Κρίσιμες ώρες για τη Μέρκελ και τη γερμανική κυβέρνηση – «Κλειδί» η στάση Ζέεχοφερ

Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες ώρες τόσο για τη γερμανική κυβέρνηση, όσο και για την Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, με αφορμή τη στάση του επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) και ομοσπονδιακού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος απείλησε με παραίτηση αργά το βράδυ της Κυριακής, δίδοντας προθεσμία τριών ημερών στη Μέρκελ και γνωστοποιώντας πως θα αποφασίσει σήμερα Δευτέρα για το πολιτικό του μέλλον.

Πλέον, ο Ζέεχοφερ θα κρίνει τη στάση του από το αποτέλεσμα των επαφών του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), αναφορικά με το ζήτημα των επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών, σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa).

«Σήμερα θα συζητήσουμε και πάλι με το CDU. Πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία στο κεντρικό ζήτημα των συνοριακών ελέγχων και των επαναπροωθήσεων. Προσέφερα το αξίωμά μου και θα συνεχίζω να το κάνω για τις τρεις επόμενες ημέρες. Ελπίζω να βρεθεί μια συμφωνία. Πρόκειται για παραχώρηση εκ μέρους μου», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ, έπειτα από περίπου 12 ώρες συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας και διαβουλεύσεων με ηγετικά στελέχη του κόμματός του, τα οποία, όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, προσπάθησαν να τον πείσουν να μην επιμείνει στην απόφασή του για παραίτηση, εφόσον η άλλη πλευρά δεν υπαναχωρήσει.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως οι διαβουλεύσεις της ηγετικής ομάδας του κόμματος διεκόπησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) και θα συνεχιστούν σήμερα στις 9:30 (ώρα Ελλάδος).

Ο κ. Ζεεχόφερ, κατά την αποχώρησή του από τις διαβουλεύσεις, τόνισε κατ’ επανάληψη ότι το ζήτημα είναι το συμφέρον της Γερμανίας, αλλά και η ικανότητα του κυβερνητικού συνασπισμού να ασκεί τα καθήκοντά του, με τη γενική αίσθηση που επικρατεί να είναι  πως ο κ. Ζεεχόφερ, ουσιαστικά, πήρε πίσω την παραίτησή του και προσπαθεί να πιέσει τη Μέρκελ μ’αυτή.

«Έχουμε κάνει τα πάντα προκειμένου να χτίσουμε γέφυρες και θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου η Ένωση να μείνει ενωμένη», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Πέτερ Αλτμάιερ, τονίζοντας ότι δεν είναι το κόμμα του που φέρει την ευθύνη. «Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε στο ZDF ότι θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία με τους Χριστιανοκοινωνιστές, αλλά απέρριψε «μονομερείς ενέργειες, που δεν έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους». «Για το λόγο αυτό μια ευρωπαϊκή λύση έχει τόσο μεγάλη σημασία για μένα», τόνισε η καγκελάριος.

«Οι επαναπροωθήσεις προς την Ελλάδα είναι σημαντικό να γίνονται μόνο σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Δευτέρας.

Να τονίσουμε πως η Μέρκελ απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν θα παύσει τον υπουργό Εσωτερικών από τα καθήκοντά του σε περίπτωση που προβεί μονομερώς σε επαναπροώθηση προσφύγων, δήλωσε ωστόσο ότι συμφωνεί με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών. «Οι διαφωνίες μας σχετίζονται στο πώς θα πετύχουμε τον κοινό στόχο», είπε η καγκελάριος. Η κ. Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Ζεεχόφερ τις προσεχείς ώρες σήμερα.

Αν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός, το βαυαρικό κόμμα δεν θα έχει πλέον άλλες επιλογές παρά είτε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ή να περάσει στην επίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών θα μπορούσε να επιβάλλει τις επαναπροωθήσεις στα σύνορα με μονομερή του απόφαση. Αλλά η καγκελάριος στην περίπτωση αυτή θα καθαιρούσε τον υπουργό της, πράγμα που θα πυροδοτούσε την αποχώρηση της CSU από τον συνασπισμό και το τέλος της κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού», καθώς θα έχανε την πλειοψηφία των εδρών στην Μπούντεσταγκ, την ομοσπονδιακή κάτω Βουλή.

Αυτό θα σήμαινε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Εκτός εάν η καγκελάριος κατάφερνε να παραμείνει στην εξουσία για κάποιο καιρό, επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με συμμάχους μόνο τους σοσιαλδημοκράτες, ή επικεφαλής μιας πιο ευρείας κυβέρνησης με τη συμμετοχή των Πρασίνων.

Πηγή: reader.gr

Προηγούμενο Άρθρο

«Πάμε σαν άλλοτε»: Μιά νοσταλγική μουσική βραδιά στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά από τον οπακ «Μύησις» (φωτογραφίες+video)

Επόμενο Άρθρο

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Κοζάνης λόγω καθίζησης του οδοστρώματος

Τελευταία από Διεθνή