/

Με μιά πολιτιστική – τιμητική εκδήλωση ξεκίνησαν τα «ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ» στο Βογατσικό (πλούσιο φωτορεπορτάζ)

Με την υπέροχη αλλά και συγκινητική εκδήλωση «Βογατσιώτες των γραμμάτων και των τεχνών», στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα (αλλά και εκτός αυτής) του π. Δημοτικού Συμβουλίου, στην πλατεία Βογατσικού και με την παρουσία του Βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Δημητριάδη, του Δημάρχου Άργους Ορεστικού Πάνου Κεπαπτσόγλου & Δημ. Συμβούλων, της Περιφ. Συμβούλου Αμαλίας Κούσκουρα, του πρών Βουλευτή Ν.Δ. Καστοριάς & πολιτευτή Ζήση Τζηκαλάγια και της πολιτευτή Αγνής Κανδύλη, ξεκίνησαν χθές το βράδυ στο Βογατσικό, τα «ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ 2017».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό και παρουσίαση των ομιλητριών, από την διοργανώτρια κα Μάρθα Σιώτα και στη συνέχεια τον λόγο πήραν:

  • Η Αλεξάνδρα Τακαντζιά, φοιτήτρια του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας Παν/στημίου Ιωαννίνων, η οποία αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή του Ιωάννη Κούσκουρα (1867 – 1935), δημοσιογράφου & εκδότη της εφημερίδας «ΝΕΑ ΑΛΗΘΕΙΑ» Θεσ/νίκης (Αρχικά «ΑΛΗΘΕΙΑΣ») αλλά και των υιών του Κώστα & Θανάση Κούσκουρα, στους εθνικούς αγώνες, σε δύσκολες ιστορικές περιόδους (Μακεδονικός Αγώνας και Βαλκανικοί πόλεμοι).
  • Στη συνέχεια, η Αναστασία Σκανδάλη, Πτυχιούχος Νομικής Α.Π.Θ., αναφέρθηκε στον Αλέξανδρο Λέτσα (1884 – 1965), τον γεωπόνο, δημοσιογράφο, εργολάβο και έμπορο, αλλά και τον συνιδρυτή της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσ/νίκης, ο οποίος διετέλεσε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Εμπορικού Συλ. Θεσ/νίκης και του Γεωπονικού Συλ. Μακεδονίας – Θράκης. Εκείνο όμως που τον σημάδεψε, ήταν η δημιουργία της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών αλλά και η σύλληψη της ιδέας δημιουργίας του κτιριακού συγκροτήματος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, της οποίας διετέλεσε επί 26 χρόνια Γεν. Γραμ. του Δ.Σ.
  • Για την τεράστια προσφορά στην ιατρική, στη ζωγραφική, στην αρχιτεκτονική μακέτα, στην λογοτεχνία, στην λαογραφία, του Χρυσόστομου Τζημάκα (1937 – 2009), έργα του οποίου κοσμούν το Δημαρχείο Καστοριάς αλλά και το π. Δημαρχείο Ίωνος Δραγούμη, Ιδρύματα και Συλλόγους της Θεσ/νίκης, αναφέρθηκε η Ευαγγελία Τακαντζιά, φοιτήτρια του Τμήματος Μαθηματικών Παν/στημίου Ιωαννίνων.
  • Τέλος, η κα Μάρθα Σιώτα, αναφέρθηκε στον ιατρό ακτινολόγο, Γιώργο Γκολομπία (1961 – 2009), έναν από τους λίγους μοναδικούς συλλέκτες ιστορικών φωτογραφιών, κάρτ ποστάλ, τεκμηρίων και χαρτών, με τεράστια προσφορά στον πολιτισμό, ο οποίος όμως έφυγε τόσο πρόωρα από τη ζωή, σε ηλικία 48 χρόνων. Έργο ζωής του Γιώργου Γκολομπία αποτέλεσε ο εντοπισμός και η απόκτηση του αρχείου ενός σπουδαίου φωτογράφου της Καστοριάς του Λεωνίδα Παπάζογλου (το διασωθέν αρχείο αποτελείται από 2.500 φωτογραφικές γυάλινες πλάκες!), το οποίο εκδόθηκε σε ένα θαυμάσιο λεύκωμα, με τον τίτλο «Λεωνίδας Παπάζογλου – Φωτογραφικά πορτραίτα από την Καστοριά και την περιοχή της την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα».

Μετά το πέρας της πολύ όμορης αυτής εκδήλωσης, για την άρτια οργάνωση της οποίας αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές της αλλά και στον κόσμο για την αθρόα συμμετοχή του, ακολούθησε δεξίωση, στον χώρο της πλατείας.

Τα «ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ» συνεχίζονται σήμερα, με θεατρική βραδιά στη μνήμη του Χρυσόστομου Τζημάκα. Η θεατρική ομάδα Βογατσικού παρουσιάζει την κωμωδία «ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΣΥΜΠΕΘΕΡΙΑ», στο Δημοτικό Σχολείο Βογατσικού, στις 9 μ.μ.

 

Προηγούμενο Άρθρο

Δ.Ε.Υ.Α.ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: «Όχι στην αλόγιστη σπατάλη του νερού»

Επόμενο Άρθρο

Σήμερα το απόγευμα η πρώτη προπόνηση της ομάδας του Α. Σ. Καστοριάς

Τελευταία από Εκδηλώσεις