Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Καστοριάς-Γεωργικές Προειδοποιήσεις για το Βακτηριακό Κάψιμο Μηλιάς

Από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, γνωστοποιούνται γεωργικές προειδοποιήσεις  σύμφωνα με τις οποίες επισημαίνεται οτι σε αρκετούς μηλεώνες του Νομού Καστοριάς παρατηρήθηκαν έντονες προσβολές από Βακτηριακό κάψιμο που οφείλεται στο βακτήριο Erwinia amylovora (burill) Winslow et al.

  Αποτελεί ιδιαίτερα καταστρεπτική ασθένεια για την μηλιά, αχλαδιά και κυδωνιά. Οι περισσότερες εμπορικές ποικιλίες είναι ευπαθείς στο βακτηριακό κάψιμο. Είναι δυνατόν μέσα σε λίγους μήνες να ξηράνει παραγωγικά δένδρα.

Χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι το μαύρισμα των ταξιανθιών, των φύλλων και των βλαστών, που μοιάζουν να είναι «καμένα» από φωτιά.

Σε συνεργασία με το  Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου

Ενημερώνουμε ότι

η προστασία μετά την καρπόδεση βασίζεται σε καλλιεργητικά μέτρα:

  • Από την άνθηση και μέχρι τις αρχές καλοκαιριού να επιθεωρείτε τα κτήματα και να αφαιρείτε και να καίτε τα προσβεβλημένα κλαδιά. Οι τομές πρέπει να γίνονται 50-60 εκ. κάτω από το ορατό σύμπτωμα και πάντα με ξηρό καιρό. Επίσης να αφαιρείτε τους ταχυφυείς και τα παραβλάσταρα. Να απολυμαίνετε τα εργαλεία με εμβάπτιση σε διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% για 2-3 δευτερόλεπτα μετά από κάθε δένδρο. Μετά το τέλος των εργασιών να πλένετε και να λαδώνετε τα εργαλεία, διότι η χλωρίνη είναι ισχυρό οξειδωτικό. Αποφυγή λήψης εμβολίων από μολυσμένους οπωρώνες.
Προηγούμενο Άρθρο

Ενημέρωση κοινού για τη λύσσα στα ζώα και τους εμβολιασμούς των κόκκινων αλεπούδων με εμβόλια-δολώματα

Επόμενο Άρθρο

Δήμος Καστοριάς: Αλλαγή στα δρομολόγια  του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 25-26 Μαΐου 2024

Τελευταία από Τοπικά Νέα

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς: NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση για αύριο Πέμπτη 13/04/24

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για αύριο Πέμπτη 13/04/24, λόγω δείκτη επικινδυνότητας (3), απαγορεύεται η διέλευση, παραμονής και κυκλοφορίας