Θεαματικά τα αποτελέσματα της δράσης «Φτύσε για κάτι που αξίζει»

κατηγορία : Τοπικά Νέα/Υγεία από

Πέντε  δότες μυελού των οστών   βρέθηκαν κατά την τελευταία διετία στην Καστοριά. Και οι πέντε, είναι εθελοντές  της  δράσης «Φτύσε για κάτι που αξίζει» την οποία ξεκίνησαν τον Μάιο του  2016 στην περιοχή μας τα αδέλφια  Αγγελίνα, Αθηνά και Τρύφωνας Δίτσιου.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι  γονείς τους  Ναούμ και  Ελευθερία  Δίτσιου στις εγκαταστάσεις της επιχείρησής τους, προέβησαν στον απολογισμό της δράσης  «Φτύσε για κάτι που αξίζει» η οποία όπως είναι γνωστό αφορά τη  δωρεά μυελού των οστών.

Όπως ανέφερε η κ. Ελευθερία  Δίτσιου, εκτός από την Ελένη  Τσιακαρτζή η οποία  βρέθηκε τον Απρίλιο  του 2017 συμβατή δότρια και χάρισε ζωή σε ένα πεντάχρονο παιδί ( η κ. Τσιακαρτζή βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πράξη της), βρέθηκαν και άλλοι συμβατοί δότες μυελού των οστών.

«Στις  7 Μαΐου 2018, επόμενος  δότης ήταν ο Αθανάσιος Καραδήμος πάλι από την περιοχή της Καστοριάς, στις 20 Μαΐου  δότης ήταν εργαζόμενος  στην επιχείρησή μας ο Μιχάλης Αποστόλου.  Στις 21 Μαΐου,  δέχτηκε τηλεφώνημα ότι είναι  συμβατή  δότρια κάποια κοπέλα από  τη Μεσοποταμία . Δεν αναφέρω το όνομά της, αφού δώσει τα κύτταρά της θα είμαι στη  διάθεσή σας να σας πω ποια είναι. Υπάρχει συμβατή η Αναστασία Μάση η οποία  βρέθηκε να είναι συμβατή με ένα παιδάκι το οποίο γεννήθηκε τον Ιανουάριο  2017. Αυτή, ακόμη περιμένει να δώσει τα κύτταρά της για το   βρέφος  αλλά πρέπει πρώτα να καθορίσουν την πορεία του βρέφους  για το πώς θα δεχτεί τα δικά της κύτταρα.

Καταλαβαίνετε ότι μέσα σε δυο  χρόνια έχουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο αποτέλεσμα με δότες. Χάρισαν ζωή πια. Δεν είναι απλά ένας αριθμός γραμμένος στην παγκόσμια  λίστα των εθελοντών δοτών απλά.  Αυτοί πρόσφεραν  και ήδη, τα κύτταρά τους βρίσκονται σε κάποιους ασθενείς.

Είναι μια πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια και όλο αυτό έγινε από την αγάπη του κόσμου γιατί μαζεύτηκαν πάρα πολλοί εθελοντές  από τη στιγμή  που ξεκίνησαν τα παιδιά αυτή την προσπάθεια και συν τοις άλλοις, το ΚΕΔΜΟΠ του Πανεπιστημίου Πατρών  έκανε κι αυτό  με τη σειρά του αυτό που έπρεπε . Τυποποίησε πάρα πολύ  γρήγορα τα δείγματα.

Οι εθελοντές  δότες δεν είναι ένα νούμερο. Όπως λένε πολλοί έχουμε 60.000 ή 70.000. Το νούμερο αυτό να το κάνεις τι όταν δεν τυποποιούνται ή όταν μένουνε στην άκρη. Οπότε, όλα λειτούργησαν  σ’ αυτή την αλυσίδα πάρα πολύ καλά.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι η οικογένειά μας, ο κόσμος που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια γιατί είδαν ότι είχε καρπό και αποτελέσματα τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο από το να δίνεις ζωή σε κάποιον που  σ’ έχει   ανάγκη.

Οι προσπάθειες αυτές δεν γίνονται ούτε για να κερδίσει κάποιος δάφνες, ούτε για να κερδίσει προβολή, ούτε για το θεαθήναι. Γι ‘ αυτό πιστεύω ότι είχαμε αποτελέσματα», υπογράμμισε συγκινημένη η κ. Δίτσιου.

«Καλό είναι να ενημερωθεί ο κόσμος για τις  δράσεις των εθελοντών μυελού των οστών έτσι  ώστε  να συμμετάσχουν σ’αυτή την κίνηση όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες .

Όσο  περισσότεροι   δότες  μυελού των οστών υπάρχουν, τόσο περισσότερες ελπίδες έχει κάποιος συνάνθρωπός μας  να θεραπευτεί», τόνισε ο κ. Ναούμ Δίτσιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση «Φτύσε για κάτι που αξίζει»  έχει  γίνει γνωστή ανά την Ελλάδα.  Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, άτομα  από το Κιλκίς, την Κέρκυρα, από περιοχή της Πελοποννήσου επικοινωνούν  με την  οικογένεια Δίτσιου  και ζητούν πληροφορίες  για να κάνουν κι αυτοί κάτι ανάλογο στην περιοχή τους.

Ε.Ψ.