Ενημέρωση κοινού για τη λύσσα στα ζώα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα

Ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη λύσσα στα ζώα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα λόγω της λήξης της εαρινής εκστρατείας του 2024 και έναρξης   της ενεργητικής επιτήρησης

Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς γνωστοποιείται ενημέρωση για το πρόγραμμα  της ενεργητικής  επιτήρησης της λύσσας στα ζώα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει από τις 22 Μαΐου 2024 και θα  διαρκέσει  δύο (2) μήνες, με πιθανότητα παράτασης.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συνεργασία με τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες  συνδράμουν στο πρόγραμμα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Από την υποδιεύθυνση κτηνιατρικής της ΠΕ Καστοριάς, γνωστοποιείται ότι μετά την επανεμφάνιση της λύσσας στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2012 και την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος επιτήρησης και καταπολέμησης της νόσου από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, η Ελλάδα έχει πλέον ταξινομηθεί στον κατάλογο των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό (ΕΕ) 2021/620 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για να συνεχισθεί ο έλεγχος αυτής της πολύ επικίνδυνης – θανατηφόρου νόσου, πρέπει να εμβολιάζονται ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ όλοι οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα) κατά της λύσσαςαπό κτηνιάτρους οι οποίοι ασκούν νόμιμα το επάγγελμα.

Επίσης, εμβολιάζονται οι κόκκινες αλεπούδες και γενικότερα ζώα της άγριας πανίδας, με εμβόλια-δολώματα τα οποία περιέχουν ζωντανό ιό .

Για την εαρινή εκστρατεία 2024, ο εμβολιασμός έγινε με ρίψεις από αέρος των εμβολιακών δολωμάτων και ολοκληρώθηκε τέλη Απριλίου 2024. Οι ρίψεις  γίνονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά, άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης, υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια κατοικημένης περιοχής.

Εάν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας :

 Αποφύγετε οποιαδήποτε επαφή με αυτό.

  • Εάν χρειαστεί να το απομακρύνετε:
  • Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια.
  • Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής στο τηλ.2467071901 ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.)  τηλ.2105212000 για περαιτέρω οδηγίες.

Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα)

Μετά από πιθανή  άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:

  •  Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).
  • Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα.
  • Εάν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε μονάδα υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια/πλαστική σακούλα) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.
  • Εάν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Μην προσπαθήσετε να του το βγάλετε από το στόμα, εάν το έχει ήδη δαγκώσει.

 Περισσότερες πληροφορίες για τη λύσσα, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr  στην καρτέλα Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα, ή μπορείτε να καλέστε τον Ε.Ο.Δ.Υ. στο τηλ.210521200  24 ώρες το 24ωρο ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.eody.gov.gr

Επίσης, με σκοπό την ενημέρωση όλων των πολιτών, υπάρχει σχετικό με τη λύσσα τηλεοπτικό μήνυμα, το οποίο μπορείτε να αναζητήσετε στην:

  • Ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων www.minagric.gr Πολίτης-Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο-Λύσσα Ενημερωτικό VIDEO για τη Λύσσα

 Αναφορικά με τις αποζημιώσεις για τη συλλογή δειγμάτων για το έτος 2023 στο πλαίσιο της εφαρμογής των προγραμμάτων Ενεργητικής  και Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας, η αποζημίωση για όσους προσκομίζουν νεκρές ή θανατωμένες αλεπούδες (παθητική ή ενεργητική επιτήρηση) είναι έως 50€.

Επισημαίνουμε ότι το πρόγραμμα  της ενεργητικής  επιτήρησης στην Π.Ε.Καστοριάς έχει ξεκινήσει από τις 22 Μαιϊου και θα  διαρκέσει  δύο (2) μήνες, με πιθανότητα παράτασης.

Για περισσότερες πληροφορίες: Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς τηλ.2467021978 (Κος Γκόγκης) , τηλ. 2467071799 (Κος Δαμιανού).

Προηγούμενο Άρθρο

Στον ημιτελικό του 3ου Παγκόσμιου Κυπέλλου στη Λουκέρνη προκρίθηκε η Ευαγγελία Αναστασιάδου με τη Χριστίνα Μπούρμπου!

Επόμενο Άρθρο

Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καστοριάς-Γεωργικές Προειδοποιήσεις για το Βακτηριακό Κάψιμο Μηλιάς

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς: NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση για αύριο Πέμπτη 13/04/24

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για αύριο Πέμπτη 13/04/24, λόγω δείκτη επικινδυνότητας (3), απαγορεύεται η διέλευση, παραμονής και κυκλοφορίας