Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η δεύτερη μέρα των θεματικών πολιτιστικών διαδρομών στην Καστοριά (φωτογραφίες)

/

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε και  η  σημερινή, δεύτερη μέρα,   των θεματικών πολιτιστικών  διαδρομών που  διοργάνωσαν  ο  Δήμος Καστοριάς και η Αντιδημαρχία  Τουρισμού σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς.

Αφετηρία σήμερα ήταν η πλατεία Ομονοίας . Ακολούθησαν  επισκέψεις στους βυζαντινούς ναούς :  Παναγία Κουμπελίδικη, Άγιο Νικόλαο  του Κασνίτζη, Ταξιάρχη Μητροπόλεως, και  Άγιο Αθανάσιο του Μουζάκη. Τελευταίος σταθμός της διαδρομής ήταν το  αρχοντικό Βέργου όπου υπάρχει η έκθεση φωτογραφιών του Καστοριανού φωτογράφου  Λεωνίδα Παπάζογλου. Εκεί, προβλήθηκε  βίντεο στο οποίο  γίνεται αναφορά στη ζωή και στην τεχνική του  φωτογράφου.

Οδηγός και σ΄αυτή τη  διαδρομή ήταν η  ξεναγός του  Δήμου Καστοριάς  Στέλλα Μπούρου. Συμμετείχαν  επίσης ο αντιδήμαρχος Τουρισμού  Χρήστος Μουρατίδης, η πρόεδρος της  Δημοτικής Κοινότητας Καστοριάς  Χαρούλα Κουράκλη.

Αρκετοί  επισκέπτες της πόλης  ακολούθησαν και  τις δυο θεματικές πολιτιστικές διαδρομές που πραγματοποιήθηκαν ( χθες η διαδρομή περιελάμβανε εκκλησίες και αρχοντικά της συνοικίας Απόζαρι) .  Δήλωσαν ενθουσιασμένοι  για τα αξιοθέατα τα οποία είδαν και  δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τους διοργανωτές, γι΄αυτή την πρωτοβουλία τους.

Ενθουσιασμένοι έμειναν και οι κάτοικοι της Καστοριάς που συμμετείχαν. Οι περισσότεροι  ζήτησαν να γίνονται συχνά τέτοιου είδους δράσεις.

Αλγεινή ωστόσο εντύπωση προκάλεσαν κυρίως στους επισκέπτες τα αυτοκίνητα τα οποία ήταν σταθμευμένα στην πλατεία της  Παναγίας Κουμπελίδικης  όπου έχουν τοποθετηθεί οι σχετικές απαγορευτικές πινακίδες!

 « Δυστυχώς αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Όλοι μας θέλουμε να έχουμε τουριστική κίνηση, να αναδείξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά , ωστόσο βλέπω ότι οι ίδιοι οι κάτοικοι της Καστοριάς δεν  σέβονται τίποτα. Αν και  έχουν τοποθετηθεί πινακίδες έχει  γίνει πολλές φορές μέσα από  τα ΜΜΕ η παρουσίαση του  συγκεκριμένου  θέματος, ακόμη  και  « διαδηλώσεις» παιδιών μπροστά από το μνημείο για  να το σεβαστούμε όμως, ορισμένοι δεν συμμορφώνονται.

Πρέπει να σεβόμαστε τα μνημεία μας. Ούτε  χώροι στάθμευσης είναι , ούτε χώροι απορριμμάτων.

Αν θέλουμε να προσελκύσουμε επισκέπτες δεν  μπορούμε να δείχνουμε αυτή την εικόνα. Και πρώτα απ’ όλα, πρέπει  εμείς οι ίδιοι  να σεβαστούμε  την  πολιτιστική μας κληρονομιά», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού  Χρήστος Μουρατίδης ο οποίος  αναφέρθηκε παράλληλα στη συγκεκριμένη δράση,  λέγοντας   ότι  βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό  στάδιο.  «Διαπιστώνουμε ότι  έχει μια   δυναμική. Θα δούμε με ποιο τρόπο  θα την  εξελίξουμε και τι μπορούμε να προσθέσουμε. Στόχος μας είναι να πραγματοποιηθεί  η συγκεκριμένη  δράση και  στο μέλλον.  Όμως πάμε βήμα- βήμα, προκειμένου  να  βρούμε ποια είναι η κατάλληλη « συνταγή» ,  για  να υπάρχουν και συμμετοχές αλλά κι εμείς με τη σειρά μας, να μπορούμε να προβάλουμε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας».

 Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Συρία: «Εξοντώθηκε» ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους αλ Μπαγκντάντι

Επόμενο Άρθρο

Παρέλαση στα 1960 … και πέραν αυτής….(Γράφει η Μαρούλα Βέργου Γκαμπέση)

Τελευταία από Παράδοση