Γιορτή των Πουλιών στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Αφιερωμένη στη φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών, ήταν η εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περιβαλλοντικό πάρκο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Πρόκειται για την πανευρωπαϊκή γιορτή πουλιών η οποία σηματοδοτεί την κορύφωση της φθινοπωρινής μετανάστευσής τους και πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, σε περισσότερες από εκατό ευρωπαϊκές χώρες. Συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία περιβαλλοντικών οργανώσεων Bird International. Συντονιστής στην Ελλάδα, είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Στην Καστοριά, τη διοργάνωσαν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς, η Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας.

Τα παιδιά που συμμετείχαν, είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε παιχνίδια και δημιουργικά εργαστήρια, να κάνουν παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια, αλλά και να δουν την έκθεση φωτογραφίας η οποία λειτούργησε στον χώρο της εκδήλωσης.

«Η χώρα μας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μεταναστευτικό μέρος για τα πουλιά. Σε 24 διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας διοργανώθηκαν φέτος αντίστοιχες εκδηλώσεις που έδιναν στα παιδιά την ευκαιρία να ενημερωθούν   για τα πουλιά, και τις μεταναστευτικές τους διαδρομές, να γνωρίσουν και να ευαισθητοποιηθούν για τις απειλές που αντιμετωπίζουν στα ταξίδια τους», σημείωσε το στέλεχος του ΚΠΕ Καστοριάς Μάγδα Γρηγορίου.

«Η Καστοριά είναι μια πολύ ωραία περιοχή. Εδώ, υπάρχουν πάρα πολλά είδη πουλιών, οπότε είχαμε την ευκαιρία με τους μικρούς επισκέπτες μας, να γνωρίσουμε διάφορα είδη αλλά και να παίξουμε και ένα επιδαπέδιο παιχνίδι με θέμα τον ασπροπάρη που είναι ο πιο απειλούμενος γύπας των Βαλκανίων. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουν απομείνει μόνο τρία ζευγάρια, οπότε είχαν την ευκαιρία τα παιδιά να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, για τις απειλές που αντιμετωπίζει κατά το μεταναστευτικό του ταξίδι αλλά και πόσο δύσκολο είναι το στοίχημα για την επιβίωσή του», ανέφερε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας – περιβαλλοντολόγος Ευαγγελία Μαντικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος γιορτάστηκε η 26η επέτειος της γιορτής πουλιών.

fonikastorias.gr Σ.Ι – Ε.Ψ