Γιορτάστηκε στην Τ.Κ. Μελά η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα (φωτογραφίες)

κατηγορία : Εκδηλώσεις/Τοπικά Νέα από

Με λαμπρότητα και με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίας & Προστασίας του Καταναλωτή, Παν. Σταμπουλίδη, που εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, των πολιτικοστρατιωτικών μας αρχών, του Συλ. Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς, εκπροσώπων σωματείων (μεταξύ των οποίων των Δυτικομακεδονικών Σωματείων Θεσ/νίκης και του Συλ. Καστοριανών Θεσ/νίκης «ΤΟ ΚΕΛΕΤΡΟΝ») άλλων οργανώσεων και κατοίκων των Κορεστείων, γιορτάστηκε σήμερα  στην τοπική κοινότητα Μελά η Ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα.

Το πρωί, τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως του πρωτομάρτυρα και σύμβολο του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά και όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Μακεδονίας.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της θυσίας του Παύλου Μελά και όλων όσων «έπεσαν» για την ελευθερία της Μακεδονίας. «Όλοι τους» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, «είχαν μέσα τους, την αγάπη πρός τον Θεό, τον συνάνθρωπό τους και την πατρίδα».

Αμέσως μετά εψάλει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Παύλου Μελά που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία της τοπικής κοινότητας και κατάθεση στεφάνων.

Στο ιστορικό της ημέρας αναφέρθηκε η εκπαιδευτικός του Δημοτικού Σχολείου Μαυροχωρίου και μέλος του Δ.Σ. του Συλ. «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς» Σόνια Ευθυμιάδου.

Στη συνέχεια, η πολυφωνική χορωδία ενηλίκων «Καστοριανή Συμφωνία» και η χορωδία του Συλ. Μικρασιατών «Η Κύζικος» Άργους Ορεστικού απέδωσαν τραγούδια του Μακεδονικού Αγώνα.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιήγηση στο Μουσείο του Παύλου Μελά, στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα.

fonikastorias.gr Ε.Ψ. – Σ.Ι.