Δράση της ΕΦΑ Καστοριάς στο πλαίσο του Eορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φωτο)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Στον ρόλο του αγιογράφου, μπήκαν οι μαθητές και μαθήτριες σχολείων της περιοχής μας που συμμετείχαν στη δράση που διοργάνωσε σήμερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, στο Βυζαντινό Μουσείο.

Η δράση έγινε στο πλαίσιο του Εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς στον οποίο συμμετέχει και φέτος η ΕΦΑ Καστοριάς. «Τέχνες και ψυχαγωγία – Αναζητώντας τον ελεύθερο χρόνο», είναι το θέμα αυτής της διετίας.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, η ΕΦΑ Καστοριάς πραγματοποίησε σήμερα δράση για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τίτλο: «Τα μυστικά της βυζαντινής τέχνης».

Τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση της προϊσταμένης ΕΦΑ Καστοριάς Ανδρομάχης Σκρέκα, της προϊσταμένης του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης της ΕΦΑ Καστοριάς Αμαλίας Γκιμουρτζίνα και της αγιογράφου – αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών Μαρίας Τοτού, κλίθηκαν να ανακαλύψουν τον μυστικό κώδικα επικοινωνίας της αγιογραφίας όπως αυτός αποτυπώνεται στα εκθέματα του Βυζαντινού Μουσείου. Ενώ, μέσα από το βιωματικό εργαστήρι αγιογραφίας είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν μια εικόνα.

Οι εκδηλώσεις της ΕΦΑ Καστοριάς θα συνεχιστούν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με τη διάλεξη με θέμα: «Οι αρχαιότητες του Μετρό Θεσσαλονίκης που θα γίνει στις 7μμ στο αρχοντικό Τσιατσιαπά.

Επίσης, το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους, θα είναι ελεύθερη.

Ε.Ψ.