Μιά εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση του οπακ «Μύησις» στην πλατεία της Κουμπελίδικης (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Μια εξαιρετική εκδήλωση γεμάτη μουσικές από τα μελοποιημένα ποιήματα του Καστοριανού ποιητή Αθανασίου Χριστόπουλου, αλλά και τραγούδια και χορούς από τη Μικρά Ασία, επεφύλασσε χθες το βράδυ ο ΟΠΑΚ «Μύησις», για το κοινό της Καστοριάς.

«Ο ποιητής εις την πόλιν». Ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη πλατεία της Παναγίας Κουμπελίδικης.

Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν μελοποιημένα τέσσερα ποιήματα του Αθανασίου Χριστόπουλου σε μουσική του Χιώτη μουσικού και αρχιδιακόνου του Πατριαρχείου Αντιοχείας Νικηφόρου Καντουνιάρη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι με αυτό το έργο ο Όμιλός μας αποφάσισε να υλοποιήσει κάτι το οποίο ήταν παντελώς άγνωστο για μας μέχρι που πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης από το «Εν Χορδαίς», μας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του διδακτορικού του, βρήκε μελοποιημένα ποιήματα του Αθανάσιου Χριστόπουλου.

Εμείς λοιπόν, μέσα από τη δράση EXTRO – CULT του προγράμματος INTERREG στο οποίο συμμετέχουμε μαζί με άλλα εταιρικά μέλη, παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο κοινό της Καστοριάς και στους εταίρους μας, την εργασία αυτή με μελοποιημένα ποιήματα του Αθανασίου Χριστόπουλου, ο οποίος στις αρχές του 19ου που ζούσε στην αυλή του Αλεξάνδρου Μουρούζη στην Κωνσταντινούπολη, συνάντησε τον Νικηφόρο Καντουνιάρη. Ο Χιώτης μουσικός και αρχιδιάκονος του Πατριαρχείου Αντιοχείας, μελοποίησε ποιήματα του μεγάλου μας ποιητή.

Όλο αυτό το υλικό, θα εκδοθεί σε έναν μουσικό δίσκο μαζί με τον οποίο θα κυκλοφορήσει και ένα βιβλίο το οποίο αυτή τη στιγμή το επεξεργάζονται επιστήμονες του τόπου μας και άλλοι καθηγητές συνεργάτες τους. Η συγκεκριμένη έκδοση θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του ΟΠΑΚ «Μύησις», Παναγιώτης Κώττας.

«Σήμερα τιμούμε τον ποιητή μας Αθανάσιο Χριστόπουλο και τον παρουσιάζουμε σ’ εσάς, σ’ εμάς, ώστε και εμείς που τον ξέρουμε να τον θυμηθούμε και οι νεότεροι να τον μάθουνε και οι φιλοξενούμενοι του προγράμματός μας», επισήμανε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΟΠΑΚ «Μύησις» Δρ. Κώστας Μητράκας ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τη ζωή, το έργο και τη συμβολή του Καστοριανού ποιητή στα ελληνικά γράμματα.

«Είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που συμμετέχουμε σ΄αυτό το διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων του ΟΠΑΚ «Μύησις». Ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική πρόσκληση και την ευκαιρία που μας δίνετε να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά μετά από περίπου 200 χρόνια μελοποιημένα ποιήματα του Αθανασίου Χριστόπουλου», σημείωσε από την πλευρά του το μέλος του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» Κυριάκος Καλαϊτζίδης και αναφέρθηκε στον Νικηφόρο Καντουνιάρη ο οποίος όπως τόνισε μελοποίησε τα συγκεκριμένα ποιήματα με βυζαντινή μουσική.

Ακολούθησε η παρουσίαση τεσσάρων μελοποιημένων ποιημάτων από το μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς», το οποίο στη συνέχεια απέδωσε τραγούδια της Μικράς Ασίας.

Στο τελευταίο μέρος της εκδήλωσης χορευτικά τμήματα του ΟΠΑΚ «Μύησις», χόρεψαν, χωριστά και από κοινού – φορώντας παραδοσιακές στολές της Προύσας και της Προποντίδας – μικρασιάτικους χορούς, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης Λίμνης του Δήμου Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου καθώς και αντιπροσωπεία από τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Σ.Ι. – Ε.Ψ