ΔΙΑΔΥΜΑ: Απολογισμός της επαναχρησιμοποίησης υλικών στην Καστοριά και στη Φλώρινα για το 2021

/

Περισσότεροι από 1.000 πολίτες της Καστοριάς και της Φλώρινας επισκέφθηκαν τα δύο αντίστοιχα Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΔΕΥ), μέσα στο 2021. Περίπου300εξ αυτών για να παραδώσουν υλικά – χρήσιμα αντικείμενα που δεν ήθελαν να τα πετάξουν στα σκουπίδια και ακόμη 500για να παραλάβουν αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση.

Τα Κέντρα σε Καστοριά και Φλώρινα λειτουργούν από τα τέλη του 2020 και είναι χώροι στους οποίους ο κάθε πολίτης μπορεί είτε να παραδίδει αντικείμενα, που είναι σε καλή κατάσταση και δεν τα χρειάζεται, είτε να αποκτά δωρεάν υλικά. Την οργάνωση και λειτουργία των ΚΔΕΥ έχει η ΔΙΑΔΥΜΑ σε άμεση συνεργασία με τον εκάστοτε Δήμο.

Στο ΚΔΕΥ Καστοριάς το 2021 επαναχρησιμοποιήθηκαν συνολικά 8.963 τεμάχιαυλικώντα οποία αντιστοιχούν σε 3.934 κιλά, ενώ στο ΚΔΕΥ Φλώρινας επαναχρησιμοποιήθηκαν συνολικά 6.148 τεμάχια υλικών τα οποία αντιστοιχούν σε 2.565 κιλά.

Συνολικά επαναχρησιμοποιήθηκαν 15.111 τεμάχια υλικών που αντιστοιχούν σε 6.500 κιλά. Υλικά τα οποία αν δεν είχαν επαναχρησιμοποιηθεί από τους πολίτες θα κατέληγαν προς ταφή. Το ποσοστό επαναχρησιμοποίησης άγγιξε το 44% και τα πιο δημοφιλή υλικά ήταν τα οικιακά σκεύη, οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα εποχιακά είδη, τα χαλιά, τα είδη επίπλωσης, τα παιδικά είδη καθώς και τα είδη ένδυσης.Πιο συγκεκριμένα, τα πιο δημοφιλή υλικά ήταν: Ρούχα & παπούτσια: 5071 τεμάχια, Παιδικά είδη: 2880 τεμάχια, Οικιακά σκεύη: 1557 τεμάχια, Παιχνίδια: 1229 τεμάχια, Λευκά είδη: 1038 τεμάχια, Βιβλία: 946 τεμάχια.

Μέχρι το Πάσχα του 2022 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία και του ΚΔΕΥ Γρεβενών (σχεδόν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του), ενώ σύντομα αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης για την δημοπράτηση και κατασκευή των ΚΔΕΥ Πτολεμαϊδας και Κοζάνης, κατόπιν της συνεργασίας της ΔΙΑΔΥΜΑ με τους αντίστοιχους Δήμους.

Η επαναχρησιμοποίηση είναι η πλέον επιθυμητή επιλογή σε σχέση με άλλες πρακτικές διαχείρισης των αποβλήτων, λόγω του ότι:

  • αυξάνεται ο χρόνος ζωής των υλικών
  • εξοικονομείται ενέργεια και πολύτιμες πρώτες ύλες
  • μειώνεται ο όγκος των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή
  • η παράδοση και παραλαβή υλικών είναι δωρεάν!

Τηλέφωνα επικοινωνίας με τα ΚΔΕΥ:

Καστοριά: 6943240504

Φλώρινα: 6941572735

Ακολουθήστε τη ΔΙΑΔΥΜΑ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μείνετε ενημερωμένοι:

ΔΙΑΔΥΜΑ

Προηγούμενο Άρθρο

Στις 09:15 θα λειτουργήσουν αύριο τα σχολεία στον Δήμο Καστοριάς

Επόμενο Άρθρο

75 νέα κρούσματα κορωνοϊού σήμερα 03/02 στην ΠΕ Καστοριάς – Δείτε την κατανομή πανελλαδικά

Τελευταία από Δυτική Μακεδονία

Ολοκλήρωση του Εκπαιδευτικού προγράμματος, με τίτλο «Κατάρτιση-Συμβουλευτική και καθοδήγηση για την επιχειρηματικότητα και την κυκλική ανάπτυξη στον τουρισμό

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο Κατάρτιση –Συμβουλευτική και καθοδήγηση για