/

Εννέα αρχοντικά της Καστοριάς ανοιχτά και επισκέψιμα για το κοινό (φωτογραφίες)

Εννέα αρχοντικά της Καστοριάς, άνοιξαν χθές και θα έχουν και σήμερα ανοιχτές τις πόρτες τους και προσκαλούν το ευρύ κοινό να τα επισκεφθεί.

Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή δράση «Επισκέψιμα αρχοντικά», που πραγματοποιείται για ένα διήμερο (χθές και σήμερα) και στην οποία συμμετέχει για δεύτερη χρονιά η Καστοριά.

Συμμετέχουν τα αρχοντικά: Βέργουλα, Αδελφών Εμμανουήλ, Μπατρίνου, Νεράτζη Αϊβάζη, Πηχιών, Μπασάρα, οι ξενώνες Ωρολογόπουλου και   Βέργουλα, καθώς και το αρχοντικό Τσιατσιαπά τα οποία είναι ανοιχτά από τις 11πμ έως τη 1μμ και η είσοδος γι’ αυτό το διήμερο, είναι δωρεάν.

Η χθεσινή πρώτη μέρα της δράσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία καθώς, δεκάδες ήταν οι Καστοριανοί αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, που εκμεταλλεύτηκαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα και επισκέφθηκαν τα αρχοντικά για να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική, τα εκθέματα, αλλά και να μάθουν την ιστορία τους.

«Μας δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον πολιτισμό μας, τα παιδιά μας να έρθουν πιο κοντά  στις περασμένες εποχές και στην ιστορία του τόπου μας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχοσύνθεσή τους, αλλά και για μας τους ίδιους, εννοείται. Ερχόμαστε πιο κοντά, αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της εποχής και γνωρίζουμε την ιστορία μας», δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Σαρρής.

« Ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία και για τα παιδιά να πάρουν μια πρώτη εικόνα από τα πανέμορφα αρχοντικά της Καστοριάς. Νομίζω ότι η σημερινή βόλτα μας, άξιζε», σημείωσε η κα Αλεξάνδρα Πετρίδου.

«Αναδεικνύεται το πολιτιστικό απόθεμα της περιοχής μας και αυτό μας κάνει και εμάς τους Καστοριανούς, να αισθανόμαστε περήφανοι για την ιστορία των προγόνων μας. Θεωρώ ότι τέτοιες δράσεις πρέπει να ενισχύονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους τοπικούς άρχοντες. Συγχαρητήρια, σε όσους συνετέλεσαν στο να γίνει αυτή η επιτυχημένη δράση.

Με μία πιο οργανωμένη προβολή θα μπορέσουμε να έχουμε στην Καστοριά και ανθρώπους από την υπόλοιπη Ελλάδα ακόμα και από το εξωτερικό. Άτομα τα οποία εκτιμούν τέτοιες πρωτοβουλίες. Πολλά από τα αρχοντικά τα οποία επισκεφτήκαμε είναι πολύ αξιόλογα. Εσωτερικά και εξωτερικά, έχουνε γίνει πολύ καλές εργασίες συντήρησης από μηχανικούς. Θεωρώ λοιπόν ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με πολλούς τρόπους όπως για παράδειγμα τη διοργάνωση εκθέσεων», επισήμανε ο πολιτικός μηχανικός Ισίδωρος Ζιώγου.

Για επιτυχημένο θεσμό που θα πρέπει να συνεχιστεί έκαναν λόγο και οι υπεύθυνοι των αρχοντικών τα οποία συμμετέχουν στη συγκεκριμένη δράση.

«Σε όλη την Ευρώπη ανοίγουν αυτές τις μέρες τέτοιοι χώροι, για να δείξει κάθε τόπος τα   διατηρητέα, για να αναδείξει κάθε τι που αξίζει να το δει ο κόσμος ο οποίος τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν έχει τη δυνατότητα – για οποιονδήποτε λόγο – να τα επισκεφθεί.

Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, γίνεται γνωστή η Καστοριά τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Άρα, είναι υποχρέωσή μας και καθήκον μας, ούτως ή άλλως είναι και στόχος του Συλλόγου μας, να διατηρήσουμε και να σώσουμε στοιχεία από την παράδοση, αλλά και να προβάλλουμε την πόλη μας, κάτι το οποίο μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμη πιο σημαντικό και πιο ιδιαίτερο λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνάμε. Πιστεύω λοιπόν, ότι η προβολή της Καστοριάς είναι ένα από τα ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα όσοι μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας.

Η αύξηση της επισκεψιμότητας, μπορεί κατά την άποψή μου, να είναι μια πολύ σημαντική διέξοδος για τον τόπο μας», σημείωσε ο πρόεδρος του Μ/Σ «Αρμονία» Καστοριάς Μιχάλης Ζήλας επισημαίνοντας ότι και κατά την περσινή χρονιά αλλά και φέτος, πάρα πολλοί ήταν εκείνοι που επισκέφθηκαν το αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ στο οποίο στεγάζεται το μουσείο ενδυματολογίας. Τη λειτουργία και τη συντήρηση του αρχοντικού έχει     αναλάβει ο Μ/ Σ «Αρμονία».

Μεγάλη ήταν η επισκεψιμότητα και στο αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη όπου με τη φροντίδα του Μ/Σ «Αρμονία», λειτουργεί λαογραφικό μουσείο. Όπως δήλωσε η υπεύθυνη του μουσείου Αλεξία Ράδοβιτς: «Οι επισκέπτες δηλώνουν ενθουσιασμένοι».

Για επιτυχημένο θεσμό έκανε από την πλευρά του λόγο και πρόεδρος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Χρυσόστομος Παπασταύρος, ο οποίος ανέφερε ότι στο αρχοντικό Πηχιών στο οποίο λειτουργεί το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, πήγαν άτομα κάθε ηλικίας. «Ήρθαν αρκετοί που δεν τους περιμέναμε και αυτό θεωρώ ότι είναι ένα θετικό στοιχείο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο αρχοντικό Μπατρίνου, υποδεχόταν το κοινό ο φίλος της οικογένειας Σπύρος Αναγνώστου, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν αυτό το διήμερο να βρίσκονται στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, την Καστοριά.

«Ήρθε πάρα πολύς κόσμος. Πιστεύω αυτό που συντελεί στην επιτυχία του συγκεκριμένου σπιτιού, είναι ότι το σπίτι είναι ιδιωτικό. Όλα τα υπόλοιπα είναι μουσεία.

Αυτό που μου αφήνουν φεύγοντας οι άνθρωποι από εδώ,  δεν είναι τόσο για το οίκημα το οποίο είναι ένα κλασικό δείγμα αρχιτεκτονικής της καστοριανής τεχνοτροπίας. Αυτό που τους εντυπωσιάζει είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που έχτισαν αυτό το σπίτι, η ιστορία τους. Η ιστορία της οικογένειας Μπατρίνου που άφησε το  στίγμα της σε αυτή την πόλη», υπογράμμισε ο Σπύρος Αναγνώστου.

Η δράση «Επισκέψιμα Αρχοντικά» διοργανώνεται στην Ελλάδα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον πανευρωπαϊκό σύνδεσμο European HISTORIC HOUSES.

fonikastorias.gr Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Με την προσωπική επιμέλεια του Γιάννη Κορεντσίδη η παράδοση των ψηφοδελτίων από τους ανθρώπους του Συνδυασμού (φωτο)

Επόμενο Άρθρο

Εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στο ΤΕΙ Καστοριάς (φωτο)

Τελευταία από Παράδοση

Η «ΜΠΕΤΣΚΑ»

Το Πάσχα δεν το θύμιζαν μόνο τα κόκκινα αβγά, ούτε τα τσαρούχια,