στη Βουλή με την οποία θα “ξηλώνεται” διάταξη που πέρασε με το πολυνομοσχέδιο της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει την επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και στα αγροτεμάχια. Όπως έγραψε από το πρωί το Capital.gr ο υπολογισμός συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή ο συνυπολογισμός της αξίας των αγροτεμαχίων στο συμπληρωματικό φόρο αποδείχθηκε “αδύνατος” καθώς θα οδηγούσε σε εξωπραγματικές αξίες και ποσά φόρων.

Επίσης, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών υπάρχει πρόβλημα και με τις λανθασμένες εγγραφές των αγροτεμαχίων από πολλούς φορολογούμενους οι οποίοι θα κληθούν μέσα στο επόμενο διάστημα να τις διορθώσουν αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο για υπολογισμό συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια το επόμενο έτος ή και φέτος με συμπληρωματικό εκκαθαριστικό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν πρόκειται τελικά να ψηφιστεί η διάταξη που κατατέθηκε με το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα καπνικά προϊόντα και προβλέπει ότι όσοι έχουν σημαντικό εισόδημα από τόκους (300 ή 600 ευρώ ετησίως) θα χάνουν τις απαλλαγές 50% ή 100% αντίστοιχα από τον φόρο.

Αναλυτικά, το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

1) Τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στο συμπληρωματικό φόρο  του ΕΝΦΙΑ των πολιτών.  Αυτό γίνεται επειδή παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των πολιτών οι οποίοι και καλούνται το επόμενο διάστημα να διορθώσουν τις δηλώσεις τους.

2) Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 5 δόσεις και όχι σε 4, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου. Τα δημοσιεύματα που μιλούν για Αύγουστο δεν ισχύουν.

3) Ο συνολικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι. Όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού του ΕΝΦΙΑ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Υπάρχει, βέβαια, ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες.

4) Οι απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ θα ισχύουν ακριβώς όπως και πέρυσι. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή όσοι έχουν εισοδήματα από υψηλούς τόκους.

5) Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με το ύψος των εισοδηματικών και περιουσιακών  κριτηρίων. Δηλαδή δεν χάνουν την απαλλαγή άνεργοι, πολύτεκνοι και άτομα με αναπηρία άνω του 80%,  ανεξάρτητα του ύψους των τόκων που έχουν.

Άλλωστε, με δηλώσεις του στο Πρακτορείο FM 104,9 και όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης σημείωσε πως τα αγροτεμάχια δεν θα υπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο του ΕΝΦΙΑ, καθώς παρατηρήθηκε σωρεία λαθών στις δηλώσεις των φορολογούμενων, ενώ δεν θα χάσουν την απαλλαγή από τον φόρο όσοι έχουν υψηλούς τόκους.

Ο ίδιος ανέφερε παράδειγμα πολίτη στα Γρεβενά ο οποίος θα επιβαρυνόταν υπέρμετρα από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ επειδή αγροτεμάχιό του εμφανιζόταν ως καταχωρηθέν δίπλα στην θάλασσα ενώ ήταν ορεινό. “Σε τέτοιες περιπτώσεις, για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, δεν θα ληφθούν υπόψη τα αγροτεμάχια για τον συμπληρωματικό φόρο”, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι ο ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο 2017, ενώ δήλωσε ότι θα κατατεθεί διάταξη προς ψήφιση στην Βουλή.

Τέλος, είπε ότι δεν ισχύσει η σύνδεση του συγκεκριμένου φόρου με εισόδημα από τόκους καταθέσεων, ενώ συνολικά δεν θα αλλάξει κάτι στο συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί σε ό,τι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σε σχέση με πέρυσι. Όπως σημείωσε, η βεβαίωση θα ανέλθει σε 3,3 δισ. ευρώ και αναμένεται να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ, όπως και πέρυσι.

Source: Παίρνουν πίσω το συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ από τα αγροτεμάχια

Προηγούμενο Άρθρο

Στην εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, η Μαρία Αντωνίου

Επόμενο Άρθρο

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση των δύο Συνδέσμων Γουνοποιών Καστοριάς

Τελευταία από Οικονομία