/

Ενδιαφέρουσα διάλεξη της ΕΦΑ Καστοριάς για τις αρχαιότητες του μετρό Θεσ/νίκης (φωτο)

Οι αρχαιότητες του μετρό Θεσσαλονίκης, ήταν το θέμα της διάλεξης την οποία διοργάνωσε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, στο αρχοντικό Τσιατσιαπά.

Η εκδήλωση στην οποία ομιλητής ήταν ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Δρ. Γιώργος Σκιαδαρέσης, πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τον ομιλητή προλόγισε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα.

Από τις ανασκαφές που γίνονται για το έργο της κατασκευής του μετρό Θεσσαλονίκης, προέκυψαν περισσότερα από 250.000 αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία δίνουν σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της πόλης από την ίδρυσή της το 316/5 π.Χ., έως και την πυρκαγιά του 1917.

«Τα ευρήματα του μετρό με τα νέα στοιχεία που έφεραν, άλλαξαν ουσιαστικά την τοπογραφία του ιστορικού κέντρου της πόλης. Η σημαντικότητα όλων αυτών των ευρημάτων αναδεικνύει ακόμη περισσότερο την συνβασιλεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας, τη Θεσσαλονίκη.

Είχαμε πολλές γνώσεις για τη Θεσσαλονίκη τις οποίες γνωρίζαμε κυρίως από τα σωζόμενα μνημεία όμως τώρα με τα ευρήματα που προέκυψαν από τις ανασκαφές για το έργο του μετρό, άλλαξαν σε μεγάλο βαθμό τις γνώσεις μας για το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, για τον πυρήνα της πόλης εντός των τειχών», σημείωσε μεταξύ άλλων ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Δρ. Γιώργος Σκιαδαρέσης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στις ανασκαφές που γίνονται στους σταθμούς του μετρό.

«Ευρήματα ιδιαίτερα σημαντικά τα οποία αξίζει τον κόπο να αναδειχθούν, να διατηρηθούν και να μείνουν στους Θεσσαλονικείς και γενικότερα στην ιστορία της Ελλάδας», επισήμανε.

Ε.Ψ.

Προηγούμενο Άρθρο

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε η νέα χορωδιακή χρονιά στο Π.Σ. Καστοριάς «Βασίλειος Δόϊκος» (φωτογραφίες)

Επόμενο Άρθρο

Πρόγραμμα Εορτασμού «Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα»

Τελευταία από Εκδηλώσεις