/

Θεματική πολιτιστική διαδρομή στο Απόζαρι (φωτογραφίες)

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τα αξιοθέατα της βόρειας πλευρά της πόλης έδωσαν χθές στους επισκέπτες και τους κατοίκους της, ο Δήμος Καστοριάς και η Αντιδημαρχία Τουρισμού.

Αυτό το Σαββατοκύριακο και για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, ο Δήμος Καστοριάς και η Αντιδημαρχία Τουρισμού διοργανώνουν σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, θεματικές και πολιτιστικές διαδρομές.

Αφετηρία της χθεσινής διαδρομής ήταν τα Ιουστινιάνεια Τείχη που υπάρχουν μπροστά από το Δημαρχείο. Εκεί, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Χρήστος Μουρατίδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ενημέρωσε σχετικά με τα αξιοθέατα που θα επισκεφθούν.

Στη συνέχεια όλοι μαζί, κατευθύνθηκαν μέσω της οδού Χριστοπούλου προς το Απόζαρι όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα θαυμάσια αρχοντικά και τα νεοκλασικά κτίρια που υπάρχουν εκεί καθώς και να επισκεφθούν βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς όπως: των Ταξιαρχών, του Αγίου Νικολάου Τζώτζα, των Αγίων Αναργύρων, των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Οδηγός στη διαδρομή ήταν η ξεναγός του Δήμου Καστοριάς Στέλλα Μπούρου η οποία μίλησε για την ιστορία της πόλης και της συγκεκριμένης περιοχής και αναφέρθηκε παράλληλα με λεπτομέρειες, στο ιστορικό και στον πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο των ναών.

Μια ολιγόλεπτη στάση πραγματοποιήθηκε μπροστά από αρχοντικό όπου γεννήθηκε ο Καστοριανός ποιητής Αθανάσιος Χριστόπουλος το οποίο είναι ετοιμόρροπο. Εκεί πήρε τον λόγο ο αντιδήμαρχος κ. Μουρατίδης και εξήγησε ότι αν και αρχές της δεκαετίας του 2000 αγοράστηκε το συγκεκριμένο κτίριο από τον Δήμο Καστοριάς με σκοπό την αναστήλωση και αξιοποίησή του, πριν από λίγους μήνες, διαπιστώθηκε ότι έχει τεθεί ως υποθήκη από κληρονόμους της οικογένειας Χριστόπουλου με σκοπό τη σύναψη τραπεζικού δανείου. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο Δήμος να το εντάξει σε κάποιο πρόγραμμα. Ο κ. Μουρατίδης επισήμανε ότι γίνονται προσπάθειες   για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει  για να μπορέσει ο Δήμος να προχωρήσει στην αξιοποίηση του κτιρίου.

Τελευταίος σταθμός της διαδρομής η οποία διήρκησε δυο ώρες, ήταν το αρχοντικό Τσιατσιαπά όπου προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Σταμάτη Τσαρουχά «Αθανάσιος Χριστόπουλος, ένας λησμονημένος ποιητής». Λίγο πριν από την έναρξη της προβολής, η ξεναγός του Δήμου Καστοριάς Στέλλα Μπούρου διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από τα «Πολιτικά Παράλληλα» του Αθ. Χριστόπουλου.

Οι θεματικές και πολιτιστικές διαδρομές συνεχίζονται σήμερα Κυριακή στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς. Η εκκίνηση θα γίνει στις 11 πμ από την πλατεία Ομονοίας και θα ακολουθήσει περιήγηση στους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς: Παναγία Κουμπελίδικη, Άγιο Νικόλαο του Κασνίτζη, Άγιο Αθανάσιο του Μουζάκη και Ταξιάρχες Μητροπόλεως.

Η διαδρομή θα κλείσει με επίσκεψη στο αρχοντικό Βέργου όπου βρίσκεται η έκθεση φωτογραφιών του Καστοριανού φωτογράφου Λεωνίδα Παπάζογλου. Παράλληλα, θα προβληθεί ένα βίντεο για τη δράση και τις τεχνικές του φωτογράφου.

fonikastorias.gr Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Αύριο η Αρετή Κετιμέ στο Prague Live Stage! Δείτε το πρόγραμμα της συναυλίας

Επόμενο Άρθρο

Έκθεση Εικαστικών του Π.Σ. Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» (φωτογραφίες)

Τελευταία από Εκδηλώσεις