Ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς Γ. Πάνος μιλά στο fonikastorias.gr για τους στόχους της νέας διοίκησης

/

Στόχους ρεαλιστικούς οι οποίοι να μπορούν να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες των ατόμων με αυτισμό και τις οικογένειές τους, θέτει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς.

Για τους στόχους της νέας διοίκησης, μίλησε στο fonikastorias.gr, ο Γιώργος Πάνος ο οποίος είναι ο νέος πρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς.

Αξιοπρέπεια δυναμικότητα, επιμονή, πολλή δουλειά και στενή επαφή και συνεργασία με καθέναν από τους πολλούς φορείς αλλά και με μεμονωμένα πρόσωπα που θέλουν να γίνουν αρωγοί στο έργο τους, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στις προτεραιότητες τους.

“Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθούμε στην εντολή και την εμπιστοσύνη την οποία μας έδειξε ο κόσμος ο οποίος προσήλθε μαζικά αυτή τη φορά, για να στηρίξει την προσπάθειά μας και να εκλέξει το νέο διοικητικό συμβούλιο.

Οι στόχοι κάθε διοίκησης στο συγκεκριμένο σωματείο είναι οι ίδιοι. Οι καταστατικοί μας στόχοι είναι η προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.
Αυτό σημαίνει ότι είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να πετύχουμε αποτελέσματα στο κομμάτι της ένταξης είτε είναι στο σχολικό περιβάλλον κάθε βαθμίδας, είτε είναι στο κομμάτι της απασχόλησης και βέβαια, στο κομμάτι της διαβίωσης είτε ανεξάρτητης, είτε ημιαυτόνομης είτε αυτόνομης, είτε υποστηριζόμενης», επισήμανε και ευχαρίστησε παράλληλα το προηγούμενο Δ.Σ για την προσφορά του.

Η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ. Καστοριάς, λειτουργεί Κέντρο Ημέρας το οποίο απευθύνεται σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας.

«Δεν ήταν καθόλου εύκολο το εγχείρημα εξαρχής και εξακολουθεί να μην είναι εύκολο. Οι εποχές μέσα στις οποίες πρωτοσυστάθηκε και λειτούργησε ήταν δύσκολες, ήταν στην καρδιά της κρίσης. Η εποχή μέσα στην οποία καλείται να κάνει τα νέα του βήματα στην επέκτασή του, είναι πάλι δύσκολη με την κρίση που διανύουμε τώρα του κορωνοϊού   και επηρεάζει και τη λειτουργία και του Κέντρου αλλά και τη ζωή των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Εμείς, θέλουμε να τελειοποιήσουμε στον βαθμό που μπορούμε την λειτουργία του με τη βοήθεια βέβαια της ευρύτερης κοινωνίας της Καστοριάς, γιατί αν δεν την έχουμε, αυτό είναι αδύνατο. Από κει και πέρα, να βάλουμε ρεαλιστικούς στόχους οι οποίοι να μπορούν να καλύψουν και τις άμεσες ανάγκες οι οποίες – δυστυχώς, δεν μπορούμε να λέμε μόνο τα ευχάριστα πράγματα – είναι πάρα πολύ επιτακτικές.

Υπάρχουν οικογένειες οι οποίες στη διαδρομή που ξεκινήσαμε το 2005, σήμερα έχουν βρεθεί σε ένα επόμενο στάδιο. Τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, μιλάμε για ηλικίες άνω των 30 ετών που πλέον το διακύβευμα είναι άλλο. Δεν είναι απλά το αν θα μπορέσουν να ενταχθούν σε ένα σχολικό πλαίσιο. Εδώ μιλάμε για την ίδια τη δυνατότητα επιβίωσης.

Δυστυχώς, τα πράγματα στη χώρα μας δεν είναι καλά. Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις κρατικές προνοιακές δομές. Λυπάμαι που το λέω. Πολλές φορές, δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε και τις ιδιωτικές δομές. Όλα έχουν να κάνουν με το φιλότιμο με τη δέσμευση με το ποιος βρίσκεται από πίσω, γιατί βρίσκεται από πίσω και κυρίως, ποιο είναι το υποστηρικτικό πλαίσιο που παρέχει όλη η κοινωνία της εκάστοτε περιοχής.

Εμείς είμαστε τυχεροί στην Καστοριά διότι το μικρό της μέγεθος, δίνει μια δυναμική σ’ αυτή την προσπάθεια. Όλοι πάνω – κάτω γνωριζόμαστε σ’ αυτή την περιοχή και οτιδήποτε καλό αποτελεί μια παρακαταθήκη, αλλά και οτιδήποτε κακό, αποτελεί κι αυτό μια αρνητική παρακαταθήκη. Οπότε πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας ότι τα άτομα με αυτισμό είναι άγγελοι επί γης. Δεν έχουν καμία δυνατότητα για δεύτερες σκέψεις και κρυφές ας πούμε ατζέντες. Πιστεύουν αυτό που θα τους υποσχεθείς, σε δέχονται γι’ αυτό που είσαι και περιμένουν αυτό και από σένα. Οπότε η ευθύνη είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό δεν είναι απλά ένα σωματείο αθλητικό ή εξωραϊστικό, όπου όλοι κάνουμε το κέφι μας και το χόμπι μας. Πρόκειται για ένα σωματείο το οποίο έχει να καλύψει πολύ σοβαρές ανάγκες οι οποίες άπτονται της ίδιας της επιβίωσης των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους.

Στέλνουμε το μήνυμα της προσπάθειας, της αξιοπρέπειας. Ποτέ δεν εκπέμψαμε και ούτε θα το κάνουμε, ένα μήνυμα αναξιοπάθειας. Είμαστε εδώ. Οι γονείς και τα άτομα με αυτισμό   διεκδικούν και επιθυμούν να τους αντιμετωπίζουμε ως ισότιμα, με πλήρεις όρους αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας. Οπότε εδώ είμαστε, αυτό να διασφαλίσουμε κι αυτό να πρεσβεύσουμε πλέον και ως νέα διοίκηση», τόνισε.

Το νέο Δ.Σ της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ Ν. Καστοριάς αποτελείται από τους: πρόεδρος: Γιώργος Πάνος, γραμματέας: Ξανθίππη Μπαλλή, ταμίας: Χαράλαμπος Σηφάκης και μέλη: Ολυμπία Σωτηροπούλου, Αριστούλα Ζάγκα.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Καλπάζει ο κοροναϊός στη Σερβία – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 4 πόλεις

Επόμενο Άρθρο

Λαμπρή Πανήγυρη της Ι.Μ. Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς [ΦΩΤΟ]

Τελευταία από Τοπικά Νέα