Καστοριά: Με χαιρετισμούς ξεκίνησε το forum για τον Θρησκευτικό τουρισμό (φωτογραφίες)

/

Ξεκίνησαν σήμερα σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Limneon” οι εργασίες του forum για τον Θρησκευτικό τουρισμό.

“Βυζαντινή Καστοριά”, είναι ο τίτλος της διοργάνωσης η οποία θα διαρκέσει έως και την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου.

Την εκδήλωση διοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς, ο Δήμος Καστοριάς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Π. Ε. Καστοριάς.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο.

“Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, διότι μόνο έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να προβάλλουμε μία νέα μορφή τουρισμού για την περιοχή μας, αυτή του θρησκευτικού τουρισμού.

Εξάλλου, η περιοχή μας το αξίζει”, επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, η οποία κήρυξε την έναρξη του  συνεδρίου.

“Νομίζω ότι το  συγκεκριμένο συνέδριο θα δώσει την ταυτότητά, την φιλοσοφία, το περιεχόμενο  και το προϊόν, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, του θρησκευτικού τουρισμού τον οποίο έχει να δώσει και να προσφέρει η Καστοριά”, ανέφερε ο  μητροπολίτης  Καστοριάς κ. Καλλίνικος.

“Επιλέξαμε την πόλη της Καστοριάς να ξεκινήσουμε μια σειρά από θεματικές εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα, στον τουρισμό.

Η Καστοριά είναι η μητρόπολη του βυζαντινού αποθέματος στην χώρα μας, με μια  τεράστια κληρονομιά, μια διαχρονική πορεία στον χρόνο, ένδειξης ιστορίας,  την οποία μέχρι σήμερα δεν την έχουμε αξιοποιήσει, δεν την έχουμε αναδείξει στον βαθμό που θα μπορούσαμε ώστε να αποτελέσει έναν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών και έναν άξονα ανάπτυξης για όλη την  Δυτική Μακεδονία.

Με το συγκεκριμένο συνέδριο, θέλουμε να ενεργοποιήσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επιχειρηματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται γύρω από τον τομέα του τουρισμού και να καθιερώσουμε την Καστοριά και την Δυτική Μακεδονία, ως έναν προορισμό θρησκευτικού προσκυνηματικού τουρισμού που θα δίνει στον επισκέπτη μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες μέσα από την επαφή  με τα πολιτισμικά μνημεία, μέσα από την γνώση της ιστορίας, μέχρι μέσα από την  επαφή με την τοπική κοινωνία, θέλουμε η Καστοριά να αποτελέσει την βυζαντινή κολυμβήθρα της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας και  όλης της  ευρύτερης βαλκανικής”, τόνισε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης.

“Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια όλων μας  για  την περιοχή μας.

Μόνο έτσι μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να προβάλλουμε μια νέα μορφή  τουρισμού. Αυτή του θρησκευτικού τουρισμού.

Σήμερα είναι η πρώτη απόπειρα ανάδειξης του βυζαντινού τουρισμού της Καστοριάς. Μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων Π.Ε Καστοριάς  και με την  βοήθεια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του Δήμου Καστοριάς και όλων των φορέων.

“Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να αναδείξουμε την κληρονομιά που έχουμε και να καταστήσουμε κοινωνό όλο τον κόσμο της βυζαντινής φήμης της πόλης μας και της περιοχής μας”, σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Π.Ε Καστοριάς Σιδέρης Σμαρόπουλος.

Η σημερινή πρώτη μέρα του φόρουμ περιελάμβανε χαιρετισμούς  των εκπροσώπων των αρχών, ενώ συντονιστής ήταν ο διευθυντής του ραδιοφώνου της Ι. Μ. Καστοριάς Βαγγέλης Παπαδόπουλος.

Οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο.

Να σημειωθεί ότι το συνέδριο παρακολουθούν σπουδαστές  των ΙΕΚ Θρησκευτικού Τουρισμού και  Προσκυνηματικών Περιηγήσεων Πτολεμαΐδας και Σύρου.

fonikastorias.gr  Σ.Ι- Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Επίσκεψη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς στο Γηροκομείο Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

Αθλητικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Καστοριάς “ΙΚΜΑΔΑ”: “Αγωνιστικές προσομοιώσεις (Sparring) για τους αθλητές μας” (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις