/

Μία εξαιρετική εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μακεδονικό Αγώνα (φωτογραφίες)

Μία εξαιρετική εκδήλωση – αφιέρωμα στον Μακεδονικό Αγώνα και τον Παύλο Μελά, πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (TEI) στην Καστοριά.

Τη διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς «Βασίλειος Δόϊκος», ο Σύλλογος Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς, ο Σύλλογος «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

Ομιλητές ήταν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Κορυφαία μηνύματα του Μακεδονικού Αγώνα 1870 – Σήμερα και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – οικονομολόγος Λεωνίδας Πουλιόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στην κυρίαρχη μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, τον Παύλο Μελά.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση που συντόνισε η Ευαγγελία Ριζοπούλου, απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς αρχιμανδρίτης π. Λούππος Κουκουρίκος, ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας, η επικεφαλής του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» Χρυσόστομος Παπασταύρος, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Ν. Καστοριάς Πέτρος Αποστολίδης και ο πρόεδρος του Π.Σ. Καστοριάς «Β. Δόϊκος» Γρηγόρης Χωλόπουλος.

Οι χορωδίες του Π.Σ Καστοριάς «Β. Δόϊκος» απέδωσαν επίκαιρα τραγούδια κερδίζοντας με την ερμηνεία τους τα χειροκροτήματα του κοινού. Στη διεύθυνση των χορωδιών και στο πιάνο, ήταν η μαέστρος Ναταλία Σερόβα – Χωλοπούλου.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η χορωδός Σοφία Νουβαρτζίδου, η οποία ερμήνευσε το μοιρολόι «Σε κλαίει λαός» (ποίημα Κωστή Παλαμά – συνθέτης Γιάννης Σπανός), το οποίο αναφέρεται στον θάνατο του Παύλου Μελά.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το τραγούδι «Μακεδονία Ξακουστή», με το κοινό όρθιο να το τραγουδά μαζί με τους χορωδούς και να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

fonikastorias.gr  Σ.Ι – Ε.Ψ

Προηγούμενο Άρθρο

Εκδήλωση του οργανισμού Special Olympics Hellas στην Καστοριά (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Γιορτάστηκε στην Τ.Κ. Μελά η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις