/

Η ΕΦΑ Καστοριάς συμμετείχε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης (φωτο)

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς συμμετείχε στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στο Αρχοντικό Τσιατσιαπά.

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης ήταν: «Γνωριμία με το επάγγελμα του Συντηρητή Έργων Τέχνης μέσα από την συντήρηση ενός αρχοντικού στην Καστοριά».

Σκοπός της παρουσίασης ήταν η γνωριμία του κοινού και η εξοικείωσή του με τις βασικές αρχές της συντήρησης, μέσα από την παράδειγμα της συντήρησης από την ΕΦΑ Καστοριάς ενός εντυπωσιακού αρχοντικού στη βόρεια παραλία της πόλης.

Την εκδήλωση προλόγισε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας κα. Ανδρομάχη Σκρέκα η οποία αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το τμήμα συντήρηση της Υπηρεσίας, καθώς στα τρία νέα έργα συντήρησης, ενός ενταγμένου στο Διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020» το οποίο αφορά στον ναό του Άγιου Γεωργίου Μουζεβίκη στην Καστοριά και δύο έργα ακόμη ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορούν στους ναούς Άγιου Λουκά και Άγιου Νικόλαου Κυρίτζη επίσης στην Καστοριά.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε η προϊστάμενη του Τμήματος Συντήρηση της ΕΦΑ Καστοριάς κα. Αμαλία Γκιμουρτζίνα που παρουσίασε τις βασικές αρχές συντήρησης, αλλά και ζητήματα που σχετίζονται με τη δεοντολογία της επιστήμης της συντήρησης και πτυχές του επαγγέλματος, μέσα από την παράδειγμα της συντήρησης του Αρχοντικού Τσιατσιαπά.

Έγινε μια ιστορική αναδρομή της κατάστασης διατήρησης του αρχοντικού από την εποχή της απαλλοτρίωσης του Αρχοντικού από το ΥΠΠΟΑ και τα διάφορα στάδια που πέρασε έως την ολοκλήρωση του και απόδοσης του στο κοινό.

Με την χρήση πλούσιου φωτογραφικού υλικού, παρουσιάστηκαν τα στάδια συντήρησης των τοιχογραφιών από την χρονική περίοδο 1996-2000 και 2013-2015. Επίσης, εκτενής ήταν η παρουσίαση της συντήρησης των ξύλινων διακοσμημένων οροφών και των ξύλινων διακοσμητικών στοιχείων. Μετά το πέρας της ομιλίας το κοινό έχει την δυνατότητα να περιηγηθεί και να παρατηρήσει από κοντά τα αποτελέσματα των εργασιών συντήρησης στο Αρχοντικό.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς γιορτάστηκε με πλήθος εκδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη και είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO). Στόχος είναι η γνωριμία με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και η ανάδειξη της σημαντικής της συνεισφοράς στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τις δράσεις στην Ελλάδα συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM(International Council of Museums).

Προηγούμενο Άρθρο

Συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Καστοριάς με τον Γεν. Γραμματέα Εμπορίας & Προστασίας του Καταναλωτή

Επόμενο Άρθρο

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 5.000 ανέργους με χρηματική επιδότηση

Τελευταία από Εκδηλώσεις

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στο ΚΠΕ Καστοριάς η Ημερίδα «Συντήρηση, ανάδειξη, πιστοποίηση παλιών και νέων πεζοπορικών διαδρομών – μοχλός τοπικής ανάπτυξης» (φωτο)

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή κόσμου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης