Ερντογάν σε Πούτιν: «Ζητώ συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού» | Newsbomb

Η κίνηση, την οποία η Ρωσία θεωρούσε προαπαιτούμενο για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, ήρθε – Μετά την επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ρωσίας και την σκληρή στάση που επιδεικνύει ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να ρίξει τους τόνους.

Ο Ερντογάν, παρά τις αρχικούς λεονταρισμούς, εμφανιζόταν ανήσυχος, ενώ αρκετές φορές προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού.

Εφτά μήνες μετά -και ενώ ο Πούτιν έχει στον «πάγο» την Άγκυρα-, ο «Σουλτάνος» επιχειρεί επίθεση φιλίας στον «Τσάρο» ζητώντας προσωπικά συγγνώμη στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, εκφράζει τη λύπη του και ζητά συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την τουρκική αεροπορία τον Νοέμβριο του 2015, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους εξέφρασε τη βαθιά συμπάθεια και τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των Ρώσων πιλότων ενώ ζήτησε και συγγνώμη», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Στην επιστολή του, ο Ερντογάν αποκάλεσε τη Ρωσία «ένα φίλο και στρατηγικό εταίρο» της Άγκυρας, με τους οποίους οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν τις σχέσεις τους.

«Δεν είχαμε ποτέ την επιθυμία ή την εσκεμμένη πρόθεση να καταρρίψουμε ένα αεροσκάφος που ανήκει στη Ρωσία», αναφέρει η επιστολή.

Η Τουρκία, ωστόσο, συνεχίζει να κριτικάρει έντονα τη στήριξη που παρέχει η Ρωσία τόσο στο καθεστώς Άσαντ, όσο και στο συριακό κουρδικό παρακλάδι του PKK, Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Να σημειωθεί ότι η Μόσχα είχε εξ αρχής θέσει ως απολύτως απαραίτητη προϋπόθεση για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, την έκφραση συγγνώμης από τον πρόεδρο Ερντογάν προσωπικά για την συντριβή του αεροσκάφους.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγραψε στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να εκφράσει τη λύπη του για την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου «να μας συγχωρήσει», δήλωσε εκπρόσωπος του Ερντογάν.

«Ο πρόεδρος ζήτησε επίσης από τον ρώσο ομόλογό του να αποκαταστήσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, να εργαστούν μαζί για να αντιμετωπίσουν περιφερειακές κρίσεις και να καταπολεμήσουν από κοινού την τρομοκρατία», αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν.

«Με ευχαρίστηση ανακοινώνουμε ότι η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν να προβούν χωρίς καθυστέρηση στα απαραίτητα βήματα για να βελτιώσουν τις διμερείς σχέσεις», αναφέρεται στη δήλωση.

Το Reuters επισημαίνει πως ο Καλίν στη δήλωσή του δεν μιλάει ρητά για συγγνώμη. Αναφέρει πως ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του στην επιστολή και ζήτησε από την οικογένεια του πιλότου «να μας συγχωρήσει».

Διώκεται ο άνδρας που φέρεται να σκότωσε τον Ρώσο κυβερνήτη του μαχητικού

O άνδρας που θεωρείται ύποπτος για την δολοφονία του κυβερνήτη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους του από τουρκικό μαχητικό κοντά στα σύνορα με τη Συρία τον περασμένο Νοέμβριο διώκεται, γνωστοποίησε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Αλπαρσλάν Τσελίκ, που πολεμούσε σε μια ταξιαρχία Τουρκμένων με τη στήριξη των τουρκικών δυνάμεων εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο βόρειο τμήμα της χώρας, συνελήφθη στα τέλη Μαρτίου στη Σμύρνη με κατηγορίες που δεν σχετίζονταν με την υπόθεση, ωστόσο ένα δικαστήριο αποφάσισε τον Μάιο ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του.

Η δίωξη του Τσελίκ ήταν ένα πάγιο αίτημα της Μόσχας.

Source: Ερντογάν σε Πούτιν: «Ζητώ συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού» | Newsbomb

Προηγούμενο Άρθρο

Βασική ομιλήτρια και συντονίστρια της Νομαρχιακής Συνέλευσης στην Φλώρινα η Μαρία Αντωνίου, ως Τομεάρχης Έρευνας και Καινοτομίας της Ν.Δ.

Επόμενο Άρθρο

ΜΝΗΜΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ (ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ Ε. ΑΚΡΙΔΑ)

Τελευταία από Διεθνή