«Πάμε σαν άλλοτε»: Μιά νοσταλγική μουσική βραδιά στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά από τον οπακ «Μύησις» (φωτογραφίες+video)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Ένα μαγευτικό νοσταλγικό μουσικό ταξίδι στην Ελλάδα της περιόδου 1935 – 1960, μέσα από ελαφρά και αρχοντορεμπέτικα τραγούδια μεγάλων δημιουργών όπως ο Μιχάλης Σουγιούλ, ο Κώστας Γιαννίδης, και ο Αττίκ, που τραγουδήθηκαν από θρυλικές φωνές: Σοφία Βέμπο, Νίκος Γούναρης, Δανάη Στρατηγοπούλου, Τώνης Μαρούδας, Ρένα Βλαχοπούλου, Τρίο Κιτάρα… είχε την τύχη να απολαύσει το πολυπληθές μουσικόφιλο κοινό της Καστοριάς, χθές το βράδυ στην ασφυκτικά γεμάτη αυλή του Αρχοντικού Τσιατσιαπά, στην καταπληκτική αυτή εκδήλωση που διοργάνωσε με πολύ μεγάλη επιτυχία ο οπακ «Μύησις».

Τα τραγούδια, γεμάτα με το άρωμα μιας άλλης εποχής που, αν και δεν είναι τόσο μακρινή, υπήρξε πολύ διαφορετική από τη δική μας, πλαισιώνονταν από σύντομα κείμενα σχετικά με τα ήθη εκείνης της περιόδου, τα γεγονότα της, τους ανθρώπους της, με έμφαση στον τόπο μας και στις ιδιαιτερότητές του, που επιμελήθηκε και αφηγήθηκε με το δικό της ιδιαίτερο ύφος, η μοναδική Μαρούλα Βέργου – Γκαμπέση.

Η υπέροχη ορχήστρα, αποτελούμενη από τους μουσικούς, Νίκο Καρατζίδη (ακορντεόν), Δημήτρη Μπρόβα (πιάνο), Σπύρο Τάκα & Αχιλλέα Ταμπούρη (βιολί), με τους εξαίρετους ερμηνευτές, Ξένια Γουδή, Σοφία Νουβαρτζίδου και Δημήτρη Δημητριάδη, μας ταξίδεψαν σ’ εκείνα τα νοσταλγικά παλιά χρόνια («Άς ερχόσουν και πάλι», «Το τράμ το τελευταίο», «Πάμε σα άλλοτε», «Τι είν’ αυτό που το λένε αγάπη», «Άρχισαν τα όργανα», ήταν μερικά από τα τραγούδια, που απέδωσαν με μεγάλη ευαισθησία οι ερμηνευτές). Η βραδιά όμως έκρυβε και μιά αυθόρμητη ευχάριστη έκπληξη, όταν ο αειθαλής, γνωστός συμπολίτης μας Κώστας Λιώγας, τραγούδησε ντουέτο με τον Δημήτρη, τον «Τραμπαρίφα» (Απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα), ξεσηκώνοντας το κοινό.

Η ίδια εκδήλωση της Μύησης, παρουσιάστηκε με επιτυχία την Τετάρτη 27 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Άργους Ορεστικού, με την συμμετοχή των χορευτών Πέννυς Κατωτοικίδου & Βαγγέλη Νίκου, πράγμα που δεν συνέβη στην χθεσινή εκδήλωση, λόγω προσωπικού προβλήματος ενός από τους δύο χορευτές.

Να σημειώσουμε, ότι στην χθεσινοβραδυνή εκδήλωση, παραυρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του οπακ «Μύησις» Παν. Κώττας, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτ. Αδαμόπουλος και ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου του Δήμου μας Ιωαν. Τόμου.